Kuran’daki Zülkarneyn galaktik adam mı?

Güncelleme Tarihi:

Kuran’daki Zülkarneyn galaktik adam mı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

İlahiyatçı yazar İskender Türe'den ilginç iddia

İLAHİYATÇI yazar İskender Türe'nin, ‘Kuran’da Uzaya Seyahati Anlatılan İnsan-Zülkarneyn' isimli kitabı, İslam'da yeni açılımlar ve tartışmalar yaratmaya aday. İslami çevrelerde, bir tür ‘İslami bilimkurgu’ olarak da yorumlanan kitapta, Kuran'daki ‘Zülkarneyn ayetleri’ ile ilgili ilginç yorumlar yer alıyor.

Zülkarneyn, yaptığı ‘seyahatler’ ile Kuran'ın en çok merak uyandıran konularından birisi.

Üstelik bunlar, galaktik seyahatler. Kuran'da Zülkarneyn'in güneşin battığı, güneşin doğduğu yerlere ve ‘‘Süddeyn/Seddeyn (iki bulutsu)’’ arasındaki iki gezegenden birine gittiği yer alıyor.

MELEK Mİ KRAL MI?

Merak edilen konulardan birisi de Zülkarneyn'in ne olduğu. Çünkü Zülkarneyn'in bir peygamber mi, bir veli mi, bir melek ya da kral mı olduğu da belli değil. Fakat Türe'ye göre Zülkarneyn'in kim olduğu çok önemli değil. Çünkü Kuran'daki ayetlerde Zülkarneyn'in kimliği değil, yaptığı seyahatler anlatılıyor.

TEPKİ DE YOK, ELEŞTİRİ DE

Kitabın en ilginç yönlerinden birisi de, şu ana kadar hakkında ‘‘olumsuz’’ bir görüşe, tepkiye neden olmaması.

Yaşar Nuri Öztürk'ün Zaman Gazetesi pazar ekinde de dün tanıtılan kitapla ilgili görüşü, ‘‘Bu kitap boş değil’’ şeklinde.

Yine Zaman'da Aydoğan Vatandaş'ın kaleme aldığı yazıda, Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Ali Bulaç, Doç. Dr. Abdülaziz Bayındır'ın kitabı başarılı bulduğu da vurgulanıyor.

ZÜLKARNEYN İNTERNET'TE

İnternet'te de Zülkarneyn'e ayrı bir yer veriliyor. İnternet'de yer alan ve gerek Kuran'dan, gerekse bazı panellerden aktarılan görüşlerde çoğu kez Zülkarneyn, Hz. Zülkarneyn olarak anılıyor. Ayetlerde Zülkarneyn'e Allah tarafından verilen ‘Sebep’ ile ilgili yorumlar da çarpıcı. ‘Sebep’ Arapça'da, ‘‘Hurma ağacına çıkmaya yarayan ip...’’ Türe, ayetlerde ‘sebep’ sözcüğünün ‘‘göğe çıkmaya vasıta şey’’ manasında kullanıldığını ifade ediyor. İnternet'teki bilgiler arasında, Zülkarneyn'in ‘‘belki de Hz. İbrahim zamanında yaşadığı ve Hz. Hızır'dan ders aldığı’’ da yer alıyor.

Uzaylı Yecüc-Mecüc'ler

Hz. Muhammed, Yecüc ve Mecüc'leri ‘‘kıyamet alametlerinden biri olarak’’ tanımlıyor. Bu kavimler Hz. Nuh'un Yafes isimli oğlunun soyundan. Yüzleri yassı, gözleri küçük, kulakları çok büyük, boyları kısa. Her birinin bin çocuğu oluyor. İslami inanca göre kıyamete yakın bir zamanda ‘‘Yecüc-Mecüc’’ler Zülkarneyn'in yaptığı seddi delip dünyaya yayılacak. Enbiya Suresi'nin 96. Ayeti de, hadisler de Yecüc-Mecüc kavminin kıyamete yakın dünyaya saldıracağı uyarısını içeriyor.

Gezegenin Yecüc'lerle başı belada

Zülkarneyn'in seyahatlerin öyküsü çok ilginç. Özellikle ‘‘iki bulutsunun arasında yer alan iki gezegenden birine’’ yaptığı seyahat. Zülkarneyn gittiği gezegende ‘‘Yecüc-Mecüc’’ler ile ilgili yoğun şikayetlerle karşılaşıyor. Gezegende yaşayanlar sürekli ‘‘Yecüc-Mecüc' denilen yaratıkların saldırısına uğradıklarını anlatıyorlar. Zülkarneyn gittiği gezegenle, ‘‘Yecüc-Mecüc’’lerin yaşadığı gezegen arasına gazlardan oluşan bir set çekiyor. Buradan İslami inanca döndüğümüzde, çok ilginç bir bağlantı çıkıyor ortaya. İslami inanca göre kıyamete yakın bir zamanda ‘‘Yecüc-Mecüc’’ler, Zülkarneyn'in yaptığı seddi delip dünyaya yayılacak. Enbiya Suresi'nin 96. Ayeti de, hadisler de Yecüc-Mecüc kavminin kıyamete yakın dünyaya saldıracağı uyarısını içeriyor.

GAZDAN SET UZAYDA

İskender Türe'nin kitabı ise bu konuda, bilinenden çok farklı bir yorumla noktalanıyor: ‘‘Yecüc-Mecüc denilen yaratıklar ve onlarla insanlar arasına çekilen set, dünyada değil uzayın derinliklerinde aranmalıdır.’’ Zülkarneyn ayetlerine göre Yecüc-Mecüc'ün yaşadığı yer iki nebula arasında. Bu gezegenin üst katmanlarında metan, hidrojen gibi yanıcı gazlardan oluşan bir tabaka var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!