Köylüler 1.4 trilyon tazminat kazandı

Güncelleme Tarihi:

Köylüler 1.4 trilyon tazminat kazandı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 14, 2001 16:19

Haberin Devamı

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile Ä°lçe Mal Müdürlüğü, Åžanlıurfa'nın Birecik'e baÄŸlı Keskince köyünün yeni yerleÅŸim yerine izinsiz ev yaptırdığı için 800 milyar lira tazminat ödemeye mahkum oldu. KamulaÅŸtırma kararı alınmadan ev yaptıran iki kurum, tazminat davası açan 14 kiÅŸiye, yasal faizleriyle birlikte 1.4 trilyon lira ödeyecek.Â

Birecik ilçesine baÄŸlı Keskince köyü, Birecik Barajı göl havzası altında kalınca, aynı köyün sınırları içinde bulunan Hazine'ye ait 230 dönümlük alan, Keskince köylülerine yeni yerleÅŸim yeri olarak tahsis edildi.Â

Kendilerine ait fıstık bahçelerinin yerine evler yapıldığını öne süren 'Çil', 'Aydın' ve 'Kaya' ailesinden 14 kişi, Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak, İlçe Mal Müdürlüğü ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü aleyhine, 935 milyar liralık 'kamulaştırmasız el atmadan dolayı tazminat ve alacak' davası açtı.  

Asliye Hukuk Mahkemesi, 10 ay süren dava sonucunda, davayı kısmen kabul ederek, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile İlçe Mal Müdürlüğü'nün, 14 kişiye 732 milyar 336 milyon 16 bin lira tazminat ödemesine karar verdi. Mahkeme, ayrıca harç bedeli olan 29 milyar 27 milyon 144 bin 864 lirayı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün ödemesinikarara bağladı.  

'TAZMÄ°NATI HAK ETMEDÄ°K'

Davanın sonuçlanmasının ardından, Birecik Kaymakamı Ali Çınar, Keskince köyünde inceleme başlattı. Kaymakamlık tarafından oluşturulan bilirkişinin yaptığı araştırmada, davaya konu olan 134 dönümlük alanın tamamının kaplama fıstık bahçesi olmadığı, 1-2 parselde fıstık ağaçları bulunduğu ve bu ağaçların yaşlarının 30 olmadığı belirlendi.  

Kaymakam Çınar, yaptırdıkları incelemelerde, dava açan kişilerin  1992 yılında Kaymakamlık'a verdikleri dilekçede, bu yerler hakkında herhangi bir hak iddia etmediklerine dair belge bulunduğunu belirterek şöyle konuştu:  

"Söz konusu davayı açan kişiler, verdikleri dilekçede, adı geçen bölgede fıstık ağacı ekili olduğunu, ancak verim olamadıkları için tarımsal faaliyet yürütemediklerini belirtmişler. Ama ne hikmetse, Hazine aleyhine tazminat talebinde bulunmuşlardır. İdare olarak tazminatı hak etmediğimizi, kendimize göre haklı sebeplerle bu kararındeğiştirilmesi ve yargılamanın yeniden yapılması için Hazine avukatımız temyiz başvurusunda bulundu. Bu kriz ortamında kamu idaresinin gereksiz yere para ödemesini istemiyoruz."  

BİLİRKİŞİ RAPORUNA İTİRAZ 

Şanlıurfa Muhakemat Müdürü Hüseyin Güzeloğlu da, yerel mahkemenin,eksik inceleme sonucu yetersiz bilirkişi raporlarına dayanarak karar verdiğini öne sürdü ve kararın, usul ve yasaya aykırı olduğunu savundu.  

Karara göre, tazminatın yasal faizleriyle birlikte 1.4-1.5 trilyon lirayı bulacağını belirten Güzeloğlu, şöyle devam etti:  

''Bizim tespitimizle mahkemenin verdiği rakam arasında çok büyük fark bulunmaktadır. Bizim yaptığımız araştırmaya göre, davacıların alacağı 90 milyarı bulmuyor. Bu da davacıların yaptıkları masraflardır. Devletin her kuruşuna herkesin sahip çıkması gerekir. Temyize başvurduk, kararın düzeltileceğine inanıyoruz.''   

Tarım Reformu Şanlıurfa Bölge Müdürlüğü Avukatı Ahmet Elçi ise kararda hakim ve bilirkişilerin objektif olmadığını ileri sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!