Kurtarma yarışı...

Güncelleme Tarihi:

Kurtarma yarışı...
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Barış Gücü kapsamındaki Rus birlikleri ile NATO ülkeleri askerleri arasında kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Ruslar, dün alel acele Yugoslavya topraklarına girdi. Müttefiklerin İngiliz Komutanı, bugün Priştine'de olacak.

Sırp birliklerinin çekilmeye başlaması üzerine, NATO Uluslararası Barış Gücü (KFOR) ile yine KFOR bünyesinde görünen Rus birlikleri, ‘ABD ve Moskova arasında tek komuta üzerinde çıkan görüş ayrılığından’ sonra, Kosova'ya varmak için neredeyse bir yarış içine girdiler.

ABD ile Rusya arasında, Rus barış gücü konusunda kriz yaşanmasının ardından, dün müttefik kuvvetlerinin Kosova'ya gidişi ertelenirken, İngiliz General Michael Jackson'ın, bugün Kosova başkenti Priştine'de olması bekleniyor. Kosova'ya gitmek için harekete geçen bir Rus birliği de Yugoslavya'ya girdi.

Kosova'da görevli KFOR'a komuta edecek NATO Acil Müdahale Gücü Komutanı General Michael Jackson'ın, birliklerinin Makedonya'dan Kosova'ya ana giriş yolununun güvenliğini sağlamasının ardından, bugün başkent Priştine'de olmasının beklendiği öğrenildi.

RUSLAR GİRDİ

Bu arada, Kosova'ya gidecek ilk Rus askerleri Yugoslavya'ya girdi. Bosna'dan gelen ve kamyon, personel taşıyıcı ve diğer araçlardan oluşan konvoy, Sırbistan'ın batısındaki Pavloviça Cuprija sınırından geçti. Konvoyun, Bosna sınırının 120 kilometre doğusundaki başkent Belgrad'ı geride bırakarak, Kosova'ya doğru ilerlediği ve konvoydaki araçların KFOR yazısı taşıdığı belirtiliyor.

Ruslar'ın bu kararlı tutumu üzerine bir açıklama yapan Almanya Savunma Bakanı Rudolf Scharping, ‘Alman komandoları Kosova’ya girmeye hazır. Cuma akşamı (dün) bölgeye gireriz' şeklinde bir açıklama yaptı.

ÇELİŞKİ

Rusya'nın bu tutumu, müttefikler arasında da çelişkili açıklamalara neden oldu. NATO sözcülerinden Binbaşı David Scanlon, Rus birliklerinin bu hareketinin beklendiğini söyledi. Scanlon, ‘daha sonra gelecek Rus birlikleri için, öncü birliklerinin bölgeye gitmesi doğal’ diye konuştu. Scanlon, Ruslar'ın, bu girişimden NATO'yu haberdar edip etmediği konusuna hiç değinmedi.

Buna karşılık ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, Rus güçlerin Kosova'ya girmeyerek, bölge sınırı yakınlarında bekleyeceklerini öne sürerken, ‘bize, Kosova’ya girmeyecekleri konusunda garanti verildi' dedi.

RUSYA İLE KRİZ

Kosova'da, konuşlandırılacak KFOR ile ilgili olarak, Moskova'nın ‘özel bir rol, özel bir bölge ve Sırp tarafıyla işbirliği’ istemesi, krize neden oldu. Rusya, taleplerinde israrcı olunca, bu konuda Moskova'da yapılmakta olan ABD-Rusya görüşmeleri kesildi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Strobe Talbott, Kosova'ya yerleştirilecek uluslararası güçle ilgili ayrıntıların görüşüldüğü Rus-Amerikan askeri müzakerelerinin kesilmesinin ardından, Moskova'dan ayrıldı.

DİLENMEYECEĞİZ

Görüşmelere katılan Rus heyeti başkanı General Lionid İvaşov, sadece görüşmelerin kesildiğini belirtmekle yetindi. İvaşov, daha önce yaptığı açıklamada, ‘Rus birlikleri için Kosova’da ayrı bir bölge verilmesi konusunda, ABD tarafına karşı dilenir bir konumda olmayacağız. Kendi bölgemizi ilan edeceğiz ve buraya yerleşmemizle ilgili koordinasyonu, Yugoslav tarafıyla yapacağız' demişti. İvaşov, aksi takdirde, NATO komuta kademesinin emirlerinin dinlenmeyeceğini vurgulamıştı.

1945 TECRÜBESİ

Moskova'nın askerlerini yerleştirmek için Kosova'da özel bölge istemesi, 1945 yılında Sovyetler Birliği olarak yaşadığı tecrübenin verdiği cesarete bağlanıyor. Ancak, o dönemle şimdi yaşananlar arasında büyük bir fark bulunuyor. 2.Dünya Savaşı'ndan sonra, başını ABD'nin çektiği Batı ile Sovyetler Birliği, masaya oturup Avrupa'yı paylaşmışlardı. Ancak şimdi böyle bir anlaşma yok. Sütten ağzı yanan Batı, Rusya'nın bu olası oldu bitti girişimine şiddetle karşı çıkıyor.

Havadan ağır nakil

Makedonya'nın Kosova sınırından ülkeye girmeye hazırlanan NATO askerleri, kara operasyonunun başarıyla sürmesi için sürekli tatbikat yaptılar. Tatbikatta, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait Chinook tipi bir helikopter, Scimitar marka tankı halatlarla bir yerden başka bir yere nakletti. NATO, Sırp birliklerinin önceki gün Kosova'dan çekilmeye başlamalarının ardından, dün sabaha kadar yaklaşık 4 bin Sırp askeri personelinin bölgeden ayrıldığını açıkladı. Bölge üzerinde uçuşlarına devam eden NATO uçakları, artık sadece keşif ve devriye görevi yapıyor. Kosova'ya konuşlandırılacak İttifak birliklerinin Makedonya'ya yığınağı de giderek artıyor. Son 24 saat içinde 700 takviye gücün daha Makedonya'ya gelmesiyle, İttifak askerlerinin sayısı 19300'e ulaştı.

Son teftiş

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Kosova'daki uluslararası askeri güce katılmak üzere Toulon Limanı'ndan hareket eden tank birliğini teftiş etti. Uluslararası güçte 7 bin Fransız askeri görev alacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!