Kültür Sanat

Güncelleme Tarihi:

Kültür Sanat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ustalar Antalya’da

Antalya Müzesi’nde sergilenen Merkez Bankası'nın koleksiyonunda, Başbakan Ecevit'in annesi Afife Nazlı Ecevit'in de bir tablosu yer alıyor

MERKEZ Bankası'nın kollesiyonunda bulunan Türk Resim Sanatı'na ait eserlerden bir bölümü, Antalya Müzesi'nde sergileniyor. Ünlü Türk Ressamları Arif Hikmet Onat, İbrahim Çallı, Eren Eyüboğlu, Halil Paşa gibi isimlerle birlikte, Başbakan Bülent Ecevit'in annesi Afife Ecevit'in ‘‘Güller’’ adlı yağlıboya tablosu da bu sergide yer aldı.

Başbakan annesi bir sanatçının eserini, pek çok izleyici farketmezken, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel de, tablonun önünde fotoğraf çektirmekten kaçındı.

Başkan Erçel, basın mensuplarının ısrarına,‘‘Beni siyasete karıştırmayın. Sadece sanat konuşalım’’ cevabını verdi. Kolleksiyonunda Türk Resim Sanatı'na ait 800 eser bulunan Merkez Bankası'nın bu sergisi, başkent dışında, Anadolu'da gerçekleşen ilk sergi oldu. Merkez Bankası Başkanı Erçel, tabloların, diğer illerde de sergileneceğini söyledi.

İZDİHAM YAŞANDI

Serginin açılış saatinde, Müze'nin Konferans Salonu'nda, İl Genel Meclisi Toplantısı'nın da yapılıyor olması, izdihama neden oldu. Antalya Valisi Ertuğrul Dokuzoğlu başkanlığında yapılan toplantıdan çıkan belediye başkanları ve kurum temsilcilerinin de gelmesiyle, yoğun bir kalabalık meydana gelirken, bu ilgi, Antalyalı sanatçıların sitemlerine neden oldu. Sergiyi gezen Antalyalı sanatçılar,‘‘Protokolü biz de sergilerimize davet ediyoruz ama, gelen olmuyor. Bu sergide, ilgi eserlere mi yoksa kokteyldeki içkilere mi?’’ şeklindeki sözlerle tepkilerini dile getirdiler.

Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kumbul'un katılmadığı serginin diğer bir ilgi odağı da, Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Hasan Subaşı oldu. Eski başkan Subaşı, Antalyalı sanatçılarla uzun uzun sohbet etti.

17. Yıl sergisi

ANTALYA Büyükşehir Tiyatrosu, ‘‘Dünden Bu Güne ABT’’ adı altında bir sergi açtı. Kuruluşunun 17. Yılı nedeniyle düzenlenen serginin açılışını, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Bekir Kumbul yaptı.

Tiyatro sergisine, büyükler kadar küçükler de ilgi gösterdi. Çocuk oyunlarında izledikleri sanatçıları, daha yakından görebilmek için Belediye Kültür Merkezi'ne gelen minikler, uzun süre, ellerinde dondurmalarla, ziyaret sırasının kendilerine gelmesini beklediler.

Sezon boyunca, Masal Var Masalcık Var, Politikada Bir Sarı Çizmeli ve Aşk Grevi adlı oyunları sergileyen ABT, 15 Mayıs'da sezonu bitiriyor.

Daha sonra tiyatroyu tanıtıp, sevdirmek amacıyla çevre köy ve ilçeleri kapsayan bölge turnesine çıkacak olan ABT, antik tiyatrolarda da oyun sergileyecek.

Kimlerin eseri sergileniyor?

SergidE eserleri yer alan ressamların isimleri şöyle:

A.Hikmet Onat (Heybeliada), Afife Ecevit (Güller), Ahmet Doğuer (Bebek), A.Halil Sözel (Beylerbeyi), Rıza Bayezit (Heybeliada-İstanbul, Karaköy, Boğaz), Cahit Güraydın (Arnavutköy), Eren Eyüboğlu (Çeşme Başında), Cevat Erkul (Boğaziçi Kotra), Ferruh Başağa (Arnavutköy), Halil Paşa (Mısır'da Yelkenliler), Hamza İnanç (Dağ Köyü), H.Hulusi Mercan (Kireçburnu, Motor, Kayık), H.Vecih Bereketoğlu (Çankaya'dan), İ.Cemal Karaburçak (Haliç'den Manzara), İbrahim Çallı (Çınaraltı-İsmet İnönü Portresi-Atatürk Portresi), İbrahim Safi (Göksu Sarayı), İsmail Altınok (Ağaçlar), M.Esat Subaşı (Çınaraltı), Malik Aksel (Atölyede Çalışanlar), Mahmut Cuda (Beyaz Vazo), Muharrem Pire (Cirit Oyunu), Mustafa Ayaz (At Arabası), Nazmi Çekli (Çift Süren Köylü), Nihat Akyunak (Aşiyandan), Numan Pura (Natürmort), N.Ayetullah Sümer (Sonbahar), O.Zeki Oral (Millet Bahçesi-Ereğli), Refik Epikman (Koru), Saip Tuna (Manzara-Balıkçılar), Selahattin Teoman (Nakkaştepe'den Boğaz), S.Pertev Boyar (Kuşdili Deresi), Seyfi Toray (Gündoğuşu), Sururi Taylan (Ankara Kalesi'nden) Şeref Akdil (Çini Yapanlar), Şükrü Erdiren (Rüzgar-3)

Çocuklar için

BÜYÜKŞEHİR Belediye Tiyatrosu'nun sergilediği Masal Var Masalcık Var adlı çocuk oyununu, minikler çok sevdi. Turgut Özakman'ın yazıp, Cenap Aydınoğlu'nun yönettiği oyunu izlemek için, kent merkezindekilerin yanı sıra, ilçelerden de otobüslerle öğrenci geliyor.

Antalya'ya 130 kilometre uzaklıktaki Finike'nin Turunçova Beldesi'ndeki ilköğretim öğrencileri de, Masal Var Masalcık Var adlı oyunla tiyatroyla tanıştılar.

Esen Emekcil anısına

ANTALYA Devlet Güzel Sanatlar Galeresi'nin kurucusu, resim, şiir, tiyatro, heykel gibi sanatın her dalında eserleri olan Esen Emekcil'in ölümünün 10. Yıldönümü'nde, anısına bir sergi düzenlendi.

Büyük uğraş vermişti

1962 yılında, Antalya Lisesi'ne resim öğretmeni olarak atanmasından sonra, gençlere sanatı sevdirebilmek için büyük çaba harcayan ve Antalya'daki pek çok genç ressamın hocası olan Esen Emekcil, çevre sanatçıları örgütünün oluşması için de büyük uğraş vermişti.

Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde, Emekcil anısına düzenlenen serginin açılışının ardından, büyük ustanın sevdiği şarkıları söyleyen sanatçılar, onun varlığını hiç bir zaman unutmayacaklarını söyledi.

Antalya'nın sanat ve kültür dünyasının her dalında büyük emeği olan Esen Emekcil'in ölümünün 10. yılı dolayısıyla, bir sergi düzenlendi. Serginin açılışında, Esencil'in sevdiği şarkılar seslendirildi.

Tema destekli tiyatro şöleni

SİDE Belediyesi kültürel etkinleri canlandırmak amacıyla TEMA Vakfı desteğinde Tiyatro Şöleni düzenledi. Manavgat Lisesi Konferans Salonu'nda gündüz çocuklar için Aziz Nesin'in ‘‘Pırtlatan Bal’’ adlı oyunu sahnelendi. İki seans olarak planlanan ve Kocaeli Bölge Tiyatrosu tarafından oynanan oyun yoğun ilgi gördü.

Zengin mutfağı

İlçe merkezindeki okullardan bin öğrencinin yanısıra anne ve babalar da okula gitmeyen çocuklarıyla izlediği oyun yaklaşık bir saat sürdü. Kocaeli Bölge Tiyatrosu grubu akşam da büyükler için Vasfı Öngören'in Zengin Mutfağı oyununu sahneledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!