Koizumi, kaybolan japon turistler için yardım istedi

Güncelleme Tarihi:

Koizumi, kaybolan japon turistler  için yardım istedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2006 21:47

Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Japonya Başbakanı Juniçiro Koizumi, Türkiye'de kaybolan Japon turistlerin bulunması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım istedi.

Japon hükümet yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Erdoğan ile görüşmesinde konuyu gündeme getiren konuk başbakan, bir süre önce kaybolan iki Japon turistin bulunması için yardım talep etti.

Erdoğan ve Koizumi'nin başkanlık ettiği görüşmelerde ikili ilişkilerin geliştirilmesi imkanlarının yanı sıra İran, Irak, Suriye, Ortadoğu barış süreci, kuş gribi, terörizmle mücadele, BM reformu ve Kıbrıs gibi konular ele alındı.

İki ülke, Ortadoğu barış süreci ve Irak konularında işbirliği yapma konusunda ilke kararı alırken, bu işbirliğinin ayrıntılarının daha sonra belirlenmesine karar verildi.

Japon yetkililer, iki ülkenin İran konusundaki tutumunun örtüştüğünü ifade ederek, gerek Koizumi ve gerekse Erdoğan'ın bu ülkenin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile müzakereleri sürdürmesi gerektiğine dikkat çektiklerini belirttiler.

Edinilen bilgiye göre, görüşmede Kıbrıs konusunu gündeme getiren Erdoğan, KKTC'ye uygulanan ambargoları haksız bulduklarını ifade ederken, konuk başbakan Japonya olarak KKTC'ye herhangi bir ambargo uygulamadıklarını söyledi.

İki ülke, terörizmle mücadele konusunda da daha sıkı işbirliğine gitme kararı alırken, çalışma gruplarının oluşturulmasına ve bu grupların nisan ayından itibaren toplantılar yapmayı başlamasına karar verdi.

İki lider kuş gribi hastalığını da ele alırken, konuk başbakanın bu konuda Türkiye'ye ellerinden gelen yardımı yapmaya hazır olduklarını bildirdiği belirtildi.

Bu arada Japonya'da ocak ayı içinde bu hastalıkla mücadele konusunda uluslararası bir konferansın yapılmasının da planlandığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Japon İmparatoru'nu Türkiye'ye davet ettiği öğrenilirken, Koizumi'nin Sezer'e Türkiye'nin laiklik ve demokrasi yolunda gösterdiği çabaları saygıyla karşıladıklarını ifade ettiği bildirildi.

Öte yandan Türkiye-Japonya ilişkilerinin başlamasının 120. yılına denk gelen 2010 yılının, Türkiye-Japonya dostluk yılı olarak belirlendiği öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!