Kral için baklava mesaisi

Güncelleme Tarihi:

Kral için baklava mesaisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2006 14:47

Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü de Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçiliği'nden, baklava siparişi verileceği için hazırlıklı olmalarının istendiğini belirtti.

Nadir dolama, saray sarması, şeker hastaları için “diyabak” ile cevizli ve fıstıklı baklava siparişi verileceğinin bildirildiğini anlatan Güllü, baklavanın miktarı hakkında ve ne zaman alınacağı konusunda şu anda bilgileri olmadığını ifade etti.

Ayrıntıların yarın akşam veya perşembe sabahı netleşeceğini belirten Güllü, şöyle konuştu:
“Hazır olarak bekliyoruz. Baklava ustalarımız yarın evlerine gitmeyecek. Üretimi fazlalaştırdık. Hem baklava hazırlığımız hem de hammadde hazırlığımız tamam. Ben de güvenlik açısından herhangi bir sorun olmasın diye patron olarak üretimin başındayım. Ustaların başında bekliyorum.”

Nadir Güllü, izin verilmesi halinde Kral Abdullah'a kendisinin baklava ikram etmeyi düşündüğünü söyledi.

TOPKAPI ZİYARETİ

Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelecek olan Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın ziyaretinin İstanbul bölümünde, başta Topkapı ve Dolmabahçe sarayları olmak üzere tarihi ve turistik yerleri gezmesi bekleniyor.
Topkapı Sarayı yetkilileri, müzeyi yarın akşam saatlerinde gezmesi beklenen Kral Abdullah ve beraberindekileri ağırlamak için tüm hazırlıklarını tamamladı.

Konuk krala, Osmanlı İmparatorluğunun yönetim sarayı ve hanedanlık ikametgahı olarak 19. yüzyıla kadar kullanılan ve bu döneme ilişkin emsalsiz tarihi eserlerin sergilendiği Topkapı Sarayı Müzesini, Müze Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı gezdirecek.

Kral Abdullah'a ziyaretleri sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da eşlik edecek.
Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın Topkapı Sarayı'nın 3. avlusunda yer alan hazine odası ve kutsal emanetlerin yer aldığı bölüm ile dünyada bir benzeri bulunmayan padişah elbiseleri, sultanların kullandığı ipek halılar, özel seccade örnekleri, sultanların yağlı boya tablolarının yer aldığı bölümleri gezmesi bekleniyor.

KUTSAL EMANETLERİ DE GEZECEK

Yavuz Sultan Selim'in 1517 yılında Mısır'ı fethiyle Osmanlılara geçen ve Hazine bölümündeki Hırka-i Saadet Dairesinde sergilenen kutsal emanetler arasında, Hz. Muhammed'in kılıçları, yayı, değerli bir kutu içerisinde muhafaza edilen hırkası, mührü, mektubu, ayak izleri, kabir toprağı, sakal-ı şerifi yer alıyor.

Hz. İbrahim'in çanağı, Hz. Musa'nın asası, Hz. Davut'un kılıcı gibi eserlerin de sergilendiği kutsal emanetler arasında, Kabe'nin onarımları sonucu gelen bazı yapı malzemesi ve eşya ile Kabe kilit ve anahtarları da bulunuyor.

Dünyanın en zengin koleksiyonu olma özelliği taşıyan Topkapı Sarayı Müzesinin hazine bölümündeki eserler arasında da Osmanlı İmparatorluğunun değişik çağlarda kullandığı dört taht, sultanların nadide taşlarla süslü sorguçları, iri taşlı zümrüt askıları, Rus-Çin-İran-Hind el işi güzel eserler, devlet madalyonları, yeşim, tutya ve neceften yapılma eşsiz eserler, 16 yüzyıl merasim miğferi, her biri 48 kilogram som altından yapılan iki büyük şamdan süsler yer alıyor.
Hazine odasında ayrıca sarayın sembolü Topkapı hançeri, Kaşıkçı Elması, III. Mustafa'nın süslü zırhı ve altın üzeri değerli taşlarla süslü beşiği sergileniyor.

DOLMABAHÇE VE KAPALIÇARŞI

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın daha sonra Osmanlı İmparatorluğunun son dönem yapılarından olan ve devletin yönetildiği, padişahın yaşadığı üçüncü saray olarak 1856 yılında açılan Dolmabahçe Sarayı ile Kapalıçarşı'ya da gezmesi bekleniyor.
Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Hasan Fırat, Kral Abdullah'ın Kapalıçarşı'yı ziyaret edeceğine ilişkin henüz kendilerine resmi bir bilgi gelmediğini söyledi.
Kral Abdullah'ı Kapalıçarşı'da ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını ifade eden Fırat, konuk kralın muhtemel ziyaretinin esnafı da mutlu ettiğini ve heyecanlandırdığını dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!