Kuş gribi ruhsatsız petshopları da kapattırıyor

Güncelleme Tarihi:

Kuş gribi ruhsatsız petshopları da kapattırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2006 12:04

Tarım Bakanlığı, kuş gribi dolayısıyla ev ve süs kuşlarının sağlık yönünden düzenli olarak kontrol edilmesini ve ruhsatsız satış yapan petshopların kapatılmasını istedi.

Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, başta Iğdır, Ardahan, Kar, Ağrı ve Erzurum illeri olmak üzere çeşitli illerde görülen kuş gribi hastalığına karşı ek mücadele talimatı hazırlayarak 81 il valiliğine gönderdi. Söz konusu talimatta, ev ve süs hayvanları satış yerlerinde satılan süs kuşlarının sağlık yönünden düzenli olarak kontrol edilmesi, sorumlu veteriner hekimlerin bu konuda uyarılması, ruhsatsız ev ve süs hayvanı satış yerlerinin kapatılması gerektiği kaydedildi.

"PAZARDA CANLI TAVUK SATIŞI YASAK"

Talimatta, ikinci bir emre kadar hayvan pazarlarında ve semt pazarlarında açıkta yapılan kanatlı hayvan ve çıkma diye tabir edilen canlı tavuk satışları yasağının hassasiyetle takip edilmesi ve konuyla ilgili olarak köy muhtarlıklarına ve belediyelere gerekli bilgilerin verilmesi istendi. Çıkma tavukların kesimlerinin isim ve adresleri Bakanlıkça belirlenen kesimhanelerde yapılması ve söz konusu hayvanların sevk edildikleri illere de faksla bilgi verilmesi gerektiği bildirildi.
İlgili birimlerle temasa geçilerek semt pazarları ve yollarda etkin kontrol ve denetimlerin artırılması istenilen talimatta, sınırlardan Türkiye’ye kaçak kanatlı hayvan ve yumurta girişlerinin önlenmesi amacıyla, sınırlarda bulunan İl veya İlçe Müdürlüklerinin görev bölgelerindeki ilgili kuruluşlarla koordinasyon sağlaması talebinde bulunuldu.

HAYVAN VARLIĞI BELİRLENECEK

İl genelinde ilçeler bazında belde, mahalle, köy ve mezralarda türler üzerinden (tavuk, hindi, ördek, kaz ve ev güvercini gibi) kanatlı hayvan varlığının hayvan sahiplerine göre listelerinin muhtarlıklar aracılığıyla hazırlanarak birer kopyasının il ve ilçe müdürlüklerinde saklanması istendi. İl ve ilçe haritaları ile yerleşim yerlerinin ilçe merkezine uzaklıkları ve ana yolları gösteren bilgilerin il ve ilçe müdürlüklerinde saklanması ve il genelinde ilçeler bazında türler üzerinden kanatlı hayvan varlığının genel müdürlüğe bildirilmesi talep edildi.

Şüpheli kanatlı hayvan ölümü ihbarlarının en kısa sürede değerlendirilerek ölümlerin ne zaman başladığı ne kadar sürede kaç hayvan öldüğü, dışarıdan hayvan girişi olup olmadığı, ölü hayvanların ne yapıldığı, ihbar edilen ölen hayvan sayısı ile olay yerinde tespit edilen ölü hayvan sayısının tutarlılığı, bulaşma kaynağı gibi konuların ayrıntılı olarak araştırılması istendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!