Küçük çocuğa helikopter yardımı

Güncelleme Tarihi:

Küçük çocuğa helikopter yardımı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2010 12:20

Beyninde sıvı toplanması hastası olan 1.5 yaşındaki Recep Ocaklı, rahatsızlanarak ambulans helikopterle Konya’ya getirildi.

KONYA’nın Beyşehir İlçesi’nde tıp dilindeki adı ‘Hidrosefali’ olan doğuştan beyninde sıvı toplanması hastası 1.5 yaşındaki Recep Ocaklı, rahatsızlanarak ambulans helikopterle Konya’ya getirildi.

Beyşehir’de çifçilik yapan 49 yaşındaki Ahmet ve eşi 49 yaşındaki Fatma Ocaklı’nın 4’üncü çocuğu olan Recep Ocaklı, hidrosefali hastası olarak doğdu. 6 ay önce bu rahatsızlık nedeniyle Konya Numune Hastanesi’nde ameliyet olan Recep, ameliyatın ardından taburcu edildi. Recep, dün akşam saatlerinde evde oyun oynadığı sırada aniden yere yığıldı.

Fatma Ocaklı, oğlunu hemen Beyşehir Devlet Hastanesi’ne götürdü. Durumunun ciddiyetini koruması üzerine Recep, bugün ambulans helikopter ile Konya’ya getirildi. Konya Numune Hastanesi’nde tedavi altına alınan Recep Ocaklı'nın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

Hidrosefali hastalığı nedir?

BEYİN içinde bulunan beyin- omurilik sıvısının bir tıkanma sonucu serbestçe dolaşamaması sonucu meydana gelir. Beyinde ‘ventrikül’ adı verilen boşluklardaki sıvı, beynin dış zarı olan duramaterdeki damar sinüslerine boşalamaz, birikir ve ‘içi su dolu beyin’ anlamına gelen hidrosefali oluşur. Kafa normalden büyüktür. Beyinde doğuştan bir biçim bozukluğu nedeniyle veya sonradan iltihap (menenjit sonrası yapışıklıklar) veya tümoral bir gelişme sonucu da hidrosefali meydana gelebilir.

Doğumda veya doğuma yakın zamanlarda kafatası içinde kanama, hidrosefaliye yol açabilir. Bazı vakalarda bozukluk kendiliğinden durur, bazı vakalarda ise ilerleyerek sinir sistemini etkiler, zeka geriliği ve körlük gelişebilir. Cerrahi yoldan ‘vena jugularis’ yoluyla beynin boşlukları ile sağ kalp kapakçığı arasına yapay bir şönt yerleştirilerek beyin- omurilik sıvısının boşalması sağlanabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!