Komik Nobel’e aday aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Komik Nobel’e aday aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ünlü ‘bilim mizahı’ dergisi, ‘ilginç’ buluşlara ‘nobel’ vermeyi sürdürüyor

Dünyanın en ünlü ‘‘bilim mizahı’’ dergisi Annual of Improbable Research, bilim insanlarının çoğunun dönüp bakmayacakları türden konularda araştırma yapan bilimcilere dokuz yıldır ‘‘Nobel’’ veriyor. Ig Nobel (Olanaksızlıklar dehaları için Nobel) adıyla verilen ödül için bu yıl yeni adaylar aranıyor.

Derginin verdiği Nobel ödülleri tüm dünya tarafından büyük ilgiyle karşılanıyor. Bu ödüllerin verilişi sırasında büyük törenler yapılıyor ve her biri ciddi edebi değer taşıyan ‘‘insanlık ve bilim’’ konulu konuşmalar yapılıyor. Bu Nobel'i kazanan bilim insanları da törenlere katılmaktan, ödüllerini gururla almaktan ve sergilemekten büyük memnunluk duyuyor.

Derginin editörü de sözüne ve bilgisine güvenilir bir bilim adamı: Harvard Üniversitesi'nden Profesör Marc Abrahams. Abrahams 2000 yılı Ig Nobel'leri için şimdiden adaylar aranmaya başlandığını ve gelecek yıl ödül törenini daha görkemli yapmak istediklerini açıklıyor.

Ödüle her ülkeden bilim adamları aday olarak gösterilebiliyor. Eğer siz de bu ödüle uygun adaylar biliyorsanız -Türk olması tercih gerekçesi- internette http://www.improbable.com/ig/ig-top.html adresine girip, adayınızı bildirebilirsiniz.

Geçtiğimiz ay yapılan törende Ig Nobel ödülleri şu şekilde sahiplerini bulmuştu:

SOSYOLOJİ NOBELİ

Toronto'daki York Üniversitesi'nden Steve Penfold, Kanada'daki ‘‘donut shops’’ (Donut, bir tür tatlı Amerikan simidi) üzerine yaptığı araştırmayla bu ödülü kazandı. Bugüne kadar hiçbir sosyolog, donut dükkanlarının sosyolojisini araştırmayı akıl edememişti.

FİZİK NOBELİ

İngiliz bilim adamı Dr. Len Fisher, bisküviyi çaya ya da kahveye hangi açıyla banmanın uygun olduğu üzerine yaptığı araştırmasıyla kazandı. Dr. Fisher, bu araştırmasını bir bisküvi şirketi adına yaptı ve özellikle çaya bisküvi banan İngilizlerin çok ilgisini çekti. Dr. Fisher'in araştırmasının sonucunda, hangi sıvıya hangi açıyla bisküvi bandırılırsa, dağılmadan geri çıkarılır sorusunun da yanıtı bulunmuş oldu.

EDEBİYAT NOBELİ

Britanya Standartları Enstitüsü (British Standarts Institution) bu ödülü, altı sayfalık (BS 6008 nolu) ‘‘Bir fincan çay yapmanın en uygun yolu’’ standardıyla kazandı.

TIP NOBELİ

Norveç'ten Dr. Arvid Vatle, idrar tahlillerinde kaliteyi artıracak yeni kutular geliştirerek bu ödülün sahibi oldu.

BARIŞ NOBELİ

Güney Afrikalı mucitler Charl Fourie ve Michelle Wong'a ateş topu fırlatan otomobil alarmı nedeniyle bu ödül verildi. Bu alarmı kullanan otomobillerin yanına, hırsızlar yaklaşamıyor.

ÇEVRE NOBELİ

Kore'den Hyuk-ho Kwon, kendi kendine güzel kokan büro buluşu nedeniyle bu ödüle layık görüldü.

İNTERNET SERVİSİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!