Konuşmadılar

Güncelleme Tarihi:

Konuşmadılar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Afyon'da görülen Metin Göktepe davasında ilk kez hâkim önüne çıkan sanık polisler, susma hakkını kullandıklarını söyleyip savunma yapmadı.

Gazeteci Metin Göktepe'yi öldürdükleri iddiasıyla yargılanan 9 tutuklu polisin 5'i ve aynı suçtan tutuksuz yargılanan 2 polis dün ilk kez yargıç önüne çıktı. Tutuklu polislerden 4'ü Afyon Cezaevi doktorundan rapor alarak duruşmaya katılmadı. Başbakan Mesut Yılmaz'ın talimatı üzerine, daha önce haklarında gıyabi tutuklama kararı bulunan polis memurlarının teslim olmasından sonra dün yapılan ilk duruşma nedeniyle Afyon'da geniş güvenlik önlemleri alındı. Çevredeki binaların çatılarına yerleştirilen keskin nişancılar ve yüzlerce polis memurunun yanı sıra askeri birliklerin doldurduğu adliyede, uzun süre sanıkların salona gelmesi beklendi.

Mahkeme başkanıyla tartışma

Mahkeme Başkanı Fatma Nilgün Uçar, mahkeme üyeleri Nuran Yalınbaş ve İbrahim Demirtaş, sanık avukatları, Metin Göktepe'nin ailesi ve avukatlarının doldurduğu duruşma salonunda sanık polislerin adreslerini gizlemeleri nedeniyle tartışma çıktı. Sanık avukatlarından Güzin Köprülü Kılıç, polislere duruşma salonundan ‘‘bi mekan takımı'' diye laf atıldığını öne sürerek yüksek sesle yargıçla tartıştı. Yargıca ‘‘Mahkeme başkanı gibi davranın'' diye hitap eden Kılıç uyarıldı.

4 sanık polis rapor aldı

Dünkü duruşmaya katılan tutuklu polisler Şuayip Mutluer, Murat Polat, Burhan Koç, Saffet Hızarcı, İlhan Sarıoğlu ile tutuksuz sanıklar Tuncay Uzun ve Fikret Kayacan yargıcın tüm sorularına ‘‘Susma hakkımızı kullanıyoruz'' diye yanıt verdi, savunma yapmadı. Tutuklu sanıklardan Seydi Battal Köse, Fedai Korkmaz, Metin Küşat ve Selçuk Bayraktaroğlu'nun rahatsızlıklarını gerekçe göstererek 3 ile 5 gün arasında rapor aldıkları belirlendi. Sanıkların aldıkları raporu gerekçe göstererek duruşmaya katılmamaları da tartışma yarattı.

Reddi hâkim, reddedildi

Sanık polislerin avukatları, Mahkeme Başkanı Uçar ile üye hâkim Yalınbaş'ın tarafsızlıklarını yitirdiklerini öne sürerek ‘‘reddi hâkim'' talebinde bulundular. Mahkeme, bu talebi ‘‘yargılamayı geciktirmeye yönelik haksız bir istek'' olarak değerlendirdi ve kabul etmedi. Sanık avukatlarının tahliye isteminde bulunmadığı duruşmada mahkeme sanıkların tutukluluklarının sürdürülmesini, Göktepe'nin gözaltına alındığını gören tanıkların dinlenmesini karar-laştırdı. Davayı 15 Eylül'e erteleyen mahkeme, raporlu sanıkların gelecek duruşmaya getirilmelerini istedi.

Polisler yargıç önünde

Metin Göktepe davasında yargılanan tutuklu polisler Şuayip Mutluer, Murat Polat, Burhan Koç, Saffet Hızarcı, İlhan Sarıoğlu ile tutuksuz sanıklar Tuncay Uzun ve Fikret Kayacan dün ilk kez yargıç önüne çıktılar. Adliye yakınına alınmayan büyük bir kalabalık, ‘‘Metin'ler aramızda'', ‘‘Hepimiz birer Metin'iz'' sloganları attı ve Göktepe'nin fotoğraflarını taşıdı. Duruşmayı CHP milletvekilleri Haydar Oymak, Yılmaz Ateş ve Sabri Ergül ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nail Güreli, TGC Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Olcayto, sanatçılar Berhan Şimşek, Ferhat Tunç, Aziz Nesin'in oğlu Ahmet Nesin, çok sayıda gazeteci ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel Sekreteri Robert Mernard da izledi. Duruşmadan sonra Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe (yanda), ‘‘Basın olmasaydı, oğlumun katilleri bile bulunamayacaktı. Gencecik oğlumun gazeteci olmaktan başka hiçbir suçu yoktu'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!