Kurbağalıdere batırıyor

Güncelleme Tarihi:

Kurbağalıdere batırıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ümraniye, Üsküdar ve Kadıköy'ün kanalizasyonunu Marmara'ya akıtan Kurbağalıdere, Salı Pazarı'nın çöplerini de Kalamış Marina'ya, Fenerbahçe Koyu'na ve Marmara Denizi'ne sürüklüyor.

İSTANBUL'un en büyük derelerinden biri olan Kurbağalıdere, sürüklediği naylon poşet, pet şişe ve birçok atık maddeyle Kalamış Marina'yı, Fenerbahçe Koyu'nu ve Marmara Denizi'ni kirletiyor. Özellikle ünlü Salı Pazarı'nın kurulduğu günler sonrasında, dereden Kalamış sahili ve Marmara Denizi'ne pet şişe, naylon poşet, sebze meyve akını oluyor. Semt sakinleri, pazar esnafının, akşam saatlerinde çöplerini, Kurbağalıdere'ye süpürmesinden yakınıyor.

Türkiye'nin en büyük marinası olan ve bin tekneyi barındıran Kalamış Marina'da bağlı teknelerin sahipleri, naylon poşetlerin pervanelerine dolaşması sonucu meydana gelen arızalarla çileden çıkıyor. Kepçelerle ve botlarla denizdeki kirliliği biraz olsun yoketmeye çalışan Kalamış Marina'nın personeli ise şunları söylüyor:

‘‘Her çarşamba, Salı Pazarı'nın çöpleri, Kalamış Marinası'nı basıyor. Burada yerli olduğu kadar yabancı bayraklı tekne de var. Yabancılara, bunu nasıl açıklayacağımızı bilemiyoruz. ‘

Salı Pazarı esnafı ise kirliliği kendilerinin yaratmadığını iddia ediyor. Dereden denize ulaşan atıkların kentin diğer bölgelerinden sürüklendiğini belirten esnaf, ‘‘Ancak Kurbağalıdere'nin bizim pazarı kurduğumuz Söğütlüçeşme alanından geçtiği noktaya, yetkililer, kirliliğin denize ulaşmasını önlemek için demir süzgeçler koydular. Bu kirlilik bu süzgeçleri geçemeyince birikiyor. Görenler de bu pisliği bizim attığımızı sanıyor’’ diyor. Ensaf, dere kanalıyla denize ulaşan pisliğin içinde pet şişe ve mağaza markalı naylon poşetlerin ağırlıklı olduğunu belirterek, ‘‘Bu pazarcı atığı olamaz. Bu pislik yığınından biz de şikayetçiyiz’’ diyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!