Kuraklıkta '1973' korkusu

Güncelleme Tarihi:

Kuraklıkta 1973 korkusu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2007 11:33

Adana'da, yağışsız geçen kasım ve aralık ayının ardından gözü gökyüzünde yağmur bekleyen çiftçiler, 1973 yılında yaşanan kurak kış felaketini hatırlıyor.

Haberin Devamı

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, yaptığı açıklamada, küresel ısınma, buna bağlı olarak yaşanan mevsimsel değişimlerin adeta “tabiatla savaşan” çiftçileri karamsarlığa sürüklediğini, yağmur için dua etmekten başka çarelerinin kalmadığını belirtti.

Kurak kış mevsiminin kendilerine 1973'teki kurak kış felaketini anımsattığını belirten Doğru, “33 yıl önce yine buğdaylarımızı ekip yağmur beklerken aylarca yağmur düşmemiş, İlkbahara doğru gelen yağmur da ürünü kurtarmaya yetmemişti. Buğday toprağın altında çürümüştü. O günleri hatırlamak bile istemiyoruz ancak, bu kuraklık bizi düşündürüyor” dedi.

Doğru, yörede buğday ekiminin 10-20 Kasımda sona erdiğini, toprağın rutubeti ürünü çimlendirmeye yetmediği için yağmura ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Buğdayı sulama imkanımız olmadığından, elimizi açıp gözümüz gökyüzünde dua etmekten başka çaremiz yok. Meteoroloji yetkilileri, yağmurların her an gelebileceğini belirtiyor ancak, bu beklenti bizi rahatlatmaya yetmiyor.”

EKMEK FİYATLARINA DA YANSIR

Doğru, geçen yıl dekara 450-500 kilogram ürün aldıklarını, ürünün kilosunu 35-36 YKr'den sattıklarını anımsatarak, “Böyle devam edere, rekoltenin düşmesi halinde buğdayın fiyatı yükselir, dolayısıyla vatandaş ekmeği pahalıya yer. Çünkü, buğday un fiyatlarını da etkiler. Vatandaşın temel gıdası olan ekmeği pahalı tüketmesini arzu etmeyiz. Bu nedenle yağmur sadece üreticinin değil, fakir-fukaranın da beklentisi” dedi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut ise buğday ürününün genelde kıraç bölgelere ekildiğini, bu nedenle bu bölgelerde sulama kanallarının yeterince bulunmadığını belirterek, “Sulama kanalı olsa bile şu anda DSİ kanallara su vermiyor. DSİ, en azından imkanı olan arazilerin sulanabilmesi için kanallara bir an önce su vermeli. Yağmurlama sistemiyle yapılacak sulama ürünü kurtarır” dedi.

METEOROLOJİNİN TAHMİNİ

Bu arada, Meteoroloji Adana Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bugün ve yarın hafif şiddetle yağmur beklediklerini ifade ettiler.

Haberin Devamı

Meteoroloji verilerine göre, kentte, en son 1973 yılında yağışlar bu denli gecikti. 2 aydan fazla süreyle hiç yağış almayan kentte yaşanan tarımsal kuraklık çiftçiyi zor durumda bıraktı.

Kentin uzun yıllar yağış ortalaması metrekareye yıllık 646 kilogram. Ancak, 2006'da bu miktar 585 kilograma düştü. Bu tablo, yeraltı sularının beslenmesinde sapma yaratmazken, yağış dağılımındaki düzensizlik tarımsal kuraklığa yol açtı.

Adana'da, aralık ayının uzun yıllar ortalaması ise metrekareye 120 kilogram. Çevre il ve ilçeler yağış olmasına, hatta sel felaketleri yaşanmasına rağmen Adana 8 Kasımdan itibaren hiç yağış almadı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!