Koru otopark olmasın!

Güncelleme Tarihi:

Koru otopark olmasın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Altunizade

Yurttaş Girişimi, Altunizade Koruluğu'nun yeşil alan olması için mücadele ediyor. Marmara Üniversitesi araziye talip. Mahalle halkı korunun otoparka dönüştürülmesin-den de korkuyor.

İstanbul'da kent içinde kalan sayılı yeşil alanlar birbiri ardına yok ediliyor. Şimdi sırada Altunizade Koruluğu var. Altunizade Mahallesi Yurttaş Girişimi (AMYG) tarafından son dört yıldır şenlik düzenlenen alan, semt sakinlerinin duyduğu söylentilere göre yakın bir zamanda otopark olarak karşımıza çıkacağa benziyor.

Koruluğun çevresindeki duvarlar 1999'un son günlerinde, 23 Aralık'da Üsküdar Belediyesi dozerleri tarafından yıkıldı. Araziye talip olan ise Marmara Üniversitesi.

Dozerler işe yeni başlasa da aslında öykü uzun yıllar önce başlıyor. Sümer Holding'e ait olan arazi beş yıl önceye kadar imar planlarında yeşil alan olarak görülüyordu. Plan üzerindeki notta, yeşil alan olmakla birlikte arazi üzerine ‘‘hastane, kreş ya da huzurevi yapılabilir’’ notu da duruyordu. Altunizadeliler'in arazinin yeşil alan olarak düzenlenmesi isteği Büyükşehir Belediyesi tarafından da kabul görünce, plan üzerindeki inşaat yapılabilir şerhi de kaldırıldı.

Ancak iş böylece tatlıya bağlanmadı. Marmara Üniversitesi ve Üsküdar Belediyesi bu alanın üzerine yeni bir hastahane yapılması için girişimlere başladılar. Altunizade Yurttaş Girişimi ise Mimarlar Odası, Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar Belediyesi, Sağlık Bakanlığı gibi pekçok yere dilekçeyle başvurdu.

Hastaneye ihtiyaç yok

Sağlık Bakanlığı'nın cevabı çok netti: ‘‘Bölgede yeteri kadar sağlık tesisi bulunduğundan, komisyonumuzca arsanın sağlık alanından çıkartılmasının bir sakıncası olmadığı, bu alanın tabi uzantısı olan park alanına dahil edilerek yeşil alan olarak muhafaza edilmesinin uygun olacağı...’’

İçinde 400 yaşında fıstık çamları, 500 yaşında ıhlamur ağaçlarının bulunduğu koruluk birinci derece doğal sit alanı olarak tescil edilen Validebağ Koruluğu'nun da devamı niteliğinde. İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararında, sit alanına komşu park alanlarının da bu alana katılması için incelemeler yapılması gerektiği belirtiliyor. İki alan arasındaki mesafe 150-200 metre.

Ancak Marmara Üniversitsi kardiyoloji ünitesini buraya inşa edemese bile Üsküdar Belediyesi ile ortak olarak bu tarihi sit alanını otoparka çevirmeye kararlı görünüyor. Beş yıldır süren savaşı kim kazanacak; 500 yıllık ağaçlar mı yoksa arabalar mı?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!