Köy hizmetleri olsa çığ altında kalanlar kurtulur muydu?

Güncelleme Tarihi:

Köy hizmetleri olsa çığ altında kalanlar kurtulur muydu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2006 14:27

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Başbakan Erdoğan'ın cevaplaması istemiyle Meclis'e, İstanbul ve Kocaeli illerinde Büyükşehir belediyelerine, diğer illerde İl Özel İdarelerine” devredilen Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün boşluğunun doldurulup doldurulamadığını sordu.

Haberin Devamı

"Kar yağışının yaşamı olumsuz etkilediği, yolların ulaşıma, elektrik ve telefonların kullanıma kapandığı, can ve mal kayıplarının yaşandığı bu günlerde, kapatılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün uzmanlaşmış personelinin çalışmaları ve fedakarlıkları zihinlerimizde canlanmakta ve minnetle anılmaktadır" diyen CHP Milletvekili Karademir şu soruları yöneltti:

 

1-   Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün, personeli, tüm varlıkları, araç, gereç ve taşınırları, mevcut bölge ve proje müdürlüklerinin hizmet götürdükleri iller arasındaki dağılımı, yasada öngörüldüğü şekilde “Bakanlar Kurulunca” belirlenmiş midir? Belirlenmedi ise, Bakanlar Kurulunun bugüne kadar bu görevini yerine getirmemesinin gerekçeleri nedir?

 

Haberin Devamı

2-   Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün kapatılması ile; araç ve gereç dağılımında, “iş makinalarının” bölgenin bulunduğu ilde bırakıldığı, dolayısı ile “dengeli bir paylaşımın” gerçekleşmediği bu nedenle “bazı illerin mağdur edildiği” iddiaları doğru mudur? Doğru değil ise, bölge müdürlüklerinin sahip olduğu iş makinalarının paylaşımı neye göre gerçekleştirilmiştir?

 

3-   Söz konusu araçların operatörleri, araçların verildiği illere gönderilmiş midir?

 

4-   5286 sayılı yasa gereği, Büyükşehir Belediyeleri ve İl Özel İdare Müdürlüklerine devredilen araç ve gereç durumu nedir?

 

5-   İl Özel İdare Müdürlükleri ve Belediyelere verilen bazı araçların piyasaya satıldığı iddiaları doğrumudur?

 

6-   Bu güne kadar Köy Hizmetleri İl ve Bölge Müdürlüklerinden emekli olan veya ayrılan personel sayısı nedir? Ayrılan nitelikli personelin (mühendis, iş makinası operatörü vb.) yeri ne şekilde doldurulmuştur?

 

7-   Kapatılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde, kapatılmadan önce kullanımda olan iş makinalarının duble yol yapımı için görevlendirilmesi ve eskisi gibi merkez ve iller arası lojistik ( bakım, onarım, akaryakıt, personel vb.) olanağının ortadan kalkması nedeniyle, karla mücadelede sorunlar yaşanacağı açıktır. Bu sorunların giderilmesi bağlamında, hükümetinizce herhangi bir tedbir alınmış mıdır?

 

Haberin Devamı

8-   Mevcut İl Özel İdaresi ödenekleri ile söz konusu “karla mücadele” mümkün müdür? Karla mücadele için ayrıca bir ödenek ayrılmış mıdır?

 

9-   İl Özel İdaresi bütçeleri ile iş makinalarının “akaryakıt ve yedek parça” ihtiyacı karşılanabilecekmidir?

 

10- 24.01.2006 tarihinde, Bitlis- Siirt arasında, otobüsünün üzerine çığ düşmesi ve 5 saat boyunca yardım gelmemesi sonucu 8 kişinin donarak, 26 Aralık 2005 tarihinde yolların kardan kapanması nedeni sonucu Bitlis Güroymak Özel İdare Müdürünün ölümü ve onca can ve mal kaybının yaşanması, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün kapatılmasıyla ortaya çıkan deneyimli ve uzman personel eksiliğinin bir sonucumudur?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!