Küçük Alida'yı köpeği hayatta tutuyor

Güncelleme Tarihi:

Küçük Alidayı köpeği hayatta tutuyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2012 17:26

ABD’de yaşayan minik Alida Knobloch, hayatını, her yere birlikte gittiği köpeği Mr. Gibbs’e borçlu. Çünkü Mr. Gibbs, Alida’nın nefes almak için ihtiyaç duyduğu oksijen tüpünü sırtında taşıyor.

Haberin Devamı

Özel eğitimli bir köpek olan Mr. Gibbs, Alida’ya Georgia eyaletinin Louisville şehrindeki evlerinin bahçesinde oynarken, kaydıraktan kayarken hatta bisiklete binerken bile eşlik ediyor.

 

Sekiz aylıkken nöroendokrin hiperplazisi (NEHI) teşhisi koyulan Alida, normal koşullarda zorlukla da olsa oksijen tüpü olmadan nefes alabiliyor. Ancak zaman zaman fazladan oksijene ihtiyaç duyuyor.

  

İşte böyle anlarda yardımına Mr. Gibbs koşuyor. Mr. Gibbs’in varlığı Alida’yı ağır oksijen tüpünü kendi kendine taşımaktan da kurtarıyor.

 

SADECE 800 ÇOCUKTA VAR

Alida’nın hastalığı 2005 yılında keşfedilmiş ve dünya genelinde çocuklarda bilinen sadece 800 vaka var. Bu hastalığı taşıyanların akciğerlerinde oksijen ekstra hücre katmanlarından süzülerek geçiyor. Bu da nefes almayı zorlaştırıyor, hatta imkansızlaştırıyor.

 

Haberin Devamı

Dolayısıyla Alida gibi çocukların çok yakın bir yere giderken bile oksijen tüplerini yanlarında götürmeleri gerekiyor.

 

Alida’nın anne-babası Aaron ve Debbie Knobloch da çocuklarının böyle bir yükü taşımadan hayatına devam edebilmesi için bir yol arayışına gitmiş.

 

Televizyonda bir programda, görme engellilere yardım eden özel eğitimli köpekleri gören Knobloch çifti, aynı köpeklerin eğitim verildiğinde kızlarına da yardımcı olabileceği kanısına varmış.

 

Hatta Alida ile Mr. Gibbs birlikte olabilsin diye Utah’tan kalkıp yüzlerce kilometre uzaktaki Georgia’ya taşınmışlar. Artık Alida ile Mr. Gibbs ayrılmaz bir ikili.

 

BÜYÜYÜNCE HASTALIĞINDAN KURTULACAK

Bir hemşire olan anne Debbie Knobloch, Fox News’a yaptığı açıklamada, Alida ile Mr. Gibbs’in birlikte büyüdüklerini belirterek, “Alida hiçbir zaman hastalığından şikayet etmiyor. Yalnız bu aralar oksijen tüplerini sökmeyi adet edindi. Ona bunun doğru bir şey olmadığını anlatmaya çalışıyoruz” dedi.

 

Haberin Devamı

Köpek ve çocuğun birbirlerini çok sevdiklerini de ifade eden Debbie Knobloch, Alida’nın prematüre doğduğu için ilk zamanlar önlem olarak oksijene bağlandığını ancak sekizinci aydan sonra hastalığının keşfedildiğini belirtti.

 

Alida’nın akciğerlerindeki hastalıklı dokunun büyümediğini de belirten anne Knobloch, küçük kızın büyüyünce oksijensiz yaşayabileceğini umduklarını da sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!