Konferansa yeni isim arayışı

Güncelleme Tarihi:

Konferansa yeni isim arayışı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2011 16:07

Birleşmiş Milletler (BM), Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun önerisiyle 4. En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’nın adını değiştirmek için harekete geçti.

Haberin Devamı

"En az gelişmiş ülkeler" tabirinin “çok rahatsız edici” olduğunu belirten Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun’a konferansın isminin mümkün olan en kısa sürede değiştirilmesini teklif ettiğini, Ban'ın da kendisine hak verdiğini söyledi.

Davutoğlu, İstanbul'da gerçekleşen 4'üncü BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı çerçevesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Terminoloji olarak yeni bir terminoloji geliştirelim dedim. Çünkü mesela size 3 örnek vereyim, en az gelişmişlikten kasıt ekonomik gelişmişlik ama Nepal dünyanın en önemli dini geleneklerinden biri olan Budizm'in doğduğu müthiş bir kültür merkezi, tarih boyunca da önemli bir merkez olmuş. Bengal tarihi Baharat yolu üzerinde, en zengin ipek ve baharat bölgelerindeki en uzun yolları üzerinde. Yine Mali Afrika'da Sahra güneyinde, tarihteki en zengin altın kaynaklarına sahip, bugün bile mucizevi olarak görülen mimari özelliklerdeki Timbuklu şehrine sahip bir ülke" dedi.

Haberin Devamı

"LÜTFEN ALINMAYIN"
Davutoğlu, bu hususu en az gelişmiş ülkelere de söylediklerini, "BM terminolojisi olarak biz size böyle hitap ediyoruz ama lütfen alınmayın, biz sizi aslında en gelişmiş otantik kültürlerin diyarı olarak görüyoruz' dediklerini aktararak, bu kavramın zamanla değişmesi için düşüneceklerini ifade etti.

Bakan Davutoğlu, “Bir taraftan da gelişmişlik ihtiyacını ortaya koyan bir isimlendirme lazım, bunu tartışacağız. Daha iyi bir isim bulacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!