Kurlarda yükseliş zor

Güncelleme Tarihi:

Kurlarda yükseliş zor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2008 12:17

Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, kurda yükselişin zor olduğunu söyledi. Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge ise, Oyakbank'tan ayrılmaya karar veren TSK mensupları ile ilgili ortaya çıkan pazarda en çok payı Akbank'ın aldığını belirtti.

Haberin Devamı

Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, Akbank'ın 2008 yılı ilk çeyrek sonuçlarının açıklandığı toplantıda,  bankanın yılın ilk 3 ayında 862 milyon YTL brüt kar  elde ettiğini, brüt kar üzerinden 142 milyon YTL vergi karşılığı ayıran  bankanın net karının 720 milyon YTL olduğunu ve net karın geçen yılın  aynı dönemine oranla yüzde 61 arttığını söyledi.

İlk 3 ayda bankanın tüketici, konut ve taşıt kredilerindeki pazar  paylarının sırasıyla yüzde 12,9, yüzde 12,7 ve yüzde 22,1 olarak gerçekleştiğini ifade eden Kurtul, tüketici kredilerinde takipteki  krediler oranının ise hala yüzde 2 gibi düşük seviyelerde seyrettiğini  vurguladı.

TEMKİNLİ OLMAK GEREKİYOR

Dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmelere de değinen Kurtul, şöyle konuştu:

“Artan riskler nedeniyle IMF, ekonomik büyüme rakamlarını aşağı yönlü  revize etti. ABD ekonomisinin 2008 yılında ılımlı bir durgunluk içine  gireceğini belirten IMF, ekonomik büyüme tahminini 2008'de yüzde 1,5'den  yüzde 0,5'e düşürdü ve 2009 tahminini de yüzde 0,6 gibi düşük bir  seviyede tuttu. IMF raporunda, 2008 yılında Avro bölgesi büyümesinin  yüzde 1,4'e, Türkiye'nin ise yaklaşık yüzde 4'e yaklaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Dünya ekonomisinde büyümenin itici gücünün gelişmekte olan ülkeler  olacağı kaydediliyor. Bu ülkeler arasında Türkiye'nin çok ciddi bir  büyüme potansiyeli var. Bu potansiyelin içinde bankacılık sektörünün de  önemli bir yeri bulunuyor. Ancak bankacılık sektörü büyürken, temkinli davranmak durumunda. Özellikle bu gibi kriz ortamlarında sermaye ve  etkin risk ölçümlemesinin önemi daha da artıyor. Akbank'ın çok güçlü bir  sermayesi ve etkin bir risk ölçümlemesi var.

Bu nedenle de başarılı  sonuçlar elde ediyoruz. Türkiye, dünyadaki yıldız 5 ülke arasında.  Türkiye'nin avantajlı bir konumda, iyi bir durumda olduğunu görüyoruz.”

YARIM PUANLIK FAİZ ARTIŞI OLUR
       

OYAKBANK'TAN AYRILAN AKBANK'A GELDİ

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, Türk Silahlı  Kuvvetleri'nin (TSK) önemli bir pazar, fırsat olduğunu vurgulayarak,  şunları kaydetti:

“Oyakbank'tan ayrılmaya karar veren TSK mensupları ile ilgili ortaya  çıkan pazarda en çok payı Akbank aldı. Biz bunu bankamız açısından çok  önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Hesabımızı, kitabımızı yapıp bu  fırsattan maksimum derecede faydalanmaya çalışıyoruz. Bu yılın Kasım ayı  sonuna kadar sözleşmesi olan kurumlar açığa çıkacaklar. Şu ana kadar  pazarın yüzde 60'ı yeni bankasına kavuştu. Yüzde 40 kaldı. O da bu yılın  sonuna kadar yeni bankasıyla anlaşma sağlayacak. Yüzde 60'ı Oyakbank'tan  ayrıldı. Bu yüzde 60'ın en büyük payını biz aldık.”

Merkez Bankasının faiz politikalarına da değinen Kurtul, “Merkez  Bankasından bir faiz artırımı bekliyoruz. Yarım puan civarında” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'de 100 milyar doları aşan tutarda döviz mevduatı bulunduğunu  ifade eden Kurtul, finansal çalkantıların yaşandığı dönemlerde yapılan döviz satışlarının YTL'nin değer kaybının sınırlı kalmasında etkili  olduğunu söyledi.

KURLARIN YÜKSELMESİ ZOR

Kurtul, “Merkez Bankasının önümüzdeki dönemde sıkı para politikasını sürdüreceğini öngörüyoruz. Bu doğrultuda kurların kalıcı bir şekilde yukarı yönlü seyrinin zor olduğunu söylemek mümkün” dedi.

Kurtul, reel  faizlerde bugünkü yüzde 19-20 arasındaki seviyenin bankacılık sektörünün  gelişimini engellediğini belirterek, “Tahminimiz, özellikle son çeyrek  veya 2009'un başında yine faiz oranlarındaki düşüşün devam etmesi” dedi.

Haberin Devamı

KAPATMA DAVASI

Zafer Kurtul, “Kapatılsın ya da kapatılmasın, AK Parti'ye yönelik  kapatma davası, bir risk değil midir” sorusu üzerine, risk yönetiminde  güçlü temelleri olduğunu, risk yönetimindeki bu temellerinin her türlü  ekonomik ortamda Akbank'ın iyi çalışmasını sağladığını ifade ederek,  “Akbank olarak öyle bir yapımız var ki, her türlü ekonomik ortamda iyi  neticeler elde edebiliyoruz” dedi.

Orta vadede Türkiye ile ilgili görüşlerinin çok olumlu olduğunu, bu  konuların kısa vadeli dalgalanmalar yaratabileceğini, Akbank gibi bir  bankanın ülkeye orta, uzun vadeli bakmasının önem taşıdığını kaydeden  Kurtul, bir gazetecinin “AK Parti kapatılır ise bunu şöyle mi  okumalıyız; dalgalanma olabilir ama biz orta vadede Türkiye'ye  inanıyoruz. Orta vadede bir etkisi olmayacaktır” şeklindeki  değerlendirmesi üzerine, “Evet, orta vadeli Türkiye'ye inanıyoruz. Demokratik ülkeyiz. Demokraside her zaman çare bulunacağı için  Türkiye'nin potansiyeline inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Akbank Genel Müdürü Kurtul, 2008'e ilişkin faiz ve enflasyon öngörüsüne  ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, şunları kaydetti:

“Bono faizlerinde 22'nin üzerine çıkacağımızı zannetmiyorum. 21-22  seviyeleri, azami seviyeler olabilir. Merkez Bankası 50 baz puan artırım  yapabilir. Bu yıl daha fazla artırım olacağını da zannetmiyorum. Son  çeyrekte tekrar bir düşüş görebiliriz. Yıl sonu Merkez Bankası faizleri  15-15,5 arası olabilir. Akbank için kredilerde yüzde 25 büyüme  bekliyoruz.

Merkez Bankasının enflasyon hedefi, en doğru hedef diye alabiliriz.  Enflasyon, muhtemelen 10'un altında olacaktır diye düşünüyoruz. 9,5-10  oranlarında...”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!