Kuraklık pirinç üreticisini vurdu

Güncelleme Tarihi:

Kuraklık pirinç üreticisini vurdu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2007 15:44

KASTAMONU'nun Tosya İlçesi'nde kış sezonunda yok denecek kadar az kar yağması, ilkbahar yağmurlarının gelmeyişiyle başgösteren kuraklık, pirinç üreticisini de vurdu. Devrez Çayı'nın kuruması sonucu binlerce dönüm çeltik alanının boş kaldığı belirtilirken, bu yıl pirinç ithali yapılabileceği uyarısında bulunuldu.

Haberin Devamı

Ankara’nın Çubuk İlçesi'nden Kızılırmak ile birlikte aynı noktadan çıkan Devrez Çayı'nın suyuyla Çankırı, Kurşunlu, Ilgaz, Kastamonu ve Tosya İlçesiyle Çorum'un Kargı İlçesi'nde çeltik üretimi yapılıyor. Çeltikten elde edilen pirinç ise dünya kalitesi olarak tescil edildiği halde, bu üretim yılında araziler boş kaldı. Bunda Devrez Çayı'ndaki doluluk oranının yüzde 80 azalmasının etken olduğu belirtildi.

Devrez Çayı Vadisi'nde biber ve domates üretiminde de kuraklık yüzünden verimsizlik olabileceği kaydedildi. Temmuz sıcaklarının yaşandığı şu günlerde şehir merkezinde içme suyu şebekesinde baş gösteren su sıkıntısına çözüm yolları arayan Tosya Belediyesi, halkı tasarruflu su harcamaya çağırdı.

Tosya Ziraat Odası Başkanı Ali Sarıkayalı, Tosya ile birlikte çevre ilçeleri besleyecek olan Kızlaryolu Barajı'nın bir an önce yapılarak hayata geçirilmesini istedi. Sarıkayalı, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Tosya İlçesi bugün dünyanın en kaliteli pirincini üreten tek üretim merkezi. Son yıllarda artan kuraklık yüzünden çeltik üretiminde gereken randıman alınamıyor. Kurşunlu İlçesi'nde yapılacak Kızlaryolu Barajı, başta Tosya, Kurşunlu ve Ilgaz ilçeleriyle Çorum Kargı İlçesi çeltik üretim alanlarını sulayacak olması karşısında ilgili mercilere yapılan başvurularımız dikkate alınmadı. Biz, yapılan hizmetlere karşı değiliz, ancak bugün Karadere Barajı'ndan daha çok Kızlaryolu Barajı'na ihtiyaç duyulmakta. Bu ihtiyacın giderilmemesi demek, binlerce dönümlük alanda çeltik üretimi duracak, arazilerde ekim yapılamayacaktır. Bunun günahı ve vebali, olaya sahip çıkmayanlara, seçim kürsülerinden verdikleri sözü tutmayanlara aittir. Bu gidişyle pirinci ihtal eder duruma geleceğiz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!