Yeni saatli bomba Japonya

Güncelleme Tarihi:

Yeni saatli bomba Japonya
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2010 16:43

ABD’li finansal hizmetler şirketi Macquire’ın analistleri, yatırımcıların Japonya’nın patlamaya hazır yeni mali bomba olduğuna inandığını bu yüzden de ülkeye yönelik her türlü yatırımdan kaçındıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Macquarie’deki analistlerin müşterilerine geçtikleri araştırma notunda, “Yatırımcılar çeyrek sonu bilanço raporlarını dikkate alarak hareket ediyor gibi görünüyor. Ancak Japon tahvili satın almak ya da mevcut tahvillerini bekletmek konusunda isteksizler" ifadelerine yer verildi.

 

Japon Nikkei Borsası, Pazartesi günü Aralık ayından bu yana görülen en düşük seviye olan, 9,693.07 puana geriledi. Geçen hafta toplam yüzde 6.5 değer kaybeden borsa, öğleden sonra biraz toparlansa da günü yüzde 0.3’lük düşüşle kapattı.

 

İHRACATTA BÜYÜK DÜŞÜŞ           

Japonya’da en çok düşüş yaşayan hisselerin, ihracatçı şirketlere ait olduğu görüldü.   

 

Haberin Devamı

Macquarie analistleri, Japonya’nın ihracatının yüzde 13’lük kısmını Avrupa Birliği’ne yaptığını ve Japon şirketlerin deniz aşırı iştiraklerinin yüzde 21’nin Avrupa’dan geldiğini belirtti. 

 

Japon yeninin dolar karşısında değer kazanmaya başlaması, ülkedeki bazı büyük ihracatçı şirketleri için sıkıntı yaratıyor. Dolar, Perşembe günü Kuzey Amerika’daki işlemlerde 88.95 yen seviyesine geriledi. Ancak Cuma günü biraz toparlanarak 89.89 yen seviyesine yeniden yükseldi.

       

MALİ KORKULAR  

Macquarie analistleri, Japonya’nın şu anda yükselen ülke borcu krizi, değer kazanan para birimi ve hisselerin küresel piyasalardaki satış eğiliminden etkilenmesi gibi “zehirli bir kombinasyon” ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.  

 

Analistler, “Bu sorunların domino etkisi dikkate alındığında, piyasaların bu yıl olmasa bile gelecek yıl Japonya’ya odaklanacakları söylenebilir” dedi.

 

Macquarie aynı zamanda, Japon siyasetçilerin mali açıdan önemli sonuçlar doğurabilecek siyasi konularda yanlış kararlar vermesinin de yatırımcıların ellerindeki Japon varlıklarını satmalarına neden olabileceği uyarısını da yaptı. 

 

Haberin Devamı

Analistlerin notunda ayrıca “Özel sektör yatırımcılarının güveni bir kez kaybedildi mi bir daha geri gelmez. Yatırımcıların yeniden Japonya’ya güvenmeye, yenin dolar karşısında değer kazanmasıyla başlayacak” ifadelerine de yer verildi.

 

YEN DEĞER KAYBEDEBİLİR

İngiliz HSBC bankasının analistleri ise, yende kısa vadede düşüşün gerçekleşebileceğini belirtti.

 

HSBC analistlerinin müşterilerine geçtiği araştırma notunda, “Asya para birimlerinin kaderi hâlâ yabancı yatırımcıların inisiyatifine bağlı ve küresel finansmandaki olası daralmadan büyük ölçüde etkilenebilir” ifadelerine yer verildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!