Kör kurşun sizin de kapınızı çalmadan!

Güncelleme Tarihi:

Kör kurşun sizin de kapınızı çalmadan
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2012 00:00

CHP’nin dört milletvekili Umut Vakfı ile birlikte yeni bir kampanya başlattı. Bireysel Silahsızlanma Günü 28 Eylül’e kadar sürecek kampanyaya, partinin 90’ıncı kuruluş yıldönümünü kutlayacağı bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da imza koyacak. Sivil toplum örgütleriyle hazırlanacak yasa teklifi ekimde Meclis’e sunulacak.

Haberin Devamı

“Silahlanmanın önüne geçilebilseydi, Ali Star bugün 11 yaşında olacaktı. Umut ise okul kıyafetlerini deneyecekti.” Dokuz yıl önce bir maganda kurşunuyla torunu Ali Star Grimasson’u kaybeden Tuncer Eşsizhan’ın, torunuyla aynı kaderi paylaşan 6 yaşındaki Umut Ceylan’ın ailesini ziyaretinde söylediği bu sözler durumun vehametini ortaya koyuyor. Ancak yıllardır bireysel silahlanmaya karşı yapılan kampanyalar, verilen yasa tekliflerinden sonuç alınamıyor. Peki neden?
CHP’nin yeni kampanyasının koordinatörlüğünü Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’le birlikte yürüten İstanbul Milletvekili Melda Onur bunu, rol model olan kişilerin, silahı vücutlarının adeta bir uzvuymuş gibi görmesine bağlıyor. “Aslında hepimiz birer tane silah alıp yerli sanayiye destek vermeliyiz” diyen eski içişleri bakanını, düğünde havaya ateş açan milletvekillerini, bakanlar kuruluna silah hediye eden milli savunma bakanını örnek gösteriyor. “Silahın adeta kutsanması, kampanyaların TBMM binasına takılıp kalmasına neden oluyor. Polat Alemdar’ı suçlayacağımıza kendimize bakalım” diyen Onur bu kez umutlu. Zira, Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın altyapısını hazırladığı yasal çalışma, imza kampanyasıyla kamuoyu desteğini arkasına alacak. Yasa teklifi Meclis’e sunulmadan önce de sivil toplum örgütlerinin görüşüne açılacak.

Haberin Devamı

19 yıldır uğraşıyoruz
UMUT VAKFI KOORDİNATÖRÜ BERNA ÇAPÇIOĞLU PEHLEVAN

Şimdiye kadar üç kampanya yürüttük. Ancak savunduğunuz konu ne olursa olsun neticede Meclis’in aritmatiği neye izin veriyorsa o kadar etkili olabiliyorsunuz. 19 yıl önce yola çıktığımızda bu konuda hiç hassasiyet yoktu. Şimdi silah firmalarının İzmir Fuarı’nda sergi stantları kapatılabiliyor.

REKLAM VE TANITIMI YAPILMASIN

Silah isteyene zorunlu eğitim öngören yasa geçen dönem görüşülemediği için kadük olmuştu. CHP’nin yasa teklifine almayı planladığı önerilerden bazıları şöyle:
* Silahın armağan edilmesine sınırlandırma getirilecek.
* Hiçbir silah veya malzemenin basın-yayın yoluyla reklam veya tanıtımı yapılmayacak.
* Ruhsat alma yaşı 25 olacak. Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıldan fazla hapis cezası alan veya denetimli serbestlik tedbirine karar verilenlere silah ruhsatı verilmeyecek.
* Bir kişiye en fazla bir adet silah edinme izni verilecek.
* Meslek ya da icra ettikleri iş bakımından hayati tehlikesi bulunanlar taşıma yetkisine sahip olacak. Emekli olan, görevinden ayrılan ya da başka göreve atanandan bu yetki alınacak.
* Alkollü içeceklerin tüketildiği toplu eğlence yerlerinde, trafikte ve düğün, nişan gibi kutlamalarda ateşli silah bulundurulmayacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!