Kurbanlara 3 dinden ortak dua

Güncelleme Tarihi:

Kurbanlara 3 dinden ortak dua
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2003 01:35

Terör kurbanlarını, dün Ulus'taki Aşkenaz Musevi Mezarlığı'nda düzenlenen törende, 3 dinin temsilcileri ve vatandaşlar uğurladı. Türkiye Hahambaşısı İzak Haleva,Türk bayrağına sarılı cenazelerin önünde, Atatürk'ün ‘‘Yurtta sulh, cihanda sulh’’ sözünü hem Türkçe, hem İbranice söyleyerek, ‘‘Artık masum canlar katledilmesin’’ dedi.

ŞİŞLİ ve Beyoğlu'ndaki intihar saldırılarında yaşamını yitiren 5'i Türk 1'i Rumen 6 Musevi'nin tabutları, İstanbul Valiliği'nin verdiği özel izinle Türk bayrağına sarıldı. Cenazeler, Ulus'taki Aşkenaz Musevi Mezarlığı'nda dün toprağa verildi. Törene, İsrail Parlamentosu Başkanı Reouven Rivlin, Devlet Bakanı Güldal Akşit, İsrail'in Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholemeos, Türk Ermeni Patriği Mesrop II, Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin ile Türkiye'deki dini cemaatlerin liderleri ve çok sayıda Musevi vatandaş katıldı. Geçtiğimiz yılllarda teröristlerin bir saldırısından kurtulan işadamı Jack Kamhi ile oğlu Cefi Kamhi, törende hazır bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çelenk gönderdiği törende konuşan Türkiye Hahambaşısı İzak Haleva, Atatürk'ün ‘‘Yurtta sulh, cihanda sulh’’ sözünü hem Türkçe, hem İbranice söyleyerek, ‘‘Artık masum canlar katledilmesin. Müslüman kardeşlerimizin mübarek Ramazan ayında, Yahudi aleminin kutsal Cumartesi gününde ve bundan sonra hiçbir zaman çocuklar, kadınlar, insanlar ölmesin. Tüm dünya tek vücut olarak bu ilkeye katıldığında, terör beslenecek alan bulamayacaktır.’’dedi.

SADECE YAHUDİLERE DEĞİL

Sağanak yağış altındaki tören, saldırıda hayatlarını kaybeden Yoel Ülçer Kohen, Berta Özdoğan, Yona Romano, Anet Rubinstein, Anna Rubinstein ve Avram Varol'un, Türk Bayrağı'na sarılı naaşlarının Aşkenaz Anıtı önündeki katafalklara konulmasıyla başladı. Naaşların üzerine acının sembolü birer mum dikildi. Tevrat'tan dualar okunmasının ardından, Türkiye Hahambaşısı İzak Haleva ve Türkiye Hahambaşılığı Fahri Müşaviri İshak İbrahimzade konuştu.

Çevrede çok sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı, yüzlerce polisin görev yaptığı törende, mezarlığa gelenlerin üstü arandı. Sağanak yağış altındaki törene katılanlara yağmurluk dağıtıldı. Ölenlerin yakınlarıyla birlikte bulunduğu duaların yapıldığı kapalı mekandan yaklaşık 5 bini yakın kişiye hitap eden Türkiye Hahambaşısı İzak Haleva, Yahudilerin tarih boyunca salt Yahudi oldukları için birçok kıyıma ve katlima maruz kaldıklarını söyledi.Haleva, günümüzde artık sadece Yahudilerin değil, tüm inançlardan insanların da bu anlamsız ve insanlık dışı saldırılarda yaşamlarını kaybettiğini, zararlara uğradığını belirtti.

Bu acılı günlerinde acılarını paylaşan başta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm devlet yetkililerine, teşekkür eden Haleva, sık sık Tevrat'tan alıntılar yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

‘Çağrım, dünyaya ve tüm insanlığa. Gelin artık elele verelim, birbirimizi ve her birimizi sevmeyi, insan yaşamını kutsal bilmeyi başaralım. Dualarımız göklere; insanlar arasındaki kardeşliğin gelişmesi, terörün yerini barışın. sevginin ahengin ve mutluluğun alması için yükselsin. Büyük Atatürk'ün de tüm dünyaya verdiği ölümsüz mesajı ‘Yurtta sulh, cihanda sulh' her yana yayılsın. ‘Şalom bamalhuyot şalom baolam' Artık masum canlar katledilmesin. Müslüman kardeşlerimizin mübarek Ramazan ayında, Yahudi aleminin kutsal Cumartesi gününde ve bundan sonra hiçbir zaman çocuklar, kadınlar, insanlar ölmesin. Tüm dünya tek vücut olarak bu ilkeye katıldığında, terör beslenecek alan bulamayacaktır.

Bu müessif olaydan önce de sonra da bizleri büyükbir özveri ve olağanüstü ihtimamla koruyan devletimize, emniyet güçlerimize en kalbi teşekkürlerimi sunmayı görev biliyorum. Her an yanımızda olan ve görevini canı pahasına ifa eden Türk polisine minnetterız. Sizlere güveniyoruz, daima güveneceğiz’’

Törenin bir sinagogda yapılması gerektiğini, ancak törene katılan halkı barındırabilecek 2 sinagoglarının da patlamalarda tahrip olduğunu belirtenHaleva, Beyoğlu ve Şişli Belediye başkanları ile törenin mezarlıkta yapılmasına katkı sağlayan Beşiktaş Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu'na da teşekkür etti.

İNSANCA YAŞAMA YOLU

Türkiye Hahambaşılığı Fahri Müşaviri İshak İbrahimzade de dünyanın, cennete giden yolu masum sivilleri katletmekten geçtiğini düşünen sapık zihniyetlerin tesiri altında olduğunu, söyledi. İnsan onuruna yakışan bir yaşam için herkesin bir tek yolu bulunduğunu belirten İbrahimzade şöyle konuştu:

‘‘Bu yol, şeytanın gözünün tam içine bakarak yok etmektir. Bize karşı şeytanın kullandığı aynı kararlılık ve kuvvetle, çocuklarımızın şeytani illetin bulunmayacağı daha iyi bir geleceğe kavuşması için tüm insanlık kişisel sorumluluklar yüklenmelidir.’’

Antepli Frango

AŞKENAZ Musevi Mezarlığı'nda üzüntüyle, buruk sevinci yaşıyordu Gaziantepli Yakup Frango. Şabat duasında tanrıya el açmışken patlayan bomba 11 kişilik ailesinden kurban almadığı için şükrediyor, ama masum insanların ölümüne gözyaşı döküyordu. ‘‘Ben Antepliyim kardeşim. Doğma büyüme Gaziantepli. Ölsekte bu toprakları terketmeyiz biz’’ diyor Frango.

CENAZELERE SAYGI NÖBETİ

Saldırıda yaşamını kaybedenlerin tabutu başında nöbet tutuldu. İsrail'den gelen arama kurtarma ekibi ZAKA görevlileri de, tüm tabutların başına geçerek, bir süre nöbete katıldı. Törende saldırıda yaralananlardan bazıları da yer aldı.

Polis güvenlik önlemleri içinde bir mobil harekat merkezi kurdu, çevreye çok sayıda panzer de yerleştirdi, bir polis helikopteri sürekli uçuş yaptı.

Törene Türk dış ve içişleri bakanlarının yanı sıra Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da bir çelenk gönderdi. Turist rehberleri dernek ve vakıfları da gönderdikleri çok sayıda çelenkle dikkati çekti.

Cenazelerin defnedilmesinden sonra ise Musevi inanışına göre ‘her canlı ölümü tadacak' gerçeğini simgeleyen ‘tören sofrası' merasimi yapıldı. Törene katılanlara yumurta ve peynir dağıtıldı.

Türkiye Hahambaşılığı Basın Sözcüsü Silvio Ovadio, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İstanbul'daki bombalı saldırılarda ölen Museviler için biri sinagogta, diğeri de mezarlıkta, iki ayrı tören yapıldığını söyledi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Foto Film Şube Müdürlüğü'nden bir görevli, törene katılanları kamerayla görüntüye aldı.

Aralarında İsrail'in de bulunduğu çeşitli ülkelerden gelen çok sayıda yabancı basın mensubunun da yer aldığı gazeteciler için, mezarlık girişinde platform oluşturuldu. Ancak yağmura karşı açılan şemsiyeler, basın mensuplarının görüntü almasını güçleştirdi.

Ölenlere son görevlerini yapmaya gelenler arasında iş dünyasından İshak Alaton, Cefi Kamhi de bulundu. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Robert Deutsch, Vicdan Çağrısı Vakfı Başkanı Schneter Arthur, yabancı misyon şefleri, Avrupa'daki 15'e yakın sinagogdan temsilci de törende hazır bulundu.

Caddeyi esansla yıkadılar

NEVE Şalom Sinagogu'na yapılan bombalı saldırıdan sonra, enkaz temizleme ve çevredeki binaların hasar tespit çalışmaları sürüyor. Patlamada yayılan amonyak ve yıkıntılardan gelen ağır kokunun giderilmesi için Beyoğlu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, cuma günleri camilerde ve bayram ve özel günlerde İstiklal Caddesi'nde kullandığı ‘okyanus’ isimli esansla caddeyi yıkadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!