Krizin göbeğinde oto şovu

Güncelleme Tarihi:

Krizin göbeğinde oto şovu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2009 00:00

Global krizin göbeğinde olmasına rağmen pek çok iddialı model ile otomotiv sektörünün ayakta kalma mücadelesinin sahneleneceği Uluslararası Detroit Otomobil Fuarı, bu pazar basın günüyle kapılarını ziyaretçilere açıyor.

Dünyada otomotiv sektörünü yeni yılda nelerin beklediğini, hangi teknolojilerin trendi belirleyeceğini gösteren 2009’un ilk fuarı Detroit, bu yıl dünyaya ’Yıkılmadık, ayaktayız’ mesajı verecek. Finansal kriz, üreticileri öylesine etkiledi ki, dünyaca ünlü pek çok lüks otomobil markası, yüksek satış rakamlarına ulaştığı Kuzey Amerika pazarı için yeni modellerini sergilediği en gösterişli vitrin olan Detroit’e çıkmama kararı aldı. Diğer bir deyişle Ferrari, Rolls-Royce, Land Rover ve Infiniti gibi lüks üreticiler fuarda yer almayacaklarını açıkladılar. Ayrıca Mitsubishi, Suzuki ve Nissan da Detroit’e resmi olarak katılmayacak olsalar da, bu üreticilerin yeni modelleri, krize direnen yerel bayiler tarafından fuarda sergilenecek. Fuarda Brilliance ve BYD gibi Çinli üreticiler de kendilerine ayrılan yerlerde boy gösterecekler. Çinlilerin de oyuna dahil olması ile uzakdoğulu katılımcıların sayısı hem Amerika hem de Avrupalı üreticilerin önüne geçmiş olacak. Bir yandan kriz diğer yandan da Amerikan otomotiv devlerinin içinde bulunduğu zor günler nedeniyle sönük geçmesi beklenen ’Detroit Auto Show 2009’ 14-25 Ocak tarihleri arasında otomobilseverleri ağırlayacak.

EKONOMİK MODELLER SAHNEDE

102’nci kez kapılarını otomobil severler için açacak olan Detroit Otomobil Fuarı, bu yıl öncekilerden farklı olarak Kuzey Amerika pazarı için geliştirilen 4x4 ve pick-up modelleri yerine daha ekonomik modellerin tanıtımına ev sahipliği yapacak. Fuarda sergilenecek olan konsept otomobillerin ortak noktası ise son yıllarda da alışık olduğumuz üzere hibrid motor sistemi. Alternatif yakıt sistemlerinin şimdilik çok maliyetli olması nedeni ile yakın gelecek için hibrid motorları tercih eden üreticiler, konsept otomobillerinde de bu sisteme yer vermişler.

58 YENİ MODEL

58 yeni modelin otomobilseverlerle ilk kez buluşacağı fuarda 44 modelin ise dünya lansmanını gerçekleşecek. Geriye kalan 14 model ise ilk kez Kuzey Amerika’ya merhaba diyecek. Bu yıl yaklaşık 700 bin ziyaretçi ağırlamayı hedefleyen fuarı, 63 farklı ülkeden 7 bin basın mensubunun takip etmesi bekleniyor. 14 ve 15 Ocak tarihleri basın günü olarak belirlenirken, 1976 yılından bu yana fuarın bir günü yardım kuruluşlarına katkı sağlamak adına kapılarını açıyor. 16 Ocak’ta yardım amacıyla açıklacak olan fuarın o güne özel biletleri 400 dolardan satışa sunuluyor. Bu şekilde 33 yıldır yardım kurumlarına aktarılan bağış miktarı ise 77 milyon dolara ulaşmış.

Dünyanın en önemli uluslararası otomobil fuarlarından biri olması nedeni ile birçok ülkeden gelen binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Detroit, bu sayede ciddi bir turizm geliri de elde ediyor. Michigan eyaletine bağlı Detroit kentindeki otel, restoran ve ulaşım firmaları gibi yerel kuruluşlar fuar sayesinde eyalete yaklaşık 500 milyon dolarlık turizm geliri sağlıyorlar. Fuarın bir diğer ilgi çekici noktası ise fuar alanına serilen halıların tam 750 futbol sahası büyüklüğünde olması. Bu da fuar alanının ne denli büyük olduğunu gözler önüne seriyor. Kullanılan bu halılar daha sonra çok uygun bir fiyatla halka satılıyor. Her ne kadar kriz nedeniyle sönük geçmesi beklense de, tanıtımı yapılacak yeni modellerin bolluğu Detroit’in önemini birkez ortaya çıkarıyor. İşte Detroit’te öne çıkan modeller:

Kia Soul: Kia’nın kübik modeli Soul, Detroit’te yeni versiyonu ile otomobilseverlerin karşısına çıkıyor. Koreli Kia’nın köşeli tasarımı seven Amerikalılar hedeflenerek geliştirdiği Soul’un yeni versiyonunun tek kapılı coupe formatında olması planlanıyor.

Subaru Legacy

Japon üretici Subaru, Legacy Kopsepti ile fuardaki yerini alacak. Orta sınıftaki başarılı temsilcisi Legacy’nin 20’nci yılı olması nedeni ile geliştirilen bu konsept, aynı zamanda aracın gelecek nesli hakkında da önemli ipuçları veriyor. Farklı havalandırma ızgarası ile Subaru’nun tasarım anlayışının önümüzdeki dönemde nasıl bir yol izleyeceğine işaret eden konsept hibrid motor ile donatılmış.

Volvo S60: Volvo’nun orta üst sınıftaki temsilcisi S60, yeni nesil hakkında ipucu veren konseptini fuarda sergileyecek. Tasarımı ve teknolojisi ile dikkat çeken S60’ın tanıtımı ise farklı bir biçimde gerçekleştirilecek. Volvo XC60’ın ve S60 konseptinin dünya tanıtımını internet üzerinden ve televizyondan canlı yayın ile yapacak. Bu sayede tüm basın mensupları Detroit’te olmasalar dahi toplantıya katılabilecekler. Ayrıca basın mensupları sorularını bir saatlik program boyunca bilgisayardan veya uyumlu taşınabilir cihazlardan Detroit’e gönderebilecekler.

Toyota Prius: Japon üretici Toyota’nın en başarılı modellerinden biri olan Prius, üçüncü nesli ile ilk kez Detroit’te sergilenecek. Tasarımı baştan aşağı yenilenen Prius, hibrid motoru sayesinde hem oldukça ekonomik hem de çevreci kullanım özellikleri sunuyor. Prius’un önceki nesle göre büyüyen boyutları dikkat çekiyor. Ayrıca iç mekanda kullanılan kumanda birimleri ve göstergeler de uzay araçlarını anımsatıyor. Toyota ayrıca, yeni geliştirdiği elektrikli otomobilini de fuarda sergileyecek.

Mercedes Stirling Moss

Mercedes 75 adetlik sınırlı sayıda üreteceği rüya otomobillerden biri olan SLR Stirling Moss, tamamen hıza odaklı geliştirilmiş bir model olmasıyla dikkat çekiyor. SLR Roadster’in üretiminin son bulmasının ardından Haziran ayında seri üretimine geçilecek olan araçta supercharger ile güçlendirilmiş 650 beygir gücünde 8 silindirli bir motor görev yapıyor. Bu motor aracı 3.7 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaştırıyor ve maksimum 347 km/s’lik hız kazandırıyor. Aracın yurtdışındaki satış fiyatı ise 1 milyon dolar olacak. Mercedes’in Detroit’te sergileyeceği diğer modeller ise yeni B Serisi hakkında ipuçları veren Blue-Zero E-Cell isimli konsept modeli ve yeni E Serisi.

Audi A7 ve R8 V10

Alman üretici Audi, iki yeni modeli ile Amerika’da otomobilseverlerin karşısına çıkacak. Bu yeniliklerin içinde kuşkusuz en çok dikkat çekeni ise A7 olacak. Tamamen yeni bir model olan A7, 4 kapılı coupe formatında geliştirilmiş. Mercedes CLS, Passat CC ve Porsche Panamera’dan sonra bu oyuna A7 ile dahil olmaya hazırlanan Audi, bu araçtan yılda 40 bin adet satmayı hedefliyor. Audi’nin bir diğer yeniliği ise Lamborghini Gallardo’da da kullanılan 5.2 litrelik V10 ile donatılan R8. 4.2 litrelik 8 silindirli versiyonun bir üst modeli olan bu araç, 522 beygir gücünde ve 0-100 km/s hızlanmasını 3.9 saniyede gerçekleştiriyor. Aracın maksimum hızı ise saatte 320 kilometre.

BMW Z4: Detroit Otomobil Fuarı’nda tanıtımı yapılacak olan yıldız modellerin başında gelen BMW Z4, diğer BMW modellerinden oldukça farklı bir görüntü çiziyor. Ön kısımda klasik BMW böbreklerinin dışında özgün farları ve çıkıntılı motor kaputu ile oldukça agresif bir duruş sergileyen Z4, yandan bakıldığında da ne kadar şık bir tasarıma sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Z4’ün en önemli yeniliği ise katlanabilir metal tavana sahip olması. Araçta 2.5 litre 6 silindirli 204 beygir, 3.0 litrelik 258 beygir ve 3.0 litre çift turbolu 306 beygir gücündeki motorlar görev yapacak. En güçlü versiyon 0-100 km/s hızlanmasını 5.2 saniyede gerçekleştirirken araç 6 ileri manuel ya da 7 ileri DCT çift debriyajlı otomatik şanzıman ile tercih edilebilecek.

Cadillac SRX: Geçtiğimiz yıl tanıtılan Provoq konsepti üzerinden geliştiriyen yeni Cadillac SRX, yenilikçi çizgilere sahip. Cadillac’ın lüks ve şehirli crossover modeli olan SRX, kriz döneminde lüks bir 4x4’e Amerikalılar ne kadar ilgi gösterir bilinmez ancak aracın kısa bir süre sonra Escalade modelinde olduğu gibi Hibrid versiyonunun da kullanılması muhtemel. Maserati Quattroporte Sport GT S İtalyan üretici Maserati’nin sportif 4 kapılı sedan modeli Quattroporte, "Sport GT S" adı verilen versiyonunda, yeni geliştirilen 4.7 litre hacimli, 8 silindirli ve 433 beygir gücündeki motoru ile yüksek performans ile konforu bir arada sunuyor. Bu versiyonda ayrıca sesi değiştirilen egzoz sistemi, daha sert amortisörler ve daha lüks iç mekan özellikleri dikkat çekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!