Konuşmanın da eğitimi var

Güncelleme Tarihi:

Konuşmanın da eğitimi var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Antalya'da 3 yıldır hizmet veren Replik Diksiyon Eğitim Merkezi, güzel konuşma ve insan ilişkileri seminerleri düzenleniyor

Hepimiz televizyon haberlerindeki spikerler gibi veya sabah işe giderken otomobilimizin radyosunda dinlediğimiz vj'ler gibi akıcı, doğru, rahat, etkili ve anlaşılır biçimde konuşmak isteriz. Aslında bunlar fazla yetenek gerektirmeyen, eğitimle edinebileceğimiz meziyetlerdir. Bunun için doğru vurgulamayı, doğru tonlamayı yapmak gerekir.

Antalya'da 3 yıldır hizmet veren Replik Diksiyon Eğitim Merkezi, düzenlediği kurslarla, bu bilgi ve beceriyi veriyor. Ses ve söyleyiş yanlışlıklarının düzeltildiği merkezde, duygu ve düşüncelerimizi doğru tonlama, etkili vurgu ile aktarmamız ve en önemli iletişim aracı olan konuşmayı etkin ve zengin bir duruma getirebilmemiz sağlanıyor.

12 KİŞİLİK GRUPLAR

Replik'te diksiyon dersleri 12 kişilik gruplara veriliyor. 3 ve 5 kişilik grupların da oluşturulduğu merkezde, isteyenler için özel dersler de düzenlenebiliyor. Replikte ders veren öğretmenler ise Devlet Tiyatrosu, Devlet Operası sanatçıları ve TRT kökenli spikerler. Yani konuşmayı ve Türkçe'yi en iyi kullananlardan ders alınıyor.

Diksiyon eğitiminin dışında spikerlik ve sunuculuk eğitimi, çocuklar için dramatik çalışma ve tiyatro eğitimi, yetişkinler için tiyatro eğitimi veriliyor. İşletme, dernek ve kulüplerde çalışanlar ve üyeler için doğru, etkileyici, güzel konuşma ve insan ilişkileri seminerleri düzenleniyor.

AVUKATLAR BAŞTA

Replik'te diksiyon eğitimi alan meslek gruplarının başında avukatlar, doktorlar, halkla ilişkiler müdürleri, mankenler, özel tv ve radyo spikerleri, işadamları geliyor. Ders alanlar arasında Antalya'nın tanınmış simaları ve politikacılar da var. Ancak bu guruplar özel ders almayı tercih ediyorlar ve isimlerinin gizli tutulmasını istiyorlar.

Diksiyon eğitimi 60 saatlik bir kursla veriliyor. Kurs başlangıcında ve değişik zamanlarda kursiyerin çalışmaları 5 kez kameraya çekiliyor. Kurs sonunda ise kamera görüntünlerinde konuşmadaki ilerleme izleniyor. Hafta içi ve hafta sonu gruplarının yapıldığı merkezde akşam saatlerinde de ders alınabiliyor.

Amaç Türkçeyi doğru konuşmak

Replik Diksiyon Eğitim Merkezi'nin kurucusu Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Mehmet Şahin, toplumsal ilişkilerde, mesleki girişimlerde ana dilimizin yanlış kullanımı sonucu, maddi ve manevi zararların ortadan kaldırılması, düşüncelerin ifade aracı olan sözcüklerin doğru söylenmesi ve sözcüğe doğru anlam yüklenmesi gerektiğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi bir kurum olduklarını söyleyen Şahin, ‘‘Türçeyi doğru konuşmak eğitim işidir. Doğru, etkileyici ve güzel konuşma eğitimi, her yaş ve meslek gurubundan kişilere verilebilir. Replik, bu konuda Antalya'da önemli bir misyonu üstlenmiştir. Dersler, Devlet Tiyatrosu, Devlet Operası sanatçıları ve TRT kökenli spikerler tarafından verilmektedir’’ dedi.

Replik'te verilen diksiyon derslerinde mum ile nefesin doğru kulllanılıp kullanılmadığı ölçülüyor. Yanan mumun yakınında konuşan kursiyer, ateşi söndürmemeye çalışıyor.

Kursiyerler, dudaklara konulan kalem ve mantar ile ses organlarının görevlerini tam olarak yapmasını sağlıyorlar.

60 saatlik kursun belirli dönemlerinde kursiyerin konuşması kameraya kaydediliyor ve kurs sonunda bu görüntüler izlenip, diksiyondaki gelişme gözleniyor.

Nasıl ulaşılır:

Haberin Devamı

Replik Diksiyon Eğitim Merkezi, Cumhuriyet Caddesi'nde Özel İdare İşhanı'nın karşısında. Merkezin telefonları ise 243 23 58 ve 242 46 40

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!