Kürt sorununu biz çözmeliyiz

Güncelleme Tarihi:

Kürt sorununu biz çözmeliyiz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2010 00:00

Silahlar sussun, cevap sert verilir.Muhatap da zemin de TBMM’dir.Meşru muhatabın sıfatına bakılmasın.Daha fazla çoğulculuk, demokrasi.Devletin birliği ve bütünlüğü şart.Etnisitenin değil, demokrasinin dili.

Haberin Devamı

ABDULLAH GÜL MECLİS AÇILIŞINDA KONUŞTU / WEB TV

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Kürt sorunu konusunda geçen yıl söylediği “Biz çözmezsek başkaları istismar eder” uyarısını dün Meclis’te verdiği mesajlarla yeni bir boyuta taşıdı. “Cumhurbaşkanı olarak tüm yönleriyle, tüm detaylarıyla, tüm arka planıyla bilerek konuşuyorum” diyen Gül, “Kürt sorununu biz çözmeliyiz” dedi. TBMM Genel Kurulu’nun dünkü özel oturumu Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’in konuşmasıyla başladı. Gül de yeni yasama yılını açış konuşmasında terör ve ayrılıkçılık sorununa karşı 6 ilkeye dayanan çözüm mesajları verdi. “Günlük siyasetin unutturduğu gerçekleri söylemek benim görevimdir” diyen Gül, 6 ilkeli şu reçeteyi verdi:

Güvenlik güçlerimize ve vatandaşlarımıza yöneltilen tek bir silah bile olduğu müddetçe bunun cevabı en sert şekilde verilecektir.
Demokratikleşme boyutunun muhatabı da çözüm zemini de TBMM’dir. 
Toplumun bütün farklı kesimleri, meşru tüm muhataplar, sıfatlarına ve kimliklerine bakılmaksızın dahil edilerek geniş kapsamlı bir yöntem geliştirilmelidir.
Daha fazla demokrasi, daha fazla çoğulculuk siyasi çözüm yöntemidir.
Devletin birliği ve bütünlüğü temel siyasi perspektifimiz ve tartışmaya açık olmayan ilkemizdir.
Çare etnik odaklı siyaset dili değil, daha fazla demokrasidir.

Arka planı bilerek söylüyorum

Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olarak, konuyu tüm yönleriyle, tüm detaylarıyla, tüm arka planıyla bilerek konuşuyorum. Bu sorunu büyük bir kararlılıkla biz çözmeliyiz. Farklılıklarımızdan korkulan dönemleri geride bıraktık. Uzlaşmanın yolunun zorlamadan geçtiğine de artık inanmıyoruz.

Kaygılara cevap verilmeli

Aslolan, referandumda temsil edilen tüm kesimlerin hassasiyetlerine, kaygılarına, umutlarına, beklentilerine cevap vermek ve tercihlerine saygı duymaktır. Bu sorumluluk, başta iktidar olmak üzere Meclis’te olan ve olmayan bütün siyasi partilerin sorumluluğudur.

Yeni Anayasa bu yıl tartışılsın

Haberin Devamı

Değişiklikler önemli olmakla beraber yeterli değildir. 1982 Anayasası o yılların Türkiyesi’nin Anayasasıdır. Bugünün Türkiyesi sivil, demokratik ve çoğulcu bir Anayasaya ihtiyaç duymaktadır. Yeni yasama yılının yeni Anayasa tartışmasına yer vermesi, geniş bir tartışma imkanı ve alanı oluşturması gerektiğini düşünüyorum.

Darbe girişimleri bireysel

Son dönem ülkemizde halk iradesinin kendi tercihlerini dikkate almayan ve demokrasi dışı yöntemlere tevessül eden odaklara karşı daha bilinçli duruşuna tanıklık etmiştir. Bu önemli bir gelişmedir. Bu tip bireysel ve mevzi durumlar ortaya çıktığında ise bunların istismar edilmesi, bunlar üzerinden kurumlara yönelik bilinçli veya bilinçsiz yıpratıcı tavırlar alınması bir başka büyük yanlıştır ve ülkemize çok büyük zarar verir. Söz konusu olan güvenlik güçleri ise onların yıpratılmasının sonuçları daha da vahim olur.

Dışarıda gururluyum

Yurtdışına her çıkışımda Türkiye’nin dışarıda kazandığı itibar ve ağırlığı gördükçe gururlanıyorum. Türkiye’ye döndüğüm zaman dış dünyada kazandığımız bu ağırlığın içeride yeteri kadar fark edilmemesine de üzülüyorum.

Makul tutukluluk için yasa istedi

CUMHURBAŞKANI Gül, uzun tutukluluk sürelerini engelleyecek yasa çıkarılmasını istedi. Gül, “Yargılama sürecinde gecikmelerin, sebebi ne olursa olsun tutukluluğu fiili bir mahkûmiyet durumuna dönüştürülmemesi gerekir. ‘Geç tecelli eden adaletin adaletsizlikten farklı olmadığı’ anlayışı ile gerekli yasal düzenlemelerin en kısa zamanda hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır” dedi.

Komutanlar tam kadro

/images/100/0x0/55eb2ddef018fbb8f8b078c8


GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanları, TBMM Genel Kurulu’nun özel oturumunda tam kadro hazır bulundu. 2007 seçiminde DTP’nin Meclis’e girmesi üzerine dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt Meclis’i boykot etmişti. Bu uygulamaya önceki Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ son vermişti. Koşaner ve yeni kuvvet komutanları da Başbuğ’un tavrını sürdürdü. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ve Sayıştay Başkanı Recai Akyel de dünkü açılıştaydı.

NOTLAR

Kılıçdaroğlu  Gül gelince ayağa kalktı Baykal oturdu

Yeni yasama yılının açılış oturumunda, önceki yıllardan farklı olarak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül salona girerken, ayağa kalktılar. Böylece eski genel başkan Deniz Baykal’ın ayağa kalkmama tavrına son verildi. Deniz Baykal ve beraberinde oturduğu milletvekilleri ise daha önceki yıllardaki gibi yine alkışlamadı ve ayağa kalkmadı.

Yaz aylarını referandum çalışmalarıyla geçiren milletvekilleri, 69 günlük moladan sonra seçimlerden önceki son yasama yılı için dün bir araya geldiler. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis’e gelişinde askeri törenle karşılandı. Gül, salona girmeden önce 7 dakika içerde beklemek zorunda kaldı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in, Gül’ü salona davet etmesinin ardından, AK Partili milletvekillerinin yanısıra CHP, MHP ve BDP’liler de ayağa kalkarak, kendisini alkışladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan ise sıraları çiçeklerle süslenmiş olan Genel Kurul salonuna ilk girenler arasında yeraldı. Her yıl açılış törenlerinde, salona ilk gelenlerden olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, cuma namazı programı nedeniyle katılmadı.

Aynı sıradalar
/images/100/0x0/55eb2ddef018fbb8f8b078ca


TBMM’nin yeni yasama yılının açılış törenine CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal da katıldı. CHP sıralarının arka bölümüne oturmayı tercih eden Baykal’a genel başkanlıktan ayrılmasına yol açan kaset olayının diğer kahramanı Nesrin Baytok ile kadın milletvekilleri Nur Sertel, Bihlun Tamaylıgil ve Canan Arıtman eşlik etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!