Konsolosluk Türk Taliban için devrede

Güncelleme Tarihi:

Konsolosluk Türk Taliban için devrede
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2002 02:10

Türk Taliban Murat Kurnaz'ın ailesi oğullarına ulaşabilmek için Bremen Fahri Başkonsolosluğu'na başvurdu. Aile ilgisiz kalan Almanya’ya sitem etti.

Afganistan'da Taliban askeri olarak Amerikalılar tarafından tutuklanıp Küba'daki Guantanamo esir kampına götürülmek istenen 19 yaşındaki Bremen doğumlu Murat Kurnaz'ın ailesi oğullarına ulaşmaya çalışıyor.

Bremen Fahri Başkonsolosu Karl H. Grabbe ve Berlin Büyükelçiliği üzerinden Türk Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçen baba Metin Kurnaz ve anne Rabia Kurnaz, ‘‘Hürriyet aracılığıyla kamuoyuna açılmamızın tek nedeni oğlumuzun sahipsiz olmadığını göstermek ve bizim gibi çocuklarının beyni yıkanan ailelere cesaret vermek’’ dedi.

Metin Kurnaz, oğlunun kimsenin desteği olmadan Afganistan'a gitmesinin mümkün olmadığını belirterek, ‘‘Belirli çevreler gençleri örgütleyerek oraya gönderiyorlar’’ dedi.

Alman makamlarının Murat'ın Türk vatandaşı olması nedeniyle hiçbir diplomatik girişimde bulunmayacakları söylemeleri de aileyi üzdü.

Alman basınında yer alan ‘‘Murat'ın Alman olmadığını öğrenince yetkililer rahat bir nefes aldılar’’ ifadelerin kendilerini rencide ettiğini söyleyen Kurnaz Ailesi, ‘‘Murat Almanya doğumlu. Almanya ‘O Türk vatandaşı' diyerek sorumluluğunu üzerinden atamaz’’ dedi.

Alman istihbarat çevrelerinden sızan bilgilere göre Bremen ve diğer kuzey Almanya kentlerinde Taliban taraftarları, Çeçen savaşında çekilmiş korkunç video görüntüleriyle ve propaganda toplantılarıyla gençlerin yıkıyor. Bu tip toplantılarda, şeriatçı liderlerin gençleri cihada katılmaya çağırdıkları öne sürüldü.

İmam, Murat’ı tanımadı

Bremen Başsavcısı Uwe Picard, Murat Kurnaz'ın beyninin yıkandığı iddia edilen Arap Ebubekir Camisi'nin Lübnanlı imamı Ali Miri'nin ifadesinin alındığını söyledi. Başsavcı, Miri'nin Murat Kurnaz'ı tanımadığını ileri sürdüğünü anlattı. Picard, Kurnaz hakkında kendilerinin ekim ayında suç örgütü oluşturmaktan soruşturma başlattıklarını belirtti.

Bu arada Murat'ın Pakistan'a gitmesi için uçak biletinin Ali Miri tarafından alındığı da iddia edildi.

42 yaşında olan ve ilticacı olarak Almanya'ya gelen Miri'nin iltica talebinin reddedilmesine karşın, kendisinin sınırdışı edilmeyi engellemek için bir üst mahkemeye başvurduğu açıklandı. Miri ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Murat ile birlikte Afganistan'a uçmak isteyen ancak bir para borcu yüzünden Almanya'yı terk etmesine izin verilmeyen Murat'ın yakın arkadaşı, 25 yaşındaki Selçuk B.'den ise haber alınamadı. Poliste ifade verdikten sonra bir süre Bremen'de görülen Selçuk B. peşinde olan basın ordusundan kaçmak için bir süre ortaya çıkmak istemediği kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!