Kürtlerden taşıma oy

Güncelleme Tarihi:

Kürtlerden taşıma oy
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2005 01:55

Kürtlerin Kerkük’teki oyunları ortaya çıktı. Seçimlerden bir hafta önce kente 110 bin Kürt’ün taşındığı belirlendi.

Haberin Devamı

Ankara’ya ulaşan bilgilere göre başka kentlerden Kerkük’e getirilen Kürtlerin kentin varoşları olarak bilinen Azadi ve Rahimova semtlerine yerleştirildikleri tespit edildi.

Kerkük’ün varoşlarına bir hafta içinde on binlerce Kürt seçmen taşındığı ortaya çıktı. 24 Ocak’ta 31 bin olan Azadi’nin seçmen sayısı 90 bine, Rahimova’da ise 22 binden 76 bine yükseldi. Irak Türkmen Cephesi, belgeleri Irak Yüksek Seçim Kurulu’na sunup, itiraz edecek.

TÜRKİYE’nin büyük hassasiyet gösterdiği Kerkük’teki seçmen kayıtlarıyla ilgili Ankara’ya ulaşan ilk bilgiler, kentte Kürt grupların oyununu tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi. Kerkük’ün varoşları olarak bilinen ‘Azadi’ ve ‘Rahimova’ semtlerine, seçimlerin yapılmasından bir hafta önce yaklaşık 110 bin Kürt’ün taşındığı tespit edildi.

ABD’nin Kerkük’e dışarıdan Kürt yığılmasına izin vermesinden sonra, Kürt grupları bunun için daha birkaç yıl önce kurulan Süleymaniye yolundaki Azadi ile Erbil yolundaki Rahimova semtlerini tercih etti.

3’E KATLADILAR

24 Ocak tarihinde Azadi’deki seçmen sayısı yaklaşık 31 bin, Rahimova’da ise 22 bin civarındaydı. Ancak Kürtlerin kitleler halinde bu iki semte getirilmesi ve muhtarlıklardan seçmen kağıdı almalarıyla, seçimlerin yapıldığı 30 Ocak öncesi Azadi’deki seçmen sayısı bir anda 90 bin 648’e, Rahimova’da ise 76 bin 149’a yükseldi. Her iki semtte seçmen sayısının artması üzerine Azadi’ye 38, Rahimova’ya da 27 ayrı seçim merkezi kuruldu.

Oysa Kerkük’ün en kalabalık ve Türkmenlerin en yoğun yaşadığı semt olan Korya’da seçmen sayısı 40 bin 185 olarak belirlendi. ‘Petrol Mahallesi’ olarak bilinen ve yine Türkmenlerin çoğunlukta olduğu Arafa’daki kayıtlı seçmen sayısı 17 bin 123 bin oldu.

Azadi ve Rahimova’daki seçmen sayısı, Korya ile Arafa’daki seçmen sayısıyla karşılaştırıldığında, Kürt grupların kitleler halinde Kerkük’e nasıl bir yığma yaptığı net şekilde ortaya çıkıyor.

Bunun yanı sıra Kerkük’un 70 kilometre batısında ve Arap nüfusun çoğunlukta olduğu 80 bin seçmenin bulunduğu Havike kasabasına da sadece 20 bin oy pusulası gönderildiği, Ankara’ya ulaşan bilgiler arasında yer aldı.

TÜRKMENLER’DEN İTİRAZ

Irak Türkmen Cephesi, Azadi ve Rahimova’da dönen bu oyunlarla ilgili itirazlarını belgeleriyle Irak Yüksek Seçim Kurulu’na iletecek.

Kerkük nöbeti

SEÇİMLERİN ardından Kerkük’te güvenlik amacıyla saat 20.00 ile 05.00 arası giriş çıkış yasağı uygulanıyor. Uygulamanın cumartesi gününe kadar süreceği bildirildi. Kurumlara girişleri ise kadın güvenlik görevlileri denetliyor.

12 Iraklı asker kurşuna dizildi

ŞİDDETİN bir türlü dinmediği Irak’ın Kerkük kentinde önceki gün, petrol tesislerinin güvenliğini sağlamakla yükümlü 12 Irak askeri, pusu kuran isyancılar tarafından öldürüldü. Kerkük’teki Irak güçlerinin komutanı General Enver Amin, görevlerinin bitiminde bir servis minibüsüyle köylerine dönmekte olan petrol boru hatlarının güvenliğini sağlayan Irak ordusunun 12 üyesinin, teröristlerin pususuna düştüğünü söyledi. Saldırganlar, araçtan indirip ellerini bağladıkları askerleri kurşuna dizdi. Divaniye-Bağdat otoyolunda seyreden bir polis konvoyuna da direnişçiler tarafından kurulan pusuda 2 Iraklı öldü, 14’ü yaralandı. Saldırıda en az 16 polis de kayboldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!