Korkunun ecele faydası var

Güncelleme Tarihi:

Korkunun ecele faydası var
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2008 12:09

Çok satan korku romanlarının ünlü yazarı Stephen King’in aynı adlı eserinden uyarlanan The Mist (Öldüren Sis), Romalıların ünlü sözü “insan insanın kurdudur”a göndermeler yaparken, belki de en büyük düşmanımızın içimizde olduğu gerçeğine ışık tutan ve senaryosuyla öne çıkan bir film.

Haberin Devamı

İsmail TÜRKMEN

Korkunun ecele faydası var

Yaşadıkları kasabaya çöken sis esrarengiz biçimde insanları yutmaya başlayınca, afiş tasarımcısı David Drayton (Thomas Jane), oğlu Billy (Nathan Gamble) ve diğer müşterilerle birlikte bir süper markette mahsur kalır. İçinde Drayton’un da bulunduğu, karşılaştıkları tehlikenin nitelik ve boyutunu fark edebilen bir grup, bir yandan sisten çıkan canavarlarla mücadele ederken bir yandan da bu felaketin kıyametin yaklaşmasıyla ilgili olduğunu ve Tanrı’nın “kurban kanı” istediğini söyleyen Bayan Carmody’nin (Marcia Gay Harden) pençesinden kurtulmaya çalışır.

Korku ve gerilim unsurlarının iç içe geçtiği ve ülkemizde 29 Şubat’ta gösterime girecek Öldüren Sis’in en başarılı olduğu alan senaryosu. Daha önce Stephen King’in eserlerinden sinemaya uyarladığı Esaretin Bedeli (The Shawshank Redemption, 1994) ve Yeşil Yol (The Green Mile, 1999) ile de sinemaseverlerden iyi notlar alan yönetmen-senarist Frank Darabont, bu son uyarlamasında farklı bir yola giriyor ve “insanoğlunun daha karanlık yüzünü,” hatta belki de son tahlilde korkak tarafını aktarıyor beyazperdeye. Ve gölgemizden bile korkan yaratıklar olduğumuzu özellikle filmin sonunda çok vurucu bir şekilde iletiyor.

Haberin Devamı

AZRAİL’İN YAMAĞI

Korkunun ecele faydası var
Darabont’un “içimizdeki korku” senaryosu o kadar başarılı ki, birçok insanın hayatına mal olan doğaüstü sis tabakasının aslında ordunun yaptığı bir deneyin sonucu olması gibi normalde bir filmin iskeletini oluşturabilecek bir konu bile sonuç itibarıyla küçük bir ayrıntı haline dönüşüyor.

Süper markette kuşatılmış vaziyetteyken karşılaştıkları çeşitli sorunları büyük bir soğukkanlılık ve aklıselimle alt edebilen Drayton ve dostları, cesaretlerini toplayıp kendilerini doğru zamanda dışarı atmışken ve tam da kurtuluşa bir adım kalmışken büyük bir tuzağa düşüyorlar.

Haberin Devamı

İçlerinden bir kısmının bu tuzağa “kurban edilmesi”ni izlerken benim aklıma iki atasözümüz geldi. Atasözlerimizden biri duruma aynen uyuyordu: Acele eden ecele gider. Öyle görünüyor ki insan kurtuluş ararken bile işine şeytanı karıştırmamalı. Diğerini ise birazcık değiştirmek gerekiyordu: Korkunun ecele faydası var. Çünkü bazen korkularımız bize değil sadece Azrail’e çalışır.

FİLMİN FRAGMANI VE GÖSTERİLDİĞİ SİNEMALARLA İLGİLİ AYRINTILI BİLGİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!