Küba Açıkhava’yı sevdi

Güncelleme Tarihi:

Küba Açıkhava’yı sevdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bu yıl programında Latin müziğine ağırlık veren Caz Festivali, bugün de Latin severleri memnun edecek. Marc Ribot ve Los Cubanos Postizos (Sahte Kübalılar anlamına geliyor) topluluğunun ardından, caz severler aşina oldukları iki ünlü piyanistin, Chucho Valdes ve Michel Camilo'nun düetiyle coşacaklar.

Bu akşam 21.00'de başlayacak konserde ilk olarak gitar virtüozu Marc Ribot ve Los Cubanos Postizos topluluğu, Küba'nın efsanevi müzisyeni Arsenio Rodriguez'in parçalarını yorumlayacaklar. Los Cubanos Postizos, tuşlu çalgılarda Anthony Coleman, basta Brad Jones, vurmalı çalgılarda E.J. Rodriguez ve davulda Roberto Rodriguez'den oluşuyor.

Mark Ribot, 1954 New Jersey-Newark doğumlu. Çok genç yaşında klasik gitarist/besteci Frantz Casseus'la çalışan Ribot, hocasından öğrendiklerini New Jersey'deki çeşitli garaj topluluklarında uygulamaya koymuş. 1978'de New York'a giden gitarist, caz müzisyeni Jack McDuff ve soul şarkıcısı Wilson Pickett'le çalışmış. 1984'ten 1988'e, geçenlerde Babylon'da bir konser veren John Lurie ve Lounge Lizard topluluğuyla turnelere çıkmış ve plak kaydetmiş. Tom Waits'in son albümünde yer alan ve Elvis Costello ile de çalışan Ribot, kendini bir soul müzisyeni olarak görüyor.

Mark Ribot ve Los Cubanos Postizos'un ardından sahneye çıkacak olanlar ise, caz severlerin iki yıl öncesinden hatırlayacağı isimler: Latin dünyasının en iyi piyanistlerinden Chucho Valdes ile Michel Camilo. ‘‘Jazz en Clave’’ adlı projeleri çerçevesinde bir düet sunacak olan ikiliye, trompette Claudio Roditi, trombonda Juan Pablo Torres, saksofonda Irvin Accao, vurmalı çalgılarda Giovanni Hidalgo ve Roberto Vizcaino, davulda Raul Pineda, bas gitarda Frank Rubio ve vokalde Mayra Valdes eşlik edecekler.

‘‘Jazz en Clave’’, dünyanın önde gelen Latin caz müzisyenlerini bir kereliğine bir araya getiren bir proje. Time dergisinin ‘‘dünyanın en büyük piyanistlerinden biri’’ diye tanımladığı Chucho Valdes, Küba'nın en tanınan caz müzisyeni. Küba'daki Afrika dini geleneklerinin ritimlerini çalmasının yanı sıra, klasikleri de kusursuz bir teknikle yorumlayan Valdes, bütün müzik tarzlarını kucaklayan bilgisini, performansına yansıtmasını bilen bir virtüoz olarak kabul ediliyor.

Chucho Valdes'le birlikte çalacak olan Michel Camilo, göz kamaştırıcı piyano tekniği ve Karayip ritimlerini caz armonileriyle birleştirdiği besteleriyle tanınıyor. Etkilediği isimler arasında Art Tatum'dan Oscar Peterson'a, McCoy Tyner'dan Chic Corea'ya, Bill Evans'dan Ahmad Jamal'a, Sonny Clark'tan Keith Jarrett'a, caz dünyasının tanınmış müzisyenleri yer alıyor. Cazın köklerini, Karayip ritimlerini ve gençken aldığı klasik müzik eğitimini harmanlayarak bestelediği ve çaldığı her notaya kendi damgasını vuran bir müzisyen Michel Camilo.

Başka söze ne hacet; İstanbul'un sıcak geceleri, Küba müziğiyle daha da ısınacak.

Bilet fiyatları: 12 - 10 - 9 - 7 milyon TL.

Festival biletleri AKM Caz Festivali gişelerinden, Uzelli Şaşkınbakkal, Bakırköy Carousel, Altunizade Capitol ve Etiler Akmerkez alışveriş merkezlerindeki Festival standlarından temin edilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!