Küllerimi Türkiye'ye serpin

Güncelleme Tarihi:

Küllerimi Türkiyeye serpin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Nazım Hikmet'in yakın arkadaşı ‘‘Türkofil’’ Radi Fiş öldü.

Mezarı Rusya'da bulunan dünyaca ünlü Türk şairi Nazım Hikmet'in sürgün günlerindeki en yakın arkadaşlarından Türkolog ve edebiyatçı Radi Fiş, Moskova'da öldü. Rus-Türk kültürel ilişkilerinin gelişmesinde önemli bir rol oynayan Fiş'in son arzusu ‘‘küllerinin Türkiye'ye serpilmesi’’ oldu.

İlk kez 1965 yılında Türkiye’ye gelen Radi Fiş, tasavvufa ve Türk Edebiyatı’nın hayranıydı.

Türk okurlarının daha çok Nazım Hikmet üzerine yazdığı kitaplarından tanıdığı Türkolog ve edebiyatçı Radi Fiş, 76 yaşında, üçüncü kalp krizine yenik düştü. Radi Fiş için önceki gün Moskova'nın Troyekuroskoye Mezarlığı'nda bir tören düzenlendi. Ünlü edebiyatçıya veda töreninde, Rusya'da yaşayan Türkler ve TC Büyükelçiliği mensupları hazır bulundu. Törende yakınları Fiş'in son isteğini de açıkladılar: ‘‘Öldükten sonra beni yakın ve küllerimi dostumun memleketi Türkiye'ye götürün.’’

TÜRKOLOJİ OKUDU

Radi Fiş'in son arzusunu gerçekleştirmek için Türkiye'deki Nazık Hikmet Vakfı ile de temasa geçildiği açıklandı.

Radi Fiş 28 Ekim 1924 yılında Leningrad'da doğdu. Babası da bir yazar olan Fiş, önce Çin edebiyatına ilgi duydu, ancak Doğu Dilleri Enstitüsü'ne girdiğinde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü tercih etti. Burada Türkoloji okudu. Moskova'da yaşayan Nazım Hikmet ile de bu dönemde tanıştı ve çok yakın bir dostluk kurdu.

ÇEVİRİLER YAPTI

Radi Fiş Türkiye'ye duyduğu yakınlığı eserlerine de yansıtmıştı. Türk Edebiyatında Türk Halkının Ulusal Kurtuluş Savaşı, Günümüz Türkiye Şiiri, Sabahattin Ali, Yaşamı ve Sanatı, Nazım Hikmet, Yaşamı ve Sanatı, Türk Yazarlarının Yaşamı ve Yazgısı ve Nazım'ın Çilesi adlı eserleri yayımladı. Sabahattin Ali, Ornan Veli ve Melih Cevdet Anday'ın şiirlerini Rusçaya çevirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!