Kumluca'da orman yangını 11 saatte kontrol altında

Güncelleme Tarihi:

Kumlucada orman yangını 11 saatte kontrol altında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2009 10:53

ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde dün saa 14.00'de başlayan orman yangını 11 saat sonra kontrol altına alındı.

Bölgede soğutma çalışmaları sürerken yangının 400 hektarda etkili olduğu belirlendi.

Kumluca İlçesi Güzören Köyü yakınlarında genç kızılçamların bulunduğu bölgede çıkan orman yangınına 8 helikopter, 3 amfibik uçak, 10 dozer, 50 arazöz, 60 teknik eleman ve 300 yangın işçisiyle müdahale edildi. Saat 19.30'da yangının 3 tarafı kontrol altına alınırken, arazözlerin ulaşmakta güçlük çektiği batı yönünde helikopterler söndürme çalışmalarına ağırlık verdi. Yangın meltem rüzgarının etkisini yitirmesiyle gece yarısı saat 01.00 sıralarında tamamen kontrol altına alınırken, ardından soğutma çalışmalarına başlandı. Soğutma çalışmalarının bugün akşama kadar devam edeceği belirtildi.

SERALAR TAHRİP OLDU

Yangında ziraat alanları da dahil yaklaşık 400 hektar alan zarar gördü. Güzören Köyü yakınlarındaki Karaşar Mahallesi'nde etkili olan yangın köylülere ait seraları ve nar bahçelerini de tahrip etti. Güzören Köyü'nde Mehmet Uysal'a ait 3.5 dekar ile Nazım Okur'a ait 1.5 dekar sera yangında tamamen yandı.

Yangına müdahale eden işçiler, iftarda oruçlarını nöbetleşe açtı. Birlikte dua eden işçiler yemeklerinin ardından diğer arkadaşlarıyla yer değiştirdi.

Antalya Orman Bölge Müdürü Recep Kaşan, yangının saat 01.00 sıralarında kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarına başlandığını söyledi. Kaşan, yangının Antalya Bölge Müdürlüğü ile Denizli, Muğla ve Mersin bölgelerinden gelen 3 uçak, 8 helikopter ile orman yangın söndürme ekiplerinin müdahalesiyle, çıkışından 11 saat sonra yangının kontrol altına alındığını kaydetti. Kaşan, çevre illerden yangın söndürme çalışmalarına katılmak üzere gelen hava araçlarıyla arazözlerin sabah bölgelerine gönderildiğini kaydetti. Kaşan, “Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor. Arazi sarp olduğu için bugün ekiplerimiz dikkatli şekilde soğutma çalışmaları akşama sürdürecek” dedi.
UÇAĞIN EKSİKLİĞİ HİSSEDİLMEDİ

Recep Kaşan, Antalya'da konuşlu bir amfibik uçağın Yunanistan'daki yangına müdahale etmek için gönderilmesinin söndürme çalışmalarında aksamaya neden olup olmadığının sorulması üzerine, “Sayısal olarak bir eksiklik gibi görülebilir, ancak biz de Muğla'dan uçak takviyesi aldık. Öte yandan Kumluca'daki yangın, arazinin sarp ve kırılgan olması nedeniyle uçakların söndürmede etkili olmadığı bir yangın oldu. Biz söndürme çalışmalarını kıvrak manevraya sahip helikopter ve yer kuvvetleriyle yaptık. Bu nedenle uçağın eksikliği hissedilmedi” dedi.
Kaşan, yangının neden çıktığı konusunda geniş çaplı araştırma başlatıldığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!