Kraliyete başkaldıranların anısına çelenk koydu

Güncelleme Tarihi:

Kraliyete başkaldıranların anısına çelenk koydu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2011 00:00

1921’de Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazanan İrlanda, 100 yıl sonra ilk kez bir İngiliz hükümdarını ağırlıyor. Kraliçe 2’nci Elizabeth, yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı tarihi gezisinin ilk gününde İngiliz hegemonyasına karşı verilen bağımsızlık mücadelesinde ölenlerin anısına yapılan anıtı ziyaret etti.

Haberin Devamı

60 yıllık yönetimi altında ilk kez ülkeyi ziyaret eden 85 yaşındaki Kraliçe, İrlanda Cumhurbaşkanı Mary McAleese ile birlikte başkent Dublin’deki “Garden of Remembrance” Anı Parkı’na çelenk bırakıp saygı duruşunda bulundu. Polis tarafından alınan tüm önlemlere rağmen, anıtın çevresinde ve başkent Dublin’in merkezinde Kraliçe’ye yönelik protesto gösterileri yapıldı. Kraliçe, dün de 21 Kasım 1920’de İrlanda tarihinin “kanlı pazarı”nın yaşandığı Croke Park stadyumunu gezdi. İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA’nın saldırılarına misilleme yapan İngiliz güçleri, 21 Kasım 1920’de, bu stadyumda maç izlemeye gelen kalabalığa ateş açarak 14 kişinin ölümüne neden olmuştu.

KRALİÇE'DEN TARİHİ ZİYARET / FOTO HABER

İngiliz Daily Mail gazetesi, “Kraliçe yeni bir çağı açtı” başlığını attı, Independent gazetesi ise “Gezi monarşi için küçük ama İngiliz-İrlanda ilişkileri için dev adım” yorumunu yaptı. İrlanda Cumhuriyetini, en son 1911 yılında Kral 5. George tarafından, Birleşik Krallık’ın parçası olduğu sırada ziyaret edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!