KPSS'de başarısız olanlara sahte belge

Güncelleme Tarihi:

KPSSde başarısız olanlara sahte belge
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2008 11:23

Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) başarılı olamayan kişilere sahte belge hazırlayarak işe yerleştirme vaadinde bulundukları, AB üyesi ülkelerine sahte evraklarla vize aldıkları belirtilen 18 kişilik bir “şebeke” ortaya çıkarıldı.

Haberin Devamı

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, başkentte bir grubun sahte belgelerle vize aldıkları ve işe koyma vaadiyle dolandırıcılık yaptıkları yönünde bilgiler edinilmesi üzerine projeli bir çalışma başlattı. “Patika” kod adı verilen çalışma yaklaşık 10 ay sürdü.

Teknik çalışmanın da uygulandığı operasyonda zanlıların başta Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovakya, Romanya, Macaristan ve Yunanistan gibi AB üyesi ülkelerin büyükelçiliklerinden sahte evraklarla vize aldıkları belirlendi. Zanlıların özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen kişilerden vize karşılığı 4 bin-6 bin Avro para aldıkları ifade edildi.

Zanlılarının bir derneği de kullanarak Avrupa ülkelerine tur düzenledikleri, bu kapsamında götürülen kişilerin daha sonra ilgili ülkelerde irtibatlandırdıkları kişiler aracılığıyla başka ülkelere kaçmalarını sağladıkları saptandı.

SAHTE DİPLOMA VE KPSS BAŞARI BELGELERİ

Gözaltına alınan zanlıların, ayrıca KPSS'ye giren ancak puanı yetersiz olduğundan bir kamu kurumuna ataması yapılamayan kişilere “başarılı olmuş gibi belge düzenledikleri” de ortaya çıkarıldı. Şebeke mensuplarının bu yöntemle belge başına 2 bin-4 bin YTL para aldıkları belirlendi. Sahte başarı belgesi düzenledikleri kişilere ayrıca sahte atama yazıları da hazırladıkları saptanan zanlıların bazı kişilerden paralarını almak için tehdit ve şantaj yöntemlerine de başvurdukları kaydedildi.

Haberin Devamı


Şebeke mensuplarının ayrıca bazı üniversitelerin değişik bölümlerine ilişkin diplomalarının sahtesini hazırlayarak, bunları 5 bin YTL'ye kadar pazarladıkları bildirildi.

Operasyon kapsamında şebekenin elebaşı olduğu belirtilen Ali K'nın yanı sıra Doğan S, Erdal Ö, Mehmet K, Fidayi Y, Zeki Y, Müjgen T, Murat K, Mahmut Ü, Tacettin S, Dursun A, Hüseyin E, Uğur K, Osman K, Birol Y, Ayşen S, Sinan K. ve Murat T. gözaltına alındılar.
Zanlılardan Murat K'nın ÖSYM'de, Birol Y'nin de Hazine Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda görevli olduğu bildirildi.

“Şebeke” mensuplarının sahte belge düzenlediği kişilerden kamu kurum ve kuruluşlarına yerleşmiş kişilerin olup olmadığı konusunda ÖSYM tarafından araştırma yapıldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Zanlılarla birlikte 13 adet pasaport, sahte sürücü belgesi, sahte nüfus cüzdanlarının yanı sıra sahte evrakların düzenlenmesinde kullanılan 2 diz üstü bilgisayar ve 9 masa üstü bilgisayar elde edildi.

“Şebeke” mensuplarının yurt dışına göçmen olarak çıkarmak üzere 80 kişiye vize aldığı, işe yerleştirmek amacıyla da 35 kişiye başarı belgesi düzenlediği tespit edildi. Ayrıca 200'den fazla da sahte diploma ve başarı belgesi ile ilgili kayıtlar bulundu. Zanlıların işe yerleştirmek amacıyla 1 kişiden 81 bin YTL aldıkları kaydedildi.

Zanlıların bu şekilde 1 milyon YTL'nin üzerinde haksız kazanç sağladıkları belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!