Kürtler bu yeni kanalı kendilerine ait görmeli

Güncelleme Tarihi:

Kürtler bu yeni kanalı kendilerine ait görmeli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2008 00:47

TRT Kanunu’nda değişiklik yapıp Kürtçe yayının önünü açan kanun, 11 Haziran’da TBMM’den çıktı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imzasını bekleyen yasa, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

TRT, ekimde yayına girmesi planlanan Kürtçe televizyonun alt yapı çalışmalarını geçen ay başlattı. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in koordinatörlük görevi verdiği Sinan İlhan, tanınmış Kürt aydın, siyasetçi ve bürokratlarla yaptığı istişari toplantılarla, kanalda görev alacak isimleri ve yayın politikalarını belirliyor.

Kurmanci ile başlanacak

İlhan’a bu konuda danışmanlık yapanlardan biri de yazar-yayıncı Ümit Fırat. Fırat, yeni TRT Kürtçe kanalıyla ilgili şunları anlattı: "TRT’ye yeni bir kanal ilave edilecek. Adı büyük ihtimalle TRT5 ya da 6 olacak. Bize söylendiği kadarıyla yayın süresi, başlangıçta günde 10 saat. Kurmanci program içerisinde Zazaca, bölge dillerinden Arapça ve Farsça da kullanılacak. Bu kanal, sadece Türkiye’deki değil, dünya üzerindeki Kürtler’in ilgisine açık olacak. Kanalın başarısı için ekipte görev alacakların çok iyi derecede Kürtçe bilmesi, dilbilgisinde yetkin isimlerden olması gerekiyor.

Şimdilik isimler gizli. Ekip muhafazakar ve ılımlıların yanı sıra bugün değişik siyasi çevrelerde yer alan eski Kürt solcuları da içeren geniş bir siyasi yelpazeden seçildi. TRT yayınları Kürtçeye çevrilirse olmaz. Başka bir ruh vermek gerek. Kürtler, o kanalı kendilerine ait görmeli. Türkçe bir haberi Kürtçeye çevirmek yerine Kürt gözü ve mantığıyla haber hazırlamak lazım. Bu kanalın açılması, AKP’nin Kürt hanesine artı puanlar yazar. Modern bir kanalda olması gereken her şey olacak: Programlarda Arapça, Zazaca ve Farsça kullanılacak. Reklamlar Kürtçe olacak. Kürtçe reklam çok önemli. Kürtçe reklam spotlarına çok uygun bir dil. Haberler sadece Kürt odaklı olmayacak."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!