Kongo'da yanardaÄŸ patlaması göçe sebep oldu

Güncelleme Tarihi:

Kongoda yanardağ patlaması göçe sebep oldu
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 18, 2002 11:10

Kongo'da faaliyete geçen bir yanardağın püskürttüğü lavların Goma kentine varması 45 kişinin ölümüne neden oldu. Kent boşaltılırken binlerce kişi canını kurtarmak için göç etmeye başladı. Patlamanın etkisiyle kentte gökyüzü kıpkırmızı oldu.

Haberin Devamı

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusundaki Goma kenti yakınında bulunan ve dün faaliyete geçen Nyiragongo yanardağının püskürttüğü lavların Goma kentine ulaştığı, kentte lavların geçtiği her yerin alevler altında kaldığı bildirildi

Demokratik Kongo Cumhuriyeti`nin doğusundaki Goma kenti yakınında dün faaliyete geçen Nyiragongo yanardağından püsküren lavlar 45 dolayında kişinin ölümüne yol açtı.  
Kigali'deki BM yetkilileri, yanardağdan çıkan lavların Goma`ya ulaştığını ve Ruanda sınırındaki Kivu gölüne döküldüğünü bildirdiler.  

Yanardağ çevresinde her yarım saatte bir yersarsıntıları meydana geldiği, gece boyunca gökyüzünde alevler ve kül bulutları görüldüğü belirtildi. Ruanda sınırındaki Gisenyi kentinde de halkın geceyi bozulan kamyonların arasında yollarda uyuyarak geçirdiği kaydedildi.  

Gisenyi'deki askeri yetkililer, şimdiye kadar 300 bin kişinin Ruanda`ya geçtiğini, şafak vaktinde Nyiragongo'nun faaliyetinin kesildiğini ve Goma`nın kül ve dumanla kaplandığını söylediler.  

Kenti yağmalayan Kongolu birlikleri, Ruandalı askerlerin  engellemeye çalıştığı belirtilirken, Goma havaalanında gazyağı depolarının yandığı, görevlilerin güvenli bölgelere tahliye edildiği bildirildi.  Öte yandan, dağlık Himbi bölgesinin, 2 kilometre genişliğindeki lav akışını durduğunu kaydedildi.  

Nyiragongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Uganda ve Ruanda sınırında bulunan 8 yanardağından biri. Bunlardan 3469 metre yüksekliÄŸindeki Nyiragongo ve Nyamuragira faaliyet halinde. Yanardağın 1977 yılında, saatte 60 kilometre hızla yol alan lav püskürtmesi sonucu çok sayıda kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸti. Nyiragongo son olarak 1994 yılında faaliyete geçmiÅŸti.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!