Köşe başındaki berber 100 bin dolarla oynayamayacak

Güncelleme Tarihi:

Köşe başındaki berber 100 bin dolarla oynayamayacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2007 00:00

MASAK’ın, terör örgütüne para gönderilmesini önlemek için Bakanlar Kurulu’na sunduğu düzenlemeye göre, elektronik transferlerde kimlik tespiti zorunluluğu 12 bin’den 2 bin YTL’ye düşürülecek. Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Genç Osman Yaraşlı, "Köşe başında berber ama sık sık 50-100 bin dolar getiriyor. Kaynağını gösteremiyorsa, ’özel dikkat gösterilmesi gereken işlem’ kabul edilecek" dedi.

BİR süre önce, terör örgütü PKK yandaşlarına yurtdışındaki sivil toplum örgütleri üzerinden para gönderildiğini belirleyen Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), terörün finansmanı başta olmak üzere kara para ile mücadele için bir düzenleme hazırlayarak Bakanlar Kurulu onayına sundu. Çıkarılacak Bakanlar Kurulu Kararı ile terörün en büyük finansman kaynağı olan elektronik transferlerde kimlik tespiti zorunluluğu 12 bin YTL’den 2 bin YTL’ye düşürülecek. MASAK Başkanlığı’ndan Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı’na atanan Genç Osman Yaraşlı, geçen yıl çıkarılan 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun için uygulama yönetmeliği hazırladıklarını belirtti. Düzenleme taslağının Başbakanlık’a gönderildiğini kaydeden Yaraşlı, Bakanlar Kurulu Kararı olarak çıkarılacağını söyleyen Yaraşlı, şu bilgileri verdi:

MEŞRU KAYNAKLARA DA AĞIRLIK VERİLECEK: "Şüpheli işlem bildiriminde yükümlü olan 23 sektör veya kuruluşun sorumlu tutulduğu kimlik tespiti detaylandırıldı. Meşru olmayan finansal kaynak kadar meşru amaç için kullanılmayan meşru kaynaklara da ağırlık verilecek. Hesap açma durumunda dernek, vakıf, şirket, sendika, siyasal partilerde ayrı ayrı düzenleme yapıldı. Sözkonusu grupların hesapları için kimlik tespit süreçleri belirlendi."

ELEKTRONİK TRANSFERE SIKIYÖNETİM: "Mevcut uygulamada kimlik ile hesap açılabiliyor, para transferi gerçekleştirilebiliyor. Kimlik-adres teyidi ise 12 bin YTL sınırından sonra başlıyor. Bu uygulama değiştirilecek. İkili bir yapı kurulacak, kimlik tespiti için olan 12 bin YTL sınırı normal işlemlerde 20 bin YTL’ye çıkarılacak. Bu alanda kolaylık sağlanmasına karşın elektronik transferlerde sınır 2 bin YTL’ye indirilecek. Elektronik transfer aklamanın en önemli araçlarından bir tanesi. Tüm dünyada terörün finansmanı elektronik transfer ile yapılıyor. Kimlik tespiti sınırının, elektronik transferlerde düşürülmesi hem aklama hem terörün finansmanı açısından önemli."

’ÖZEL DİKKAT’ GÖSTERİLECEK: "Şüpheli işlem bildirimine konu olacak ya da izlemeye alınacak finansal işlemlerde ikili yapıya geçilecek. Sistemi tıkamadan kara para ve terörün finansmanı ile mücadele amaçlanıyor. Finansal kuruluşların kendi aralarındaki işlemler, kamu kuruluşlarının işlemleri, maaş ödemeleri gibi toplu müşteri kabulü ile iş ilişkisindeki basitleştirmeye karşılık, riskli işlemlerdeki prosedürü zorlaştıracak, "özel dikkat gösterilmesi gereken işlemler" olarak izlemeye alınacak. Karmaşık ve olağandışı büyüklükteki para varsa risk yüksek demektir. Hukuki ve ekonomik amacı bulunmayan işlemler, ’özel dikkat gösterilmesi gereken işlem’ olarak değerlendirilecek. Mesela köşe başında berber ama sık sık 50-100 bin dolar getiriyor. Sorduğunuzda tatminkar cevap alamıyorsanız, paranın kaynağını gösteremiyorsa, hiçbir hukuki ve ekonomik sebebi yoksa ’özel dikkat gösterilmesi gereken işlem’ kabul edilecek. Gerekirse de hakkında şüpheli işlem bildirimi yapılacak."

Mücadele etmeyene para ve hapis cezası

KARA para ve terörün finansmanı ile mücadelede 23 sektör veya kuruluşun yükümlü grup olduğunu ifade eden Genç Osman Yaraşlı, mücadele için getirilecek yükümlülükleri yerine getirmeyenlere para ve hapis cezası uygulanacağını vurguladı. Bu kapsamda kimlik tespiti ve şüpheli işlem bildirimi yapmayan finansal kuruluş için 10 bin 780 YTL, finansal kuruluşun sorumlu personeli için 2 bin 150 YTL, finansal olmayan kuruluşlar için 5 bin 390 YTL para cezası uygulanacak. MASAK’ın talebine rağmen bilgi vermeyen, belli belgeleri muhafaza ve gerektiğinde ibraz yükümlülüğüne uymayan yükümlülük sahiplerine ise hapis ve adli para cezası uygulanacak.

PKK’ya yardımı kravatlı banka müşterisi yapıyor

PKK’ya elektronik alanda finansal işlemler ile destek sağlandığı haberlerine dikkat çeken Genç Osman Yaraşlı, "Bunu terörist değil, ceketli-kravatlı bankaya gelen senin-benim gibi adamlar, iyi elektronik uzmanları yapıyor" dedi. Bankaların bu dönemde yalnızca finansal değil "reputation"(nam) riskleri ile de karşı karşıya olduğunu vurgulayan Yaraşlı, "Farkında olmadan terörün finansmanı yardım etmiş veya zemin hazırlamış olmanın riski büyüktür. Muhabirlik ilişkisinin bile güvenilirliğe göre verildiği bir finans dünyasında artık çok dikkat etmek gerekir. Finansal piyasalarda ülkeler rekabet edebilmek için diğer ülkenin bankası için ’kara para aklıyor’ diye asılsız dedikodular bile çıkarıyor" diye konuştu.

Mücadelede bankacılık sektörüyle ’Voltran’ı oluşturmak istiyoruz

MASAK’ta bankacılık sektörüne eğitim sürecini başlatan ve eğitimini tamamlayan bankacılara sertifikalarını veren Genç Osman Yaraşlı, 80’li yıllarda televizyonlarda oynayan, bağımsız savaşabildikleri gibi biraraya gelerek daha güçlü olan dev robotu hatırlattı. Terörün finansmanı ve kara para ile mücadelede özellikle bankacılık sektörü ile "Voltranı oluşturmayı" istediklerini dile getiren Yaraşlı, "Finansal kaynaklara sahip olmadan bugünün dünyasında terör örgütünü yaşatmak mümkün değil. Onun için terör örgütleri ile mücadele çok önemlidir. Terörle silahlı mücadeleyi silahlı kuvvetler yapar ama terörün finansmanı ile mücadeleyi çok geniş toplum kesimleri yapabilir" dedi. Terörün finansmanına karşı şüpheli işlem bildiriminde bulunmanın önemine dikkat çeken Yaraşlı, "Bildirimde bulunmak umulur ki birçok askerimiz, güvenlik görevlimiz ve vatandaşımızın hayatını kurtarmak demektir. Hayat kurtarmak kararmamış her vicdanın tatmak isteyeceği bir duygudur" diye konuştu.

Spor kulüpleri de yükümlü

TERÖRLE
mücadele başta olmak üzere ekonomik suçlarla mücadelede yükümlülüklerini yerine getirmemeleri durumunda yeni düzenleme kapsamında ceza alacak bazı gruplar şöyle: "Bankalar, özel finans kurumları, bankalar dışında asli faaliyeti kredi kartı ihraç etmek olan kurumlar, ödünç para verme işleri hakkındaki mevzuat kapsamındaki ikrazatçılar, finansman ve faktoring şirketleri, 7397 sayılı Sigorta Murakabe Kanunu kapsamındaki sigorta ve reasürans şirketleri, İMKB Takas ve Saklama Bankası, sermaye piyasası aracı kurumları ve portföy yönetim şirketleri, Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü dahil her türlü posta ve kargo şirketleri, finansal kiralama şirketleri, spor kulüpleri, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, Türkiye Jokey Kulübü, Tapu Sicil Müdürlükleri, noterler."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!