Kuru fasulyenin 10 adresi

Güncelleme Tarihi:

Kuru fasulyenin 10 adresi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2003 01:57

Yanında pilavı ve turşusuyla kuru fasulyenin tadına doyum olmaz. Peki İspir fasulyesini mi tercih edersiniz, yoksa dermason fasulyesini mi?

Lezzetinin yanı sıra keseyi zorlamayan fiyatıyla da insanı memnun eden kuru fasulyeyi sevenlerden misiniz? Evet bildiniz bu hafta en iyiler listemizde kuru fasulyeciler var. Recep Tayyip Erdoğan'ın nerede yediğini, fasulyeye Kleopatra muamelesi çekilen ya da lezzet sırrını sadece üç kişinin bildiği lokantayı merak ediyorsanız gurmelerden oluşan jüri üyelerimizin oylarıyla oluşan En İyi Kuru Fasulyeciler listemize bir göz atın.

HÜSREV

Rizeli, Ankara’dan sonra İstanbul'a şube açıyor

Rize'nin Çayeli ilçesi’ndeki Hüsrev lokantası 44 yıl önce açıldı. Babadan kalan bakkal dükkanını lokantaya çevirerek işe atılan Fahri Hüsrev, yazın Çayeli'ndeki merkezde, kışın da Ankara'daki şubede işleri yürütüyor. Yakında İstanbul'da da bir şube açmayı planlayan Hüsrev'de kuru fasulye Erzurum'un İspir İlçesi'nin Hortik Köyü'nden alınıyor. Özel sos ve tereyağı ile pişirilen fasulyenin sırrını ise sadece Fahri Hüsrev ve üç oğlu biliyor. Kuru fasulyenin porsiyonu 4 milyon, salata-turşu 2 milyon, fırın sütlaç 2 milyon. Yemek yiyenlerin fotoğrafları duvarları süslüyor. Müşterileri arasında Mesut Yılmaz, Süleyman Demirel, Rauf Denktaş, Sakıp Sabancı, Rahmi Koç ve Mehmet Ali Birand bulunuyor. Rezervasyon yaptırmadan da gidilebilen Hüsrev, 09.00'da açılıyor ve 22.00'ye doğru kapanıyor. Çayeli Çıkışı, Hopa Karayolu üzeri, Rize. (0464) 532 70 37.

KANAAT

Osmanlı usulü kuru fasulye

1933'te açılan Kanaat'ın sahipleri Ali-Mustafa-Murat Kargılı kardeşler. Osmanlı mutfağının sulu yemekleri ile tanınan restoranın kuru fasulyesi de Osmanlı usulü pişiriliyor. Fasulyenin yanında isteğe bağlı olarak pilav ya da turşu veriliyor. Porsiyonu 2 milyon 900 bin. Kurufasulye, meşrubat ve tatlı üçlüsü için ortalama 10 milyon ödemek gerekiyor. Kanaat 06.00'da açılıyor ve 23.30'a kadar hizmet veriyor. Rezervasyon yaptırmadan gidiliyor. Selmanipak Cad. No: 25 Üsküdar. (0216) 333 37 91.

PAFULİ

Kuru fasulye bölümü üç ay önce açıldı

1985'te kurulan Pafuli'nin sahibi Yaşar Tezcan. Karadeniz yemekleri ile ünlenen restoranın kuru fasulye servisi yapan bölümü 3 ay önce açıldı. İspir'de yetişen fasulyeden yapılan kuru fasulye tereyağıyla, fırında pişiriliyor. Köfte, kadayıf ve fırın sütlaç kuru fasulye yapılan bölümün diğer yemekleri. Bir porsiyon fasulye 4 milyon, pilav 2 milyon ve turşu 1 milyon. Pafuli'de servis 12.00'de başlıyor ve 24.00'e kadar devam ediyor. Rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Kuruçeşme Cad. No: 116; (0212) 263 66 38.

AYDER

Fasulyeye Kleopatra muamelesi çekiliyor

1994 yılında Bağcılar'da kurulan Ayder'in Bağlarbaşı şubesi 2002'de açıldı. Mehmet Salih Kısır ve Hüseyin Fıstık Ayder'in sahipleri. Nur Çintay'ın Kleopatra muamelesi çekiliyor diye tarif ettiği kuru fasulye, İspir'den gelen şeker fasulyesinden yapılıyor ve Vakfıkebir tereyağında pişiriliyor. Porsiyonu 2 milyon 750 bin lira. Ayder sabah 8.00'de açılıyor ve akşam 22.30'a kadar hizmet veriyor. Öğle ve akşam yemekleri için rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Nuhkuyusu Cad. No: 303 Bağlarbaşı. (0216) 495 88 59.

MANDACI

Fatih Terim ve GS'li futbolcuların mekanı

Mandacı'nın geçmişi 60'lı yıllara kadar uzanıyor. 60'lı yıllarda Beyti ile yan yana mekanlarda hizmet veren Mandacı, binanın yıkılmasından sonra bir süre hizmete ara verdi. 1999 yılından beri yeni yerinde hizmet vermeye başlayan Mandacı'nın sahipleri Murat Mandacı ve Bayram Özer. Dermason fasulyesinden yapılan kuru fasulye, pilav, turşu ve Pamukova kuru soğanı ile servis ediliyor. Döner, ızgara ette de iddialı olan Mandacı'da tatlı olarak fırın sütlaç, künefe ve kemalpaşa yemek mümkün. Fasulyenin porsiyonu 2.5 milyon. Kurufasulye, pilav, tatlı ve meşrubattan oluşan mönüye ödeyeceğiniz ortalama ücret ise 8 milyon. Restoranın duvarlarını gelen ünlülerin fotoğrafları süslüyor. Uğur Dündar, Fatih Terim ve Galatasaraylı futbolcular Mandacı'ya sık sık uğruyor. Saat 11.30'da servise başlayan restoran 24.00'te kapanıyor. Özellikle hafta sonları çok yoğun olan Mandacı'ya rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Fatih Mahallesi İstanbul Cad. no:44/A Küçükçekmece. (0212) 599 99 55.

KÖMÜR

Karadeniz fındık yağıyla pişiriliyor

1989'da açılan Kömür'ün sahibi Remzi Kömür. Osmanlı-Türk mutfağını yansıtan restoran çeşit bolluğuyla dikkat çekiyor. Kömür'de kuru fasulye Erzincan fasulyesinden yapılıyor ve Karadeniz fındık yağıyla pişiriliyor. Kuru fasulye yiyenler genellikle pilav, turşu ve karışık komposto da sipariş ediyor. Kuru fasulyenin porsiyonu 2.5 milyon, pilav ve karışık komposto 1.5 milyon. Recep Tayyip Erdoğan, Haşmet Babaoğlu, Toktamış Ateş yemek için Kömür'ü tercih eden ünlü isimlerden. Restoran güne sabah 04.00'te su böreği, dört çeşit çorba ve kahvaltı servisiyle başlıyor ve 23.00'te kapılarını kapatıyor. Kalabalık bir grup söz konusu değilse, Kömür'e rezervasyon yaptırmak gerekmiyor. Fevzipaşa Cad. No: 18 Fatih. (0212) 631 40 04.

NEŞE

Ağır ateşte lezzet kazanıyor

Neşe'nin kökleri Balkanlar'dan Ortaköy'e göçen Halil Irga'ya uzanıyor. Halil Irga'nın 1972 yılına kadar Ortaköy muhallebicisi olarak çalıştırdığı mekan, Neşe ismini aldıktan sonra üç ortakla yola devam etti. Neşe'yi şu anda Halil Irga'nın oğlu Cemil Irga ve torunu Bilal Irga işletiyor. Erzincan fasulyesinden yapılan kurufasulye ağır ateşte pişiriliyor. Arnavut ciğeri de meşhur olan Neşe'de fasulye isteğe bağlı olarak pilav, turşu, salatayla servis ediliyor. Porsiyonu 1 milyon 250 bin. Pilav ve tatlı da yenirse 4 milyona çıkılıyor. Uğur Dündar, Kerem Görsev, Meltem Cumbul gibi ünlüler Neşe'ye yolu çok sık düşen isimler arasında. Neşe, 06.00-22.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Rezervasyon yaptırarak gidilmesi öneriliyor. Canfener Sok. no: 12 Ortaköy. (0212) 227 27 55.

MERKEZ

Açılışını Atatürk yapmıştı

Ankara'da kurufasulye ve geleneksel Türk mutfağı denince akla ilk gelen adreslerden biri Atatürk Orman Çiftliği içerisinde yer alan Merkez Lokantası. Açılışı 1933 yılında Atatürk tarafından yapılan lokantayı İsmet İnönü, Celal Bayar gibi birçok siyasi lider ziyaret etmiş. Günümüzde de siyasilerin uğrağı olan lokantada kuru fasulyenin porsiyonu 2 milyon 750 bin, pilav 2 milyon, tatlılar 3 milyon 750 bin. İşletmeci Mehmet Ali Öztürk ile personelin 30 yıla yakın bir geçmişi var lokantada. 12.00-24.00 saatleri arasında hizmet veren Merkez'e rezervasyonsuz da gidilebiliyor. Alparslan Türkeş Caddesi no: 72 Gazi/Ankara. (0312) 211 02 50.

BÜYÜK DEDE

Asırlık lezzet

Manisa'daki Büyük Dede Lokantası, 100 yıl önce Niyazi Balkanlı tarafından açıldı. Dükkanı şimdi Mustafa Balkanlı ve oğlu Murat Hüseyin Balkanlı işletiyor. Asma katlı, 10 masalı lokantada yılda 2 ton Afyon bölgesinde yetişmiş çalı cinsi kuru fasulye pişiriliyor. Porsiyonu 1 milyon 750 bin. Pilav 750 bin, cacık ise 500 bin liraya yeniyor. Lokantada kuzu ciğer, sarma, kuzu haşlama, kuzu tandır, kuzu elbasan da servis ediliyor. Yılmaz Morgül, Ata Demirer ve Bülent Arınç, Büyük Dede'de yemek yemiş ünlü isimler. Dededen kalma gelenekle pazar günleri açılmayan lokanta, 06.00-22.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Rezervasyon yaptırmadan da gidebilirsiniz. Mustafa Kemalpaşa Cad. No: 48 Manisa. (0236) 231 20 46.

UĞUR

Gaz yapmasın diye dört kez yıkanıyor

İzmir Çankaya'daki Bit Pazarı içinde 47 yıldır hizmet veren Uğur Lokantası'nın sahibi Adil Müftüoğlu. Erzincan çalı fasulyesinden yapılan kuru fasulye, gaz yapmasın diye haşlandıktan sonra dört kez soğuk suyla yıkanıyor ve pişerken içine bir iki diş sarmısak ekleniyor. Dolgun çukur tabakta soğanla birlikte servis edilen fasulyenin porsiyonu 1 milyon 700 bin. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, İbrahim Tatlıses 60 kişilik mekanın müdavimleri arasında. Uğur, pazar hariç her gün 06.00-16.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Rezervasyon gerekmiyor. Gazi Osman Paşa Bulvarı 1369 Sok. no: 11 Çankaya/İzmir. (0232) 483 32 34.

GURMELERDEN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİ

Yemek kültürü yazarı, gazeteci

Tuğrul Şavkay

Yemek kitabı yazarı ve gurme

Engin Akın

Otelci kökenli, işletmeci, Adanalı gurme

Tayyar Zaimoğlu

Çiftlik sahibi, İzmirli gurme

Ahmet Güzelyağdöken

Yemek kültürü programı yapımcısı

Hülya Ekşigil

Ankaralı gurme

Oğul Türkkan

Yediklerini de yazan gezgin yazar

Mehmet Yaşin

Mimar, gurme, yazar

Ali Esad Göksel

İşadamı, gurme

Mustafa Oğuz

İstanbul Life genel yayın yönetmeni, gazeteci

Nur Çintay
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!