Körfez yine büyük bir tehlike atlattı

Güncelleme Tarihi:

Körfez yine büyük bir tehlike atlattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2008 20:25

Kocaeli'nin Körfez İlçesi'ne bağlı Yarımca Beldesi'nde bulunan Zülfikarlar Grubu'na ait Turkuaz Petrol Dolum Tesisleri'nde akşam saatlerinde çıkan ve 1.5 saatte kontrol altına alınan yangın yürekleri ağızlara getirdi. Etil alkol ve kükürt tankında çıkan yangının diğer tanklara sıçraması itfaiye ekiplerinin büyük çabasıyla önlendi. Tamamen söndürülen yangında 1'i ağır 3 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

Ard arda patlamalar çevredeki evlerde korkulu dakikalar yaşattı

17 Ağustos 1999 tarihindeki Marmara Depremi’ndeki TÜPRAŞ yangının yanı sıra, petrol, petrokimya ve LPG tesislerinde birçok kez yangınlarla korkulu günler yaşayan Kocaeli halkı, bu akşam yeni bir yangınla paniğe kapıldı. Zülfikarlar Grubu’na ait olan çevresinde Gübretaş, Kırlangıç Yağ ile bazı akaryakıt ve LPG şirketlerinin tesislerinin bulunduğu, D-100’e yakın konumdaki Turkuaz Petrol Dolum tesisleri’nde saat 19.20’de yangın çıktı. Etil alkol tankında henüz bilinmeyen bir nedenle çıkan yangında, patlamalarla birlikte alevler kükürt tankına da sıçradı.

1.5 SAATTE KONTROL ALTINA ALINDI

Yangına ilk müdehaleyi, petrol yangınlarına müdahale edebilecek donanıma sahip çevredeki kuruluşlarına ait iatfaiye ekipleri ile Körfez Belediyesi itfaiyesi yaptı. Hemen ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve çevredeki belidiyelerden itfaiye ekipleri Yarımca'ya sevkedildi.

Haberin Devamı

Sanayi yangınlarında deneyimli olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ekipleri, yangının diğer tanklara ve sanayi kuruluşlarına sıçramaması için önlem aldı. Yanan tankların çevresindeki diğer tanklarda soğutma işlemi başlatıldı.

Alevlerin akşam karanlığında metrelerce yükselmesi ve art arda patlamalarla, çevredeki semtlerde oturan birçok kişi paniğe kapılırken, tesislere yakın olan evlerin boşaltılması istendi. Saat 20.50'de yangını kontrol altına alan itfaiye ekipleri, söndürme ve soğutma çalışmasını sürdürdü.

ALKOL TANKLARINDA PATLAMA

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Emin Pehlivan yaptığı açıklamada, çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangında ilk patlamanın etil alkol tankında meydana geldiğini söyledi.

Yangının patlamalarla kükürt tankına sıçradığını söyleyen Pehlivan, “Biz müdehale ettikten bir süre sonra yangını kontrol altına aldık. Tanklardaki etil alkol ve kükürkün bitmesini beklerken, diğer tanklarda soğutma çalışmaları yapıldı” dedi.

Yangında ilk belirlemelere göre ölen ve yaralanan olmadı. Söndürme çalışmaları sırasında dumandan zehirlenen 3'ü itfaiye görevlisi 7 kişi, Derince ve Körfez'deki devlet hastanelerinde tedaviye alındı.

Haberin Devamı

TRAFODAN SIÇRAYAN KIVILCIM

Olay yerine gelen Kocaeli Valisi Gökhan Sözer yaptığı açıklamada, 1’i ağır 3 kişinin yaralandığını söyledi. Sözer, yangına da tankların yakınındaki trafodan sıçrayan kıvılcımın yolaçtığı bilgisini aldığını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin sürekli olarak yakındaki tanklara soğutma uyguladığı yangında, bir etil alkol ve bir de kükürt tankı yandı. Çevreye de önemli zarar veren yangında Yarımca sakinleri büyük korku yaşarken, birçok kişi evlerini terketti.

Bu arada, aynı bölgede daha önce meydana gelen bu tür yangın ve patlamalar nedeniyle korku içinde yaşan yöre halkı, D-100 Karayolu'nu ulaşıma kapatmak istedi. Ancak, polisin müdahalesi ile yaşanan gerginliğin ardından öfkeli kalabalık dağıtıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!