Konacık’ta seçmen patlaması kriz yarattı

Güncelleme Tarihi:

Konacık’ta seçmen patlaması kriz yarattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2008 14:12

MUĞLA’nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Konacık beldesinde AKP, CHP’li belde teşkilatı üyeleri, seçmen patlaması olduğunu iddia ederek ilçe seçim kuruluna itiraz etti.

Haberin Devamı

SEÇMEN PATLAMASI KRİZ YARATTI / FOTO GALERİ

İlçe Seçim Kurulu bin 61 seçmenin adını silerken, CHP ve AKP’liler 550 seçmen için yeni itirazda bulundu. MHP Bodrum İlçe Başkanı Asım Başaran da, yaptırdığı inceleme sonucunda, bin 100 kişinin listelerde olmaması gerektiğini belirterek, İlçe Seçim Kurulu'na başvurdu. Ahırlara, boş arazilere ve yıkılmış inşaatlara seçmen kaydedildiği ortaya çıktı. Seçmen listelerinden silindiklerini fark edenler ile Konacık Muhtarı Mehmet Kuru’nun bürosunda sert tartışmalar yaşandı.

Bodrum’un 8 bin 100 nüfuslu Konacık beldesinde 2007 seçimlerinde 4 bin 400 olan seçmen sayısının askıya çıkan listelerde yüzde 50 oranında artarak 6 bin 581’e çıkmasına itiraz eden AKP İlçe Yönetim Kurulu üyesi ve Konacık Belde Başkan aday adayı Mustafa Berberoğlu ile CHP İlçe Teşkilatı üyesi Mehmet Melengeç'in İlçe Seçim Kurulu’na bir hafta önce yaptıkları itiraz olumlu sonuç verdi. İlçe Seçim Kurulu listeden bin 61 seçmenin silinmesine karar verirken, Berberoğlu ve Melengeç listelerde adı geçen 550 seçmenin de yine Konacık’ta yaşamadığını belirterek, dün itirazda bulundu. Aynı şekilde MHP Bodrum İlçe Başkanı Asım Başaran da yaptırdığı inceleme sonucunda, bin 100 kişinin listelerde olmaması gerektiğini belirterek, İlçe Seçim Kurulu'na başvurdu.

14 SEÇMENİN BULUNDUĞU SİTEDE 99 SEÇMEN ÇIKTI

Gazeteciler ile birlikte bugün Konacık beldesindeki çiftlik, ahır ve yeni yapılan siteleri gezen Berberoğlu ve AKP’li üyeler, yaklaşık 220 konutun gösterildiği Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi’nde sadece iki çiftlik evi, bir ahır ve White Olender isimli yeni yapılan tatil sitesinin bulunduğunu tespit etti. 18 villada 99 seçmenin gösterildiği sitenin bekçisi Yusuf Ünlü, “Bu sitede sadece 8 evde aile yaşıyor. Listede bulunan diğer kişileri tanımıyorum, burada yaşamıyorlar” dedi.
Berberoğlu, bir yıl önce yıkılan yıkama yağlama atölyesinde 30 kişinin seçmen olarak gösterildiğini belirterek, “Ahırlar, inşaatlar, yıkılan işyerleri ve boş araziler yeni ve hayali numaralar verilerek seçmen kaydedilmiş. Bu seçmenlerin çoğunun hayatta olduğu bile meçhul, büyük bir bölümünü ise tanıyan yok. Bu nedenle yaptığımız ilk itirazda bin 61 kişi ilçe seçim kurulu tarafından iptal edildi. İkinci kez 550 kişi için itirazda bulunduk. Bu ortamda seçim yapmak ne kadar sağlıklı olur bilinmez” dedi.

CHP’Lİ ÜYENİN SEÇİM LİSTESİNDEN SİLİNME İSYANI

Bodrum CHP İlçe Teşkilatı üyesi ve seçmen listeleri sorumlusu Mehmet Melengeç ise yaptığı açıklamada, 20 yıldır oy kullandığı beldede kendi adının bulunmadığını son anda fark ettiğini belirterek, “Benim adımın dahi silinip haneme başkalarının yazılacağı aklımın ucundan geçmedi. Vali ve kaymakamı arayarak durumu bildirdim, kaydımı güçlükle yeniden yaptırdım. Jandarmanın yaptığı araştırma sonucunda Konacık’ta seçmen listesinin yarısının belde ile ilgisinin olmadığı, o seçmenlerin bulunmadığı ortaya çıktı. Bu seçim bu şartlarda yapılırsa mahkemelik olur” dedi.

Konacık Muhtarı Mehmet Kuru’nun ofisine gelen birçok seçmen de kayıtlarının yapılmaması nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
Muhtarın zorluk çıkardığını ve kayıt yapmadığını belirten Beşir Turan, 20 kişi ile birlikte bu sabah suç duyurusunda bulunduğunu belirterek, “Özel bir şirkette çalışıyoruz. Bu seçimlerde oyumuzu burada kullanmak için gerekli tüm evrakı tamamladık. Ancak muhtar her nedense günlerdir kaydımızı yapmıyor. Biz de yasal haklarımızı suç duyurusunda bulunarak elde etmeye çalışıyoruz” dedi.

Konacıklı evli üç çocuk 4 torun sahibi 65 yaşındaki Sevim Sarı ise muhtarlıkta kendi adının silinerek hanesine başkalarının yazıldığını belirtti. Sarı, “Beni ve çocuklarımı seçmen listesinden silmişler hanemize tanımadığımız on kişiyi yazmışlar. Gençliğimden beri aynı adreste oy kullanırım, bu yaşta beni seçmen listelerine yeniden kayıt yaptırmak için uğraştırıyorlar. Hanemde görünen kişileri de hayatta hiç görmedim tanımam” dedi.

SUÇ DUYURULARI

Haberin Devamı

Bodrum'un Konacık beldesinde, seçmen sayısında ortaya çıkan artış nedeniyle Muhtar Mehmet Kuru, muhtarlık sekreteri Yasemen Balon ve Konacık Belediyesi numaratör görevlisi Erdoğan Ünlü hakkında suç duyurusunda bulunuldu. AKP Belde teşkilatı üyesi Mustafa Türkmen, muhtar Mehmet Kuru ve sekreteri Yasemen Balon'un, beldede ikamet etmeyenleri oturuyor gibi göstererek ikamet vererek taşıma seçmen temin ettiğini, belediye numaratör görevlisi Erdoğan Ünlü'nün de belediyede bulunan sokak, cadde ve kapı numaralarını yanlış verdiğini, bazı binalara ise hiç numara vermediğini ve bilinçli olarak taşıma oylara aracılık ettiğini iddia ederek bugün Bodrum Cumhuriyet Savcılığı'na ve Bodrum Kaymakamlığı'na suç duyurusunda bulundu.

Haberin Devamı

Türkmen, “Bu suçlar öyle üstü örtülecek, unutulacak türden suçlar değil. Yaklaşan seçimler öncesinde muhtar Mehmet Kuru, tarafsızlığını kaybetmiştir. Bir siyasi partinin yerel seçimlerde kazanması için taraflı davranmakta, diğer iki kişi de yardımcı olmaktadır. Bu nedenle kişilerin görevi ihmal, görevi kötüye kullanmak suçlarından dolayı cezalandırılmalarını, seçmen listelerinin gerçek haline getirilmesini istedim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!