Kolonya abdesti bozar mı? Diyanet açıklaması ile kolonyanın abdeste etkisi

Güncelleme Tarihi:

Kolonya abdesti bozar mı Diyanet açıklaması ile kolonyanın abdeste etkisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2021 16:50

Dini vecibeleri yerine getirmek isteyen Müslümanlar, özellikle pandemi döneminde sıklıkla kullanılan kolonyanın abdeste etkisini merak ediyorlar. Namaz, oruç, Kuran gibi ibadetlerden önce abdestli olmak gerektiğinden, sürekli olarak kolonya kullanmak abdesti bozar mı soruları araştırılmaya devam ediyor. Günlük yaşantımızda oldukça önemli bir yere sahip olan kolonya abdesti bozar mı? İşte, Diyanet açıklamasıyla kolonyanın abdeste etkisi…

Haberin Devamı

Abdesti bozan durumlarda en çok tartışılan konulardan biri de kolonya olarak gündemdeki yerini koruyor. Önceden misafirliklerde sıklıkla kullanılan kolonya, son zamanlarda koronavirüs salgınının da etkisiyle, hayatımızda büyük bir yer kaplıyor. İbadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaşların yakından takip ettiği bir konu olarak “Kolonya abdesti bozar mı?” sorusuna Diyanet’in yanıtı şu şekilde…

KOLONYA ABDESTİ BOZAR MI?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, kolonya abdesti bozar mı sorusuna, “İspirto, kolonya vb. sıvılarla, temizlik amacıyla üretilen alkollü maddelerin içilmesi haram olmakla birlikte (Buhârî, Edep, 80; Müslim, Eşribe, 73), temizlikte kullanılmaları caizdir. Namaz kılmadan önce bu ürünlerin sürüldüğü yerlerin yıkanması da gerekmez (Kâsânî, Bedâî’, V, 115; Elmalılı, Hak Dini, II, 763-764).” Şeklinde yanıt veriyor.

Haberin Devamı

ABDESTİ BOZAN ŞEYLER NELERDİR?

  • İdrar ve dışkı yollarından idrar, dışkı, meni, mezi, kan gibi bir necâsetin, herhangi bir sıvının veya maddenin çıkması, yellenmek.
  • Vücudun herhangi bir yerinden kan, irin veya herhangi bir maddenin çıkması. Ağızdan çıkan akıcı haldeki kan, tükürükten fazla veya ona eşit ise abdesti bozar. Vücuttan çıkan kan akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmaz. Yaradan çıkan irin ve sarı su da böyledir.
  • Çıktığı yerin dışına kendiliğinden dağılmayan bu sıvıların silinmesi halinde de abdest bozulmaz.
  • Ağız dolusu kusmak. Kusulan şey ister yemek ister safra veya kan olsun, abdest bozulur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!