Kraliçe camiye gidecek Kur'an dinleyecek

Güncelleme Tarihi:

Kraliçe camiye gidecek Kuran dinleyecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2008 00:49

İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth’in önümüzdeki hafta Türkiye’ye yapacağı ziyaret sürprizlerle dolu. Kraliçenin Ankara, İstanbul ve Bursa’yı kapsayan 3 günlük Türkiye turundaki en büyük sürpriz ise cami ziyareti. Bir camiyi ziyaret edecek olan Kraliçe burada aynı zamanda imam tarafından okunacak Kur'an'dan ayetleri de dinleyecek.

Haberin Devamı

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

Kraliçe’nin oğlu Prens Charles’ın gizlice Müslüman olduğu yolunda daha önce tüm dünya basınında haber ve yorumlar çıkmıştı. Charles hiçbir zaman bu haberleri doğrulamasa da kraliçenin Türkiye ziyaretinde özellikle böyle bir programın yer alması anlamlı bulundu.     

 

KARAGÖZ SEYREDECEK, ÇOCUKLARLA BİR ARAYA GELECEK 

 

Kraliçe’nin programındaki diğer sürprizler ise kendine Türk kültürünü tanıtacak unsurlardan biri olan Karagöz ve Hacivat oyunu olacak. Kraliçeye özel bir Karagöz ve Hacivat gösterisi planlanıyor.

 

Haberin Devamı

Türkiye ziyareti sırasında, İngiltere’nin girişimiyle sokak çocuklarını topluma kazandırmak için düzenlenen futbol turnuvasına katılan çocuklarla da bir araya gelecek olan Kraliçe’nin bir diğer ilginç programı ise Türkiye’nin en ünlü modacılarının kreasyonlarının da sergileneceği bir defile olacak. Kraliçe ayrıca Türk ve İngiliz iş kadınlarının bir araya geleceği toplantıya katılacak.

 

AB ÜYELİĞİNE DESTEK

 

İngiliz kurallarına göre günlük politikaya karışmayan Kraliçe 2’nci. Elizabeth, Türkiye’de, hem Türk halkına hem de tüm dünyaya üç önemli mesaj verecek. Kraliçe’nin mesajları şöyle:

 

  1. İngiltere Türkiye’nin AB üyeliğini tüm gücüyle desteklemektedir.
  2. Türkiye’nin AB üyeliği stratejik önem sağlamaktadır. Enerji yolları üzerinde bulunan Türkiye’nin AB’ye katılması, birliğin dünyadaki etkinliğini artıracaktır.
  3. Türkiye ve İngiltere arasında tarihe dayanan sarsılmaz ve derin ilişkiler vardır.

Kraliçe ayrıca konuşmalarında da Türk halkına “Ne kadar zor olursa olsun, AB üyelik sürecinden vazgeçmeyin” mesajını verecek.

 

Kraliçe Türkiye’de ilk ziyaret yeri olarak Anıtkabir’e giderek Atatürk’e olan saygısını gösterecek.

 

İngiliz kaynaklarına göre Kraliçe’nin ziyaretine Ankara ve İstanbul dışında Bursa’nın da dahil edilmesinin sebebi ise 2’nci Elizabeth’in bir yandan Türk tarihini öğrenme isteği, diğer yandan ise Anadolu’nun ekonomik dinamizmini görme eğilimi olduğunu kaydettiler.

   

Haberin Devamı

PROTOKOL ESNEK OLACAK

 

İngiltere Kraliçe’sinin sarayda uygulanan katı protokol kurallarını Türkiye’ye taşımayacağı öğrenildi. Türk kaynakları “Kraliçe kendisiyle görüşenlerin rahat olmasını istiyor” diyerek protokol kurallarında olabildiğince esnek bulunacaklarını kaybettiler. Bu çerçevede yapılacak hatalar büyütülmeyecek.

 

KRALİÇE’YE MAJESTELERİ, EŞİNE ALTES DİYECEĞİZ

 

Protokol kuralları esnek olmakla birlikte İngilizler kraliçeye hitapta ise taviz vermiyorlar. Bu çerçevede Türkiye ziyareti boyunca kraliçeye hitap edecek kişilerin “Majesteleri” demesi gerekiyor. 2’nci Elizabeth’in eşi Adam Philip’e ise “Altes” diye hitap etmek gerekiyor. Kraliçe’nin heyetinde bulunanlar ise oldukça ilginç. Hem kendisinin hem de Dükün özel sekreterleri, Kraliçe’nin hizmetçisi, kıyafetten sorumlu yardımcısı ve çeşmecibaşısı da heyette olacak. Aynı zamanda dükün hizmetçisi ve kıyafetlerinden sorumlu kişide Türkiye’ye gelecek. İngiltere hükümetini temsilen Kraliçe’ye Türkiye ziyaretinde ise İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband eşlik edecek.

 

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!