Kumsal göründü

Güncelleme Tarihi:

Kumsal göründü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

RUS bandıralı Volgoneft 248 adlı tankerin Florya Menekşe sahillerinde meydana getirdiği fueloil kirliliğinin kaba temizliği, Meke Denizcilik Şirketi'nin 80 işçiyle sürdürdüğü çalışmalar sonucunda büyük oranda tamamlandı.

Temizleme çalışmalarını sürdüren işçilerin kürek ve elleriyle siyah poşetlere doldurdukları atıklar, bertaraf edilmek üzere İzmit'teki İzaydaş tesislerine gönderiliyor. Soğuk hava şartlarına rağmen sürdürülen çalışmaların kaba kısmının kısa süre sonra tamamlanacağı, daha sonra sıcak suyla yıkama işlemine geçileceği belirtildi. İkinci aşamanın daha dikkat isteyen çalışma olduğunu söyleyen Meke Denizcilik Şirketi yetkilileri, ‘‘Kaba temizliği tamamlanan bölgelerde tazyikli sıcak su kullanarak yerler atıklardan tamamen arındırılacak. Temizleme sırasında oluşan atıklar vakumlu vidanjör ile çekilerek denizi ve çevreyi kirletmesi önlenecek’’ dedi.

İşçi sayısı arttırılıyor

Tanker kazasıyla ilgili olarak valilikte kurulan kriz komitesi üyesi Doç. Dr. Erdoğan Okuş, temizliği yapan Meke Denizcilik Şirketi'ne iki ay süre verdiklerini belirterek, ‘‘80 işçiyle sürdürülen çalışmalar bugünden itibaren 150'ye çıkarıldı. Alanın geniş olması ve tamamen insan gücü gerektiği için işçi sayısını arttırdık. Çevreye zarar vermemek için makine ve kimyasal madde kullanmıyoruz’’ dedi.

Florya Menekşe sahilinin 1.5 mil açığında 32 metre derinlikte bulunan tankerin batık kısmında ise yakıt boşaltma için ön çalışma yapılıyor. Omur Gemi Kurtarma Şirketi yetkilileri, yaklaşık 2 bin ton yakıtın bulunduğu batık kısımda öncelikle ölçüm çalışmaları ve hortum bağlama işlemlerinin yapıldığını belirterek, ‘‘Sızmaları önledik. Yakıtı akışkan hale getirmek için gerekli sistemi 1-2 gün içinde tankere indireceğiz’’ dedi.

NİHAYET GİDİYOR

Florya sahilinde çevre felaketine neden olan Rus bandıralı Volgoneft 248 adlı tankerin yüzen bölümü bugün, hava şartları uygun olursa İzmir Aliağa'ya götürülmek üzere yola çıkarılacak.

Birçok deniz canlısının ölümüne yol açan fueloil yüklü tanker 40 tonluk çekme kuvvetine sahip iki romörkör tarafından çekilecek. Tuzla Liman Başkanlığı yetkilileri tankeri 35 tonluk çekme kuvvetine sahip bir romörkörün de takip edeceğini bildirdiler. Tankerde, gerekli kontrollerin yapıldığını bildiren yetkililer, ‘‘Boğaz trafiği ve hava şartlarına göre gemi üç ila beş gün içinde İzmir Aliağa'da olacak’’ dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!