Kuduz 55 bin can aldı

Güncelleme Tarihi:

Kuduz 55 bin can aldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2009 16:11

Tüm dünyada insan hayatını tehdit eden kuduz tehlikesi hafife alınmaması gerektiği bildirildi.

Haberin Devamı

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, sincap, sıçan, fare, hamster gibi kemirgen hayvanlar ve tavşanların kuduz hastalığı taşıyıcısı olmadığını bildirdi.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamaya göre, ilk kez 2007 yılında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından başlatılan “Dünya Kuduz Günü” bu yıl 28 Eylül olarak belirlendi.

Büyük bir halk sağlığı sorunu olan kuduz hastalığından her yıl dünya genelinde 55 bin kişinin hayatını kaybettiği, Türkiye'de de yılda 130 bin civarında “kuduz şüpheli temas” meydana geldiği, son beş yıldaki ölüm vakasının 5 olduğu belirtildi.

İzmir'de uzun yıllar boyunca “insan kuduz vakasına” rastlanmadığı ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
“Kuduz hastalığı, insanlar dahil bütün sıcakkanlı memelilerde görülebilen, beyine yerleşerek felce yol açan ve ölümle sonuçlanan viral bir hastalık. Türkiye'de çakal, kurt, tilki, kokarca, gibi doğadaki tüm vahşi hayvanlarla ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar kuduz hastalığı bulaştırabilir.

Sanıldığının aksine sincap, sıçan, fare, hamster gibi kemirgen hayvanlar ve tavşanlar taşıyıcı değildir ve bu hayvanlar tarafından ısırılma, bir risk oluşturmaz. Yarasa hariç bütün hayvanlar enfeksiyon sonucu ölürler. Kuduza yakalanmış evcil bir hayvanda bazı huy değişiklikleri görülür. Daha önceleri normal davranış gösteren hayvanlar sinirli ve saldırgan olurlar. Dikkatini çeken her şeye karşı ısırma ve saldırma isteği duyarlar.”

“Kuduz şüpheli temas” durumunda, yara veya ısırık bölgesinin hiç vakit kaybetmeden bol akarsu ve sabunla iyice yıkanması, yaraya bir antiseptik uygulanması ve derhal bir sağlık kuruluşuna gidilmesi önerildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!