Kos'ta festival gibi kültür buluşması

Güncelleme Tarihi:

Kosta festival gibi kültür buluşması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2010 13:11

YUNANİSTAN'ın İstanköy (Kos) Adası'nda düzenlenen Kos- Bodrum Uluslararası Kültür Buluşması renkli görüntülere sahne oldu.

Haberin Devamı

İŞTE SÜTÇÜ RAMİZ'İN COŞTUĞU ANLAR (FOTO GALERİ)

Yunan ve Türk halk oyunları ekiplerinin sergilediği oyunlara Bodrum ve İstanköylü belediye başkanları eşlik etti. Festival gibi kültür şenliğinde konuşan Bodrum Belediye Başkanı DP’li Mehmet Kocadon, “Şu anda karşınızda babası Kos’ta doğan bir Bodrum Belediye Başkanı olarak konuşuyorum. Ege'nin 2 yakasında sevgi ve kardeşliğin güçlenmesinin sadece 2 halkın ilişkileri değil, turizm ve ekonomi alanındada önemli yararlar sağlayacağına inanıyorum” dedi. Kültür buluşmasının sonunda, sahneye çıkan dansöz Melike ile göbek atma yarışına giren sanatçı Erdal Özyağcılar izleyenleri güldürdü.


Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'nda 8- 9 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen ‘Kos- Bodrum Uluslararası Kültür Buluşması' Zia Köyü'nde gerçekleştirildi. Bodrum Dans Kulübü, İstanköy Müslüman Dayanışma ve Kültür Derneği ve İstanköy Dans Kulübü'nün ortaklaşa düzenlediği kütür buluşmasına  Bodrum Belediye Başkanı DP’li Mehmet Kocadon, Bitez Belediye Başkanı CHP’li İbrahim Çömez, Gümüşlük Belediye Başkanı DP’li Mehmet Tire ve yaklaşık 400 Bodrumlu katıldı. İstanköy Belediye Başkanı Yorgo Giritsi ve Kos Belediye meclis üyeleri ile İstanköy Müslüman Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Mazlum Payzanoğlu'nun da katıldığı Zia Köyü’ndeki etkinlikte Türk ve Yunan halk oyunları ekipleri yöresel oyunları sergiledi. İki ülkenin dansçıları dostluk ve barış mesajları verdi.
Yaklaşık 1500 kişinin izlediği etkinliğin sonunda sahneye çıkan Bodrumlu dansöz Melike’ye Yunanlılar euro yapıştırma yarışına girdi. Kıvrak dansları ile beğenilen dansöz, sanatçı Erdal Özyağcıları'ın da ilgisini çekti. Melike, 100 euro bahşinini kabul ettiği Özyağcılar ile göbek atma yarışına girdi. Yaklaşık 10 dakika boyunca göbek atan Özyağcılar'in, dansı beğenildi. İlgi odağı olan Özyağcılar'a Yunanlılar da alkışlarla eşlik etti. Gece sonunda Bodrum Dans Kulübü Başkanı Fatih Özvezneci, İstanköy Belediye Başkanı Giritsi ve Bodrum Belediye Başkanı Kocadon’a teşekkür plaketi vererek kültür buluşmasının üçüncüsünün önümüzdeki yılın mayıs ayında Bodrum'da yapılacağını ve geleneksel hale getirileceğini açıkladı. Giritsi ile barış ve dostluk için projeler geliştirmekte olduğunu belirten Kocadon, şöyle dedi:
“Şu anda karşınızda babası Kos’ta doğan bir Bodrumlu Belediye Başkanı olarak konuşuyorum. Bu tür kültür buluşmalarının, Ege’nin iki yakasında sevgi ve kardeşliğin yanı sıra turizm ve ekonomi alanında önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Bize burada kendimizi Bodrum’da hissettiren Koslu kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Yılda 1-2 kez değil her ay, her hafta buluşmanın yollarını aramalıyız. Bu ayın sonunda Leros Adası'nda düzenlenecek toplantıda iki kentin işadamları ve turizmcilerini buluşturup, Bodrum, Kos, Leros, Kilimli adalarının ortak pazarlanması konusunda ön anlaşma yapacağız. İki ülke halkının bu kadar kardeş bu kadar cana yakın ilişkileri geliştirmek istemesi artık bu çağda vize gibi geri kalmış çağ dışı uygulamaların da kısa zamanda aşılacağının en güzel göstergesi. Sevgiye, dostluğa, barışa vize ve sınır koyamazsınız.”
Kocadon ile birlikte Türk ve Yunan bayraklarını açarak gazetecilere poz veren Giritsi ise, “Sevgi, dostluk ve kardeşlim ilişkilerinin aşamayacağı kaldıramayacağı sınırlar yok. Öncelikle turizmde sıkıntılı günler geçiren iki kentinde düzlüğü çıkması için bizde acil olarak vizenin kaldırılmasını veya vize talep eden Türk dostlarımıza çok uzun süre vize verilerek bu sıkıntının aşılması tarafındayım. İlişkilerin hızla bu kadar geliştiği bir ortamda halkların birbirine gidip gelmelerine ambargo konulmasından yana değilim” diye konuştu.
Kültür buluşması sonunda Türk ve Yunanlılar’ın oluşturduğu 300 kişilik grup halay çekti.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!