Küresel ekonomiye entegrasyon ve demokratikleşme paralel yürümeli

Güncelleme Tarihi:

Küresel ekonomiye entegrasyon ve demokratikleşme paralel yürümeli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2008 00:00

İsviçre’de Saint Gallen Üniversitesi tarafından düzenlenen "Küresel Kapitalizm-Yerel Değerler" sempozyumunda konuşan Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Türkiye, küresel kapitalizme uyum göstermiş bir ülkedir. Türkiye’nin deneyimlerinden bir çok komşusu faydalanmaya çalışıyor" dedi.

Özellikle Ortadoğu’da bir dizi sorunun uluslararası ekonomik ve siyasi entegrasyona dirençten kaynaklandığını dile getiren Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Bu ülkelerin halklarıyla, Batı güçleri arasındaki çatışmaların da kaynağında bu süreç bulunuyor. Türkiye’nin küresel ekonomiye entegrasyonunun demokratikleşme süreci ile paralel yürümesi, kendi bölgesindeki ülkeler üzerinde olumlu etkiler yaratıyor" diye konuştu.

Yeniden düzenleniyor

Uluslararası düzeyde ortaya çıkan yeni ve güçlü ulusal ekonomik oyuncuların, giderek daha fazla küresel ekonominin kurumsal çerçevesi içerisinde yer almak ve söz hakkına sahip olmak istediklerine dikkat çeken Arzuhan Doğan Yalçındağ, sözlerine şöyle devam etti: "Gelişmekte olan ülkeler, dönüşmekte olan küresel siyasi sistemin işleyişinin daha fazla demokratik olmasını, gelişmekte olan ekonomilerin taleplerinin daha fazla dikkate alınmasını ve seslerinin daha fazla duyulmasını bekliyor. Brezilya, Hindistan, Çin ve muhtemelen Türkiye de iki dünya savaşı sırasında ve sonrasında oluşturulmuş kurumsal yapılarda yer almayı arzuluyor. Küresel kapitalizmin gelişen yerel güçleri, doğal olarak masada kendi paylarına düşen yerlerini almayı ve karar ile kordinasyon mekanizmalarında ağırlıklarının hissedilmesini talep ediyorlar. Küresel paylaşımı yeniden yansıtacak ve yeni kurumsal yapıyı yönetecek yapılanmalar, gene de Batı ülkeleri tarafından oluşturulacak. Son dönemlerde, bilgece olmayan bir anlayışla, uluslararası kurumsal yapıları ihmal eden ve bazen hiçe sayan Batı ülkeleri ve ABD için, yeniden paylaşım sürecinin meydan okuma olacağını söylemek gerekir."

TÜSİAD’ın tavsiyesi IMF ile ’ihtiyati’ stand-by

TÜSİAD Washington Temsilciliği’nin 10’uncu yılı kutlamalarına ilişkin yaptığı açıklamada, IMF "ihtiyati stand-by" yapılmasından yana olduğunu açıkladı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ başkanlığındaki hayetin 15-16 Mayıs’ta Washington D.C’de çeşitli temaslarda bulunduğu hatırlatılan açıklamada, "2009 başında görevi devralacak yeni seçilecek Başkan döneminde, Türk-Amerikan ilişkilerine güncel oluşumları dikkate alan yeni bir bakış açısının hakim olacağı anlaşılıyor" denildi. Açıklamada ayrıca, son dönemde yaşanan küresel ekonomik ve finansal gelişmeler ışığında, Türk ekonomisinin istikrarını ve kazanımlarını korumak açısından, IMF ile bir "ihtiyati stand-by" yapılması yararlı olacağı vurgulandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!