'Küçük AyÅŸen'in kol davası'nda tazminata onay

Güncelleme Tarihi:

Küçük Ayşenin kol davasında tazminata onay
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2001 11:56

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, hatalı iğne sonucu tek kolunu kaybeden Ayşen Başaran`ın ailesinin SSK aleyhine açtığı davada, manevi tazminat ve protez bedeli konusunda verilen kararı onadı. Daire, işgücü kaybına ilişkin maddi tazminatı ise "hesaplama yöntemi" açısından bozdu.

Haberin Devamı

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Lüleburgaz Asliye Hukuk Mahkemesi`nin verdiği kararın, SSK tarafından temyiz istemini sonuçlandırdı.

TAZMİNAT FAİZİYLE ÖDENECEK

Daire`nin kararında, küçük Ayşen`e takılan protez kol bedeli olan 616 milyon 980 bin lira, Ayşen Başaran için 4 milyar, anne Şengül ve baba Hüseyin içen ise 250`şer milyon lira manevi tazminatın, 27 Nisan 1995`ten itibaren yasal faiziyle verilmesini ilişkin hükümleri yerinde buldu. Daire, bunlara yönelik temyiz istemini reddetti.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, küçük Ayşen`in işgücü kaybına ilişkin maddi tazminatta yasal faiz hariç hüküm altına alınan 28 milyar 882 milyon 61 bin 740 liraya ilişkin kısmı ise ``hesaplama yöntemi`` açısından bozdu. Bu bölüme ilişkin bozma gerekçesinde, şöyle denildi:

Haberin Devamı

``Bilirkişi raporunda iki şıklı tazminat hesaplaması yapılmış mahkemece bu hesap yöntemlerinden ortalama yıllık kazanç hesabına göre yapılan tazminat miktarı benimsenerek hüküm kurulmuştur. Oysa hükme dayanak yapılan bu yöntemde, bilinmeyen döneme ait ücret artışı ve indirimi yıl yıl yapılmamış olduğundan gerçek zarar tam olarak belirlenemez.

O halde bilinmeyen döneme ait gerçek zararın ve hüküm altına alınacak tazminat miktarının belirlenmesi için raporun düzenlendiği tarihte bilinen son gelir miktarı esas alınmalı ve her yılın toplam geliri yüzde 10 oranında artırılmalı ve her ve yine yüzde 10 oranında indirilmek suretiyle hesaplama yapılmalıdır.

Açıklanan bu yönteme uygun düşmeyen tazminat hesaplamasına göre belirlenen miktarın esas alınarak hüküm kurulmuş olduğundan kararın bozulması gerekmiştir.``Daire`nin oy çokluğu ile verdiği bu karara muhalefet eden 2 üye, davanın iş mahkemesinde görülmesi gerektiğini ileri sürdüler.

Yargıtay`ın bu kararından sonra Lüleburgaz Asliye Hukuk Mahkemesi, temyiz kararı doğrultusunda davayı yeniden görüşecek.

YANLIÅž Ä°ÄžNE YAÅžAMINI KARARTTI

Başaran ailesi, kızları Ayşen`in rahatsızlanması üzerine 27 Nisan 1995`de SSK Lüleburgaz Hastanesi Acil Servisi`ne başvurmuşlardı. Hastanede görevli doktor Hatice Adiloğlu`nun talimatıyla hemşire Pakize Özkan ile Münevver Danışger tarafından iğne yapılan Ayşen Başaran`ın kolu, iğnenin damara gelmesi nedeniyle dirseğinden kesilmişti.

Haberin Devamı

Aile tarafından, SSK Genel Müdürlüğü`ne tazminat, sağlık görevlileri aleyhine de ceza davası açılmıştı. Ayşen 3 yaşındayken meydana gelen olaydan sonra bir süre büyümesi beklendikten sonra satınalınan protez kol takılmıştı.

Görevli sağlık personeli aleyhine açılan dava sonuçlanmış ve sadecehemşire Pakize Özkan`ın ihmal ve tedbirsizlik suçundan 3 ay hapis ve 75 bin lira ağır para cezasıyla cezalandırılmasına, kusur oranının 8`de 2 olması nedeniyle de hapis cezasının 22 güne indirilmesine karar verilmişti. Özkan`ın bu cezası 185 bin lira ağır para cezasına çevrildikten sonra Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasa uyarınca ertelenmişti.
Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!