Körler için 17 bin kilometre

Güncelleme Tarihi:

Körler için 17 bin kilometre
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2001 00:00


Mustafa KÜÇÜK
Haberin Devamı

Fransa'nın Lyon kentinde körler için bir kuruluşta gönüllü olarak çalışan Roland Gonzales ve Frederic Bonet adlı iki Fransız, körlerin sorunlarını kamuoyuna anlatmak için başlattıkları dünya turunda,

17 bin km katederek İstanbul'a ulaştı.

Bisikletle dünya turuna çıkan ve 21 ay süren yolculuk sonunda İstanbul'a ulaşan Roland Gonzalez ve Frederic Bonnet adlı 2 Fransız, önceki gün İstanbul'a ulaştı.

1 Mayıs 1999'da Fransa'nın Lyon Kenti'nden çift kişilik bisikletle tura çıkan Roland Gonzalez ve Frederic Bonnet, Lyon'daki bir körler kuruluşunda gönüllü olarak çalışıyor. Fransızlar her büyük şehirde olduğu gibi İstanbul'da da Altı Nokta Körler Derneği'ni ziyaret etti. Yolculuk sırasında yaşadıkları olayları dernekteki üyelere anlatan iki kafadar, körlerin sorunlarını kamuoyuna anlatmayı amaçladıklarını belirtti.

5 kıtada 20 ülke geçerek pedalla 17 bin kilometre yol kateden 2 bisikletçi 2 ay sona Fransa'ya dönerek dünya turunu tamamlayacak.

Günde 70 kilometre

100 kilo ağırlığında 3 metre 11 santim boyundaki 2 kişilik bisikletle günde ortalama 50-70 kilometre yol alabildiklerini söyleyen Roland Gonzalez ve Frederic Bonnet turun maliyetinin 180 bin frankı (Yaklaşık 17 milyar lira) bulacağını anlattılar.

Doğu Beyazıt’tan girdiler

24 Aralık 2000'de Doğu Beyazıt'tan Türkiye'ye giriş yapan Roland Gonzalez ve Frederic Bonnet zaman zaman ilginç olaylarla karşılaştıklarını anlattı. Fransızlar, ‘‘Türkiye'ye girdikten sonra çadırımızı kaybettik. Her akşam bir evin kapısını çaldık. Bizi evlerine misafir ettiler. Türkler çok insancıl. Bir akşam Van'da kalmak için kullanılmayan bir binaya girdik. Yatıyorduk. Birden jandarmalar içeri girerek havaya ateş açtılar. Bizi alıp karakola götürdüler. Sonradan öğrendiğimize göre orası yasakmış. Çünkü yakınlarda bir cephanelik varmış. Komutan bizle sohbet edip, herhangi bir kötü niyetimizin olmadığını anlayınca bizi serbest bıraktı. Hatta yakınlaşma bile oldu aramızda’’ dedi.

Ülkelerine dönünce yaşadıklarını fotoğraflarla bir kitap haline dönüştürecek olan Roland Gonzalez ve Frederic Bonnet yeni bir dünya turunu düşünmediklerini söylüyor.

KİTAP YAPACAKLAR

Ülkelerine dönünce yaşadıklarını fotoğraflarla bir kitap haline dönüştürecek olan Roland Gonzalez ve Frederic Bonnet yeni bir dünya turunu düşünmediklerini söylüyor.

Roland Gonzales

21 ay süren yolculuktan sonra geldiği Türkiye'de insanlıkla karşılaştığını söylüyor.

Frederic Bonet,

17 bin kilometreyi körlerin sesini duyurmak için kattettiklerini belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!