Köpekli arama size özel değil

Güncelleme Tarihi:

Köpekli arama size özel değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2013 01:17

Oslo Havalimanı’nda polisin yasadışı para transferini gerekçe göstererek yolcuları rahatsız edecek şekilde köpekle arama yaptığı haberlerini Norveç’in Ankara Büyükelçisi Janis Björn Kanavin, Hürriyet’e değerlendirdi: “Türkiye’ye yönelik bir uygulama değil. Rutin kontrol sistemi.”

Haberin Devamı

NORVEÇ’in başkenti Oslo’daki havalimanında polisin THY uçaklarında yolculara köpekli arama yapması Ankara’yı harekete geçirdi. Norveç’in nakit para miktarını gerekçe göstererek arama yapması ve tüm uyarılara rağmen geri adım atmaması üzerine Dışişleri Bakanlığı, kasım ayında Ulaştırma Bakanlığı aracılığıyla tüm havalimanlarına Norveç Havayolları’na ait uçaklarda da Türk polisinin aynı uygulamayı yapması talimatını verdi. Dışişleri Bakanlığı’nın “karşılık” ilkesine dikkat çektiği yazı havalimanlarının İdari ve Mülki Amirliklerine gönderildi.

YASADIŞI PARAYI ÖNLEMEK İÇİN
Norveç’in Ankara Büyükelçisi Janis Björn Kanavin ise konuya ilişkin, “Türkiye’ye ya da THY’ye yönelik bir uygulama değil. Paranın yasadışı transferini engellemek için zaman zaman uygulanan bir kontrol sistemi” dedi. Büyükelçi Kanavin, Hürriyet’e şunları söyledi: “İki ülke arasında bu olayın bir kriz olduğundan haberdar değilim. Norveç tarafından şikâyet almadım. Söyleyebileceğim şu ki, bu uygulama, paranın yasadışı transferini engellemek için zaman zaman uygulanan bir kontrol sistemi. Bu uygulama Norveç’te uzun yıllardır devam ediyor. THY dışında bir başka yabancı havayoluyla Norveç’e gittiğimde ben de bu uygulamaya maruz kaldım. Her uçuşta uygulanan bir uygulama da değil. Bu köpekleri zaman zaman İngiltere’den kiralıyoruz.”

TÜRK DIŞİŞLERİ’NE ANLATTIK
“Bugün bir gazetede köpekler ve başlarında kasklarla uçakta arama yapan insanların fotoğrafı var. Bu fotoğraf Norveç’te çekilmiş bir fotoğraf değil. Uygulama Türkiye ya da THY’ye özel değil. THY, Norveç’e uçuşlarını yüzde 40 arttırdı. Günlük Oslo-İstanbul iki uçuşu var. Yolcuların çoğu transit, İstanbul’dan başka ülkelere gidiyorlar. THY çok başarılı. Bu konuya ilişkin daha önce Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile görüşerek politikamızı anlattım. Ayrıca Norveç Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de Türkiye’nin Oslo Büyükelçiliği yetkililerine bu konuda bilgi verdi.”

‘Rahatsız arama’

Haberin Devamı

NORVEÇ polisinin Oslo Havalimanı’nda THY uçaklarına yönelik uygulamasına ilişkin haber dün Takvim gazetesinde şöyle yer aldı: “Aramanın kabin içinde köpekli yapılması, yolculardan büyük tepki aldı. Aramalara, taşınan nakit para miktarının öğrenilmesi gerekçe gösterildi. Türk elçiliğinin Norveç makamları nezdindeki girişimlerine rağmen arama tedbirleri rahatsız edici şekilde devam etti. İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı raporda özellikle 12 Haziran 2013’te 9 güvenlik görevlisi ve bir personelle uçak içinde yolcuları rahatsız edecek şekilde arama yapıldığı ifade edildi. Körükteki yığılma nedeniyle THY uçağının gecikmeli olarak kalktığı ve bu yüzden ceza yediği açıklandı.”



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!