Kürt dili ve edebiyatı günleri

Güncelleme Tarihi:

Kürt dili ve edebiyatı günleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2010 15:35

Hakkari Üniversitesi tarafından “21. Yüzyılda Kürt Dili ve Edebiyatı Günleri” konulu etkinlik düzenleneceği bildirildi.

Haberin Devamı

Hakkari Üniversitesi Rektörü ve Kürt Dili ve Edebiyatı Günleri Başkanı Prof. Dr. İbrahim Belenli, yaptığı açıklamada, Kürt dilinin, günümüzde birçok ülkede konuşulduğunu, kullanımı ve gelişiminin de bu ülkelere göre farklılıklar sergilediğini söyledi.

Konuşulduğu her bölgede Kürt dilinin, kendine özgü bir tarih yarattığını, lehçe ve ağızların canlılıklarını dikkat çekici bir şekilde koruduğunu bildiren Belenli, bu durumun, dil ve edebiyat araştırmacıları için oldukça zengin bir saha yarattığını vurguladı.

Milyonlarca kişinin konuştuğu Kürt dilinin, bir edebiyat yaratabildiğini ifade eden Belenli, şöyle devam etti:

“Kürt dilinin Ortadoğu, Türkiye ve hatta dünyada değer kazanmaya başladığı bir dönemde, seminerler ya da konferansların da katkısıyla, Kürdoloji alanındaki tartışmalar ve çalışmalar artmaya başlamıştır. Bugün Kürtçe, edebiyatıyla birlikte, evlerden artık çıkıp serbest bir şekilde idari ve akademik alanlarda da kullanılmaya başlanmıştır. Ancak bilindiği gibi, Rusya, Avrupa ve Ortadoğu'nun bazı ülkelerinde Kürt dili ve edebiyatı daha önce de önemli araştırmalara konu olmuştur. Türkiye'de de bu alandaki çalışmaların üniversiteler yoluyla sürdürülmesi gündemdedir. Ancak, bahsedilen bu temeller nasıl atıldı ve üzerlerine bugün nasıl bir değer konulmaktadır? Kürt dili ve edebiyatı bugün ne durumdadır? Araştırmacılara göre, Kürt edebiyatı hangi özellikleri taşımaktadır?

Haberin Devamı

“Hakkari Üniversitesi olarak bu soru ve sorunlardan yola çıkarak, 16-17-18 Temmuz 2010 tarihlerinde, üç gün sürecek bir konferans düzenleyeceklerini anlatan Prof. Dr. İbrahim Belenli, bu amaçla, araştırmacı, akademisyen ve yazarları Hakkari'de biraraya getirmeyi planladıklarını kaydetti.

Belenli, davetliler arasında, Kürtçe'nin konuşulduğu her ülkeden davetli olmasına ve Kürt dili ve edebiyatı araştırmalarının her alanından araştırmacı bulunmasına gayret gösterdiklerini ifade ederek, “Konferansımız '21. Yüzyılda Kürt Dili ve Edebiyatı' adıyla düzenlenecek ve sunum dili sadece Kürtçe olacak” diye konuştu.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!