Kore gazisine vefa ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Kore gazisine vefa ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2009 16:52

Güney Kore'nin başkenti Seul'den Kütahya'ya gelen heyet, kentte yaşayan tek Kore Savaşı gazisini evinde ziyaret etti.

Haberin Devamı

Güney Kore'den gelen heyet gaziyi ziyaret etti  

Güney Kore'de yayın yapan Court adlı televizyon kanalının muhabirlerinden Kim Moon-Soo ve bir grup Güney Koreli öğrenci, Kore Savaşı gazilerinden Ahmet Yetkin'i (76), Gaybiefendi Mahallesi'ndeki evinde ziyaret ederek, savaş anılarını dinledi.

Yetkin, elini öpüp çiçek ve türlü hediyeler veren Kim Moon-Soo ile öğrencilere, Kore Savaşı'nda anlaşma imzalanmasına yakın süreçte, 1953 yılında Pusan kentindeki Türk birliğinde görev yaptığını söyledi.

Güney Kore'deki çoğu kentin savaşta büyük yıkıma uğradığını belirten Yetkin, şöyle konuştu:
“Kore Savaşı'na, 23 yaşımdayken Türk birliğinde er olarak katıldım. Orada Türk birliğinde güzel dostluklar edindim. Savaştan geldikten sonra bir süre Afyonkarahisar'da yaşadım ve yaklaşık 35 yıl önce Kütahya'ya yerleştim. Savaştan sonra görüştüğüm gazi arkadaşlarımla oradaki anılarımızı paylaştık. Kore Savaşı gazileri olarak Kütahya ve ilçelerinde 7-8 kişi kaldık. Türkiye ve Güney Kore halkları arasındaki dostluğun onların büyük yıkıma uğradığı bir savaş sırasında başlaması bizi üzdü. Ancak milletler arasında böyle güzel dostlukların oluşmasına çok seviniyorum.”

“TÜRKİYE İLE GÜNEY KORE ARASINDAKİ BAĞLAR ÇOK GÜÇLÜ”

Kim Moon-Soo da savaşın üzerinden yaklaşık 60 yıl geçtiğini ve bu süreçte Türkiye ile Güney Koreli vatandaşlar arasında güzel dostluklar oluştuğunu anlattı.
Ülkesinde Türklere karşı büyük bir sevgi ortamı olduğunu ifade eden Moon-Soo, “Türkiye ile Güney Kore arasındaki bağlar çok güçlü. Türkler sayesinde savaştan kurtulduk. Orada görev yapan Türk askerlere minnet borçluyuz. Bunun bir göstergesi olarak gazilerden Ahmet Yetkin'i ziyaret etmek istedik. Ülkemize sağladığı katkılardan dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

Kore Savaşı'yla ilgili bir film çekme düşüncesi olduğunu dile getiren Moon-Soo, bu amaçla bir yıl sonra yeniden Kütahya'ya gelmeyi planladığını sözlerine ekledi.
Güney Kore heyeti, ziyaret sonrası anı fotoğrafı çektirilmesinin ardından evden ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!