Kürtçe Uyum Yasası'nda var, uygulamada yok

Güncelleme Tarihi:

Kürtçe Uyum Yasasında var, uygulamada yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2003 12:25

Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında "mahalli dillerde eğitim ve öğretimin" yasallaştığı son bir yıl içinde 8 Kürtçe kurs başvurusu Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin olumsuz raporları nedeniyle bir türlü açılamadı.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği'ne uyum yasalarını birbiri ardına çıkaran Türkiye'nin uygulamada yaşadığı sorunlar bitmek bilmiyor. 57. hükümet döneminde Ağustos 2002'de "mahalli dillerde eğitim"i yasalaştıran Türkiye'de, aradan geçen bir senede yapılan 8 Kürtçe kurs başvurusu çeşitli nedenlerle
kabul edilmedi.
 
Milli Eğitim Bakanlığı'na, son bir sene içinde, Hasan Güven Van'da "MEB Özel Van Kürt Dili ve Lehçeleri Öğrenim Merkezi", Ali Özbay Doğubeyazıt'ta "MEB Özel Ahmede Xane Kürt Dili ve Lehçeleri Öğrenim Merkezi", Sevinç Bozsan Kızıltepe'de "MEB Özel Kızıltepe Kürt Dili ve Lehçeleri Öğrenim Kursu",  Mahmut Oral Diyarbakır'da "MEB Özel Diyarbakır Kürt Dili ve Lehçeleri Öğrenim Kursu", Şefik Beyaz İstanbul'da "MEB Özel İstanbul Kürt Dili ve Lehçeleri Öğrenim Merkezi", Abdurrahman Bakır Adana'da "MEB Özel Adana Kürt Dili ve Lehçeleri Öğrenim Kursu", Ömer Kurt Şanlıurfa'da "MEB Özel Urfa Kürt Dili ve Lehçeleri Öğrenim Kursu" ve Sevil Öneş Batman'da "MEB Özel Batman Kürt Dili ve Lehçeleri Öğretim Kursu"nu açmak istedi.
 
Ancak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın konuyla ilgili yönetmeliğine dayanılarak açılan bu kurslar, ilgili bölge Milli Eğitim Müdürlüğü müfettişlerinin olumsuz rapor
vermeleri sonucunda bir türlü açılamadı. Müfettişler başvurular için hazırladıkları raporlarda, "kurs isminin başında 'Kürtçe' yazmaması", "kurs yerine öğrenim merkezi tanımlamasının yapılmaması" ya da söz konusu "dersanelerin öğrenim yeri niteliği taşımamasını" gerekçelerini gösterdiler.
 
BÜROKRATİK ENGELLER VE EKONOMİK ZARARLAR

Haberin Devamı

Yasaların Kürtçe kurs açılmasına izin vermesine rağmen, yerel bürokratik engellerden şikayetçi olan başvurucular, geçtiğimiz günlerde biraraya gelerek sorunlarını masaya yatırdı.

Başvurucular toplantıda, "Yer kiralamışız. Zaten küçük olan tasarruflarımızı ham sayılan ve geleceği de belli olmayan bu alana yatırdık. Bizim için paradan çok ülkenin demokratikleşmesine sağlayacağı katkı öncelikliydi. Bu anlamda ilk başlangıcın heyecanıyla çalışmalara başladık. Ancak gelinen noktada bu heyecanımız söndürülmeye çalışılmaktadır. Ekonomik olarak her geçen gün, bizim için katlanan mağduriyettir" görüşünü dile getirdiler.

Haberin Devamı

Başvurucular, kursların açılması için öncelikle yerel bürokratik engellerin aşılması gerektiğini belirttiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!